SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya da 'Dinlenmiş'!

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:04:51
Malatya da 'Dinlenmiş'!
A- A+ PAYLAŞ

Yenişafak Gazetesi'nin (27 Aralık 2014) manşetten verdiği haber şöyle;

Paralel yapının milyonlarca kişiyi dinlediğinin ortaya çıkması üzerine HSYK denetleme başlattı. Yüksek kurul, paralel yapıya sınırsız imkan sunan özel yetkili mahkemelerin 1 milyon 216 bin dinleme kararına imza attığını belirledi. Bu kararlara imza atanlara inceleme yolda.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250 ile yetkili mahkeler ve yerine kurulan Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10 ile yetkili mahkemelerden alınan dinleme kararlarını mercek altına aldı. Şu ana kadar yapılan incelemelere göre, 2010 Ocak ayından özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı Mart 2013’e kadar 1 milyon 216 bin 313 dinleme kararı alındı. Bu kararların 300 bin 951’i İstanbul, 300 bini Ankara’daki özel yetkili mahkemelerince verildi. HSYK, müfettişleri şimdi bu kararları didik didik inceliyor. Müfettişlerin yaptığı incelemede dudak uçaklatan dinleme karar sayısının artabileceği belirtilirken, usulsüz alındığı tespit edilen kararlara imza atan hakim ve savcılar da soruşturulacak. 

2010'A KADAR İNCELENECEK

Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) yerine 2004 yılında Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250, 251 ve 252 ile yetkili mahkemeler kuruldu. 2012 yılında kaldırılan Özel Yetkili Mahkemelerin yerine ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya, Samsun, Van’da Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10 ile yetkili Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu. 11 ildeki 13 Ağır Ceza Mahkemeleri geçtiğimiz Mart ayında kaldırılırken, sadece 20 ay kadar görev yaptı. 

ARAYA SABIKALI İSİM SOKTULAR

Devlet içerisine konumlanan paralel yapı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde uydurma terör örgütlerini kullanarak bir çok ismi kayıt altına aldı. Dinlemeyi yapabilmek için yasal zemin oluşturmaya çalışan paralel yapı, dikkat çekmemek için listeye ‘sabıkalı’ isimleri yerleştirdi. Bunun yanı sıra birçok kişiyi sahte isimlerle dinledi. Paralel yapının telekulak oyununa özel yetkili mahkemeler sınırsız imkan tanıdı. Türkiye gündemini sarsan ve toplumda infiale neden olan dinlemeler HSYK’nın da gündemine geldi. HSYK, CMK 250 ile yetkili ve yerine kurulan TMK 10 ile yetkili mahkemelerce verilen dinleme kararlarını incelemeye aldı. 

HAKİM VE SAVCILARA İNCELEME

Şu ana kadar yapılan incelemelerde, 2010 yılından TMK 10 ile yetkili Bölge Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatıldığı 2013 Mart ayına kadar 1 milyon 216 bin 313 dinleme kararının alındığı tespit edildi. HSYK müfettişleri, paralel yapının kumpas kurmak için kullandıkları dinleme kararlarını incelemeye başladı. Müfettişler, dinleme kararlarını veren hakimlerin usulüne uygun hareket edip etmediğini araştıracak. Söz konusu dinlemele kararları alınırken birçok isim kod isimlerle dinlenmiş, örgütle irtibatlı olmamasına rağmen örgüt üyesi gibi gösterilmişti. Bu şekilde usulsüzlük yaptığı tespit edilen hakim ve savcılarla ilgili inceleme başlatılacak.

Rakamlar ürkütücü

HSYK müfettişleri 36 ay boyunca CMK 2015 ve TMK 10 ile yetkili mahkemelerden alınan dinleme kararlarını incelemeye devam ediyor. Bu mahkemelerden alınan dinleme karar sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. Yapılan inceleme sonucunda Türkiye’de 2010 yılından bu yana paralel yapının kaç kişiyi kayıt altına aldığı da net bir şekilde ortaya çıkacak.

İstanbul ilk sırada

Özel yetkili mahkemelerin görev yaptığı Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Malatya, Erzurum, Diyarbakır, Van’ın yanı sıra Antalya, Bursa ve Samsun’a TMK 10 ile yetkili mahkemeler kurulmuştu. HSYK müfettişlerinin şu ana kadar yaptıkları inceleme neticesinde söz konusu özel yetkili mahkemelerin aldığı dinleme karar sayısını da çıkardı. Söz konusu dönemde en fazla dinleme kararı İstanbul’da alınırken, bu ili de Ankara takip etti. Malatya'da ise 46 bin 975 kişi dinlenmiş...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız