SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Çok Ciddi Gelişiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:14:15
A- A+ PAYLAŞ
 
Bölgenin en büyük fuarlarından biri olan ve Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen 6. Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı düzenlenen törenle açıldı. 
 
Mişmişpark Fuar alanında yapılan açılış törenine, Vali Doç.Dr. Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanısıra Bosna Hersek Büyükelçisi Diagoljub Ljepoga, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan,  İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya,AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, ilçe ve Belde Belediye Başkanları, oda, dernek, vakıf başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, tarım sektöründe faaliyet gösteren firma yöneticileri, üreticiler, ithalat ve ihracatçılar, muhtarlar, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
 
Türkiye'nin değişik kentlerinden katılımın olduğu ve yoğun ilgi gösterilen 6. Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı açılışı öncesinde Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Mehter Takımı bir gösteri yaptı. Daha sonra Malatya Belediyesi Esenlik Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi ile Adıyaman Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından halk oyunu gösterisi yapıldı. 
 
Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı, düzenlenen organizasyonlar ile Malatya'nın bir fuarlar kenti haline gelmeye başladığını belirterek, "Belediye Başkanımız sayın Ahmet Çakır'ın seçimler öncesinde vaat ettiği gibi Malatya'nın fuarlar kenti haline gelmesi için yoğun bir gayret gösteriyoruz. 2010 yılından itibaren yeniden başlattığımız Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, her geçen yıl hakkettiği yeri almaktadır. Bugüne kadar bizlere verdikleri destekten dolayı sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Fuarımızın başta üreticilerimiz olmak üzere sektördeki ilgili herkese, Malatyamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
 
Tarım İl müdürü Hamit Aygül, Malatya'da özellikle son yallırda yaşanan gelişmelere paralel olarak her alanda ciddi bir gelişme görüldüğünü belirterek, "Malatya'nın kara, hava ve demiryolu ulaşım ağı içerisinde bulunması Malatya'yı daha da önemli bir il haline getirmiştir. Sanayide büyük gelişme göstermekle birlikte tarımın da büyük önem taşıdığı Malatya'da kayısının yanısıra diğer yerel ürünler de mevcuttur. Bakanlığımızın destekleri ile Malatya'da tarımsal yatırımlar büyük bir ivme kazanmıştır. Tarımsal üretimin artması noktasında işte bu tür fuarların da büyük önemi bulunmakta olup, bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür ediyorum" dedi. 
 
Zıraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ise kayısının Malatya'nın en önemli tarımsal ürünü olmasının yanında başka tarımsal ürünlerinin de bulunduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 50 bin ailenin geçimini sağladığı kayısımızın yanısıra tahıl ve diğer meyveler bakımından da Malatya da büyük ölçekli üretim yapılmaktadır. Hayvancılık henüz arzu ettiğimiz düzeyde olmasa bile alabalık üretimi konusunda ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Bununla birlikte her alanda üretimin artırılması için destek verilmesi gerekiyor. Fuarın Malatyamız için, bölgemiz için ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
 
TSO Başkan Vekili Sıdık Özdemir, tarım sektörünün her ülke için olduğu kadar ülkemiz için de stratejik bir önemi olduğunu söyledi. Özdemir, "Dünya genelinde nüfusun yaklaşık 1/6 oranında açlık sınırında olduğu göz önüne alındığında, gelecek 30 yıl içerisinde gıda üretimine en az iki üç kat daha fazla ihtiyaç duyulacağı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tarımsal üretimde teknolojiye önem vermek, üretimin artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermek gerekmektedir. Malatya sanayi alanında her ne kadar büyük bir gelişme gösterse de tarım hala Malatya için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenlenen bu fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
 
Gürcistan Özerk Bölgesi Acara Expo Fuarı Genel Müdürü Nihat Alpaslan ise Mişmişpark Fuar alanını ilk kez gördüğünü ve şaşkınlığını gizleyemediğini belirterek, "Malatya'da böylesine büyük ve kompleks bir fuar alanı görünce gerçekten çok şaşırdım. Diğer birçok ilde de fuarlar düzenleniyor ama oralarda böyle bir fuar alanı yok. Burası Malatya için büyük bir şans. Bu fuarın gerçekleştirilmesini sağlayan Kültür A. Ş. Yöneticilerine ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür ediyorum" dedi. 
 
Fuar açılış törenine katılan Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, bu toprakların ve iklimin bölgemiz için Cenab-ı Allah'ın bir lütfu olduğunu belirterek, "Bu topraklarda dünyanın en kalıtali kayısısı yetişmektedir. Dağın hemen arkasındaki komşunuz Adıyaman da yine dünyanın en kaliteli üzümleri yetişmektedir. 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Türkiye'nin önemli bir ekonomi olması için ihracat oranının artırılması gerektiğini belirterek, o yıllarda 12 milyar dolarlık bir hedef koymuş idi. Ama Allah'a şükürler olsun ki bugün ihracatımız 140 milyar doların üzerine çıkmıştır. Hedefimiz 2023 yılında 500 milyar doların üzerine çıkmak ise o zaman her il, her insan üzerine düşüne yapmalıdır. İşte bu noktada Malatya belediyesinin düzenlediği bu organizasyon da büyük önem taşımaktadır. Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a düzenledikleri bu etkinlik için teşekkür ediyorum" dedi. 
 
Belediye Başkanı Ahmet Çakır konuşmasında, Tarım Fuarının Malatya Belediyesi olarak kendi organizasyonları olduğunu ancak, destek veren bütün kurum ve kuruluşlara özellikle teşekkür ettiğini söyledi. Malatya Belediyesi olarak şehircilik açısından zaruri yatırım ve hizmetleri yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ancak, ortaya konulan hedefe ulaşmak açısından bunun yeterli olmadığını belirterek, "Ekonomimizi geliştirmemiz lazım. Tarımın gelişmesi lazım. Mutlaka eğitimin, sağlığın gelişmesi gerekiyor. Bunları tek başımıza değil, bir organizasyon içerisinde yürütmemiz, Malatya'nın bu potansiyelini çok iyi tanıtmamız, her alanda başarılı organizasyonlar yapmamız gerekiyor. Malatya'da tarımı kayısı ile sınırlamak Malatya'ya yapılacak en büyük kötülüktür. Fuardaki amacımız, tarımda gelişmiş olan yeni teknolojileri çiftçilerimizle buluşturmaktır. Verim açısından ülkemizi Avrupa ile kıyasladığımızda yapmamız gereken çok iş var. Sadece çiftçilerimizi teknoloji ile buluşturmak değil, aynı zamanda akademisyenlerle, Tarım İl Müdürlüğümüzün verdiği birçok desteklerle, çiftçimizi eğitmek de öncelikli hedeflerimizden birisidir" şeklinde konuştu. 
 
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, fuar ve benzeri organizasyonlara Vali Ulvi Saran'ın büyük desteği olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu organizasyonlara sayın Valimizin gerçekten büyük desteği olmaktadır. Ayrıca, önümüzdeki günlerde Ankara'da tanıtım günleri düzenleyeceğiz. Malatya'nın her türlü potansiyeli, yatırım potansiyelinden tutun da, kültür, eğitim alanındaki, folklorundan, turizm altyapısına kadar, Malatya'yı tanıtmak amacıyla bu organizasyon yapılıyor. Hemen akabinde düzenleyeceğimiz kitap fuarı var. Sayın valimiz öncülüğünde bunu yapıyoruz. Belki Türkiye'de İstanbul dışında en büyük fuar olacak. 200'ün üzerinde yayın kuruluşu katılacak. Bu da bölgede önemli miktarda misafirlerimiz gelecek. Hemen ardından bizim inşaat fuarımız, yapı fuarımız var. Yapı anlamında da Malatya çok ciddi anlamda ilerleyen, gelişen bir pozisyonda. Ve Temmuz ayında düzenleyeceğimiz karma fuarımız var. Belediye olarak sadece yatırımlarla sınırlı kalmadığımızı, Malatya'yı geleceğe taşımak adına, şehirlerarasındaki yarışmada bir adım öne geçirmek adına, bir bütün olarak ele alıyoruz, bu anlamda da bu fuar yaptığımız çalışmalardan bir tanesi. Fuarımıza diğer illerden de, Sivas, Ağrı, Adıyaman, Elazığ'dan olsun çevre illerdeki ziraat odalarımız, tarım kredi kooperatiflerimiz, muhtarlarımız, çiftçilerimiz olsun büyük destek verdiler. Bölgenin en büyük fuarını gerçekleştirmiş oluyoruz". 
 
Vali Ulvi Saran ise Malatya ve bölgemiz için büyük önemi bulunan fuarın gerçekleştirilmesinden dolayı emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ettiğini belirterek, fuarın hayırlı olmasını diledi. 
 
Yapılan konuşmaların ardından 6. Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, kurdele kesilerek açıldı. Daha sonra da fuar katılımcıları hep birlikte standları gezdiler. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız