SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya da İstiyor'

A- A+ PAYLAŞ

Bursa'daki 4 bin sanatkarı Kestel'de bir araya getirecek olan TOKİ-BESOB ortaklığında yapılacak küçük sanayi sitesinin temeli Kasım ayında atılıyor.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Kayseri, Samsun, Malatya, Diyarbakır gibi büyük illerin esnaf odalarının Bursa'daki çalışmanın ardından TOKİ'ye müracaat ederek benzer projelerin gerçekleşmesini istediklerini söyledi. Tak, bedelinin yüzde 15'i peşin olarak TOKİ'nin yapacağı 200'er metrekarelik 6 bin dükkandan oluşan Kestel Küçük Sanayi Sitesi Projesi'nin Türkiye'de kooperatifler marifetiyle, 15-20 yılda tamamlanamayan işyeri sahibi olma çilesine son vererek, 1.5 yıl içerisinde dükkanında çalışmaya başlayan esnafa kira öder gibi 13-15 yıl vadeli işyeri sahibi olma fırsatı getireceğini bildirdi.

Şehir merkezinde evlerle iç içe, gürültü ve çeşitli zorluklarla faaliyet gösteren 25 ayrı iş kolundan sanatkarın hepsinin şehir dışında bir araya toplanacağı bu projenin belediyeleri ve vatandaşı da rahatlatacağını anlatan Tak, "Muhalefet eden siyasiler, sırf bu proje iktidara puan kazandıracak diye karşısında oluyor. Esnafın önüne sekte vuranlarla seçimlerde görüşeceğiz. Hiç kimse 'istemezükçülük' yapmasın. Gelin herkes bu projeye katkı koysun" dedi.

BESOB'un Kestel ilçesinde kurmayı planladığı sanayi sitesinde 3 bin 200 dönümlük alanın büyük bir kısmının kamulaştırılmasının tamamlandığını, zemin etütleri ve avam projelerinin bitirildiğini belirten Tak, "Büyükşehir Meclisi'nde ekim ayında 1/5000'lik planlar da onaylandığında TOKİ çalışmalarına başlayacak. Bir ay içinde temeli atılacak. Biz bu projeye esnafımızdan büyük ilgi gördük 2 ayda peşinat olarak 6 bin esnaftan 47 milyon lira topladık. Ancak geçen süreçte yer küçülünce ve belirsizlik ortamında 2 bin esnafa geri ödeme yaptık. Ancak arsa için gerekli olan 30 milyon lira odamız kasasında duruyor. Kestel'e esnafımız güvendiğini gösteriyor. Şu anda parası olan 4 bin esnafın istediği yeri mevcut proje ile yapabileceğiz" diye konuştu.

Bursa'da 12 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu belirten Tak, sitede 25 meslek grubunun faaliyette olacağını dile getirdi. Şu anda 5 bin esnafın sanayi sitelerinde mesleklerini icra ettiğini ifade eden Tak, 7 bin esnafın mahalle aralarında düzenli olmayan mekanlarda işlerini yapmaya çalıştığını anlattı.

SANAYİ SİTESİ 2012'YE KADAR HAZIR
Kestel ilçesindeki Çataltepe Köyü'ne ait arazinin çorak bir yapıda olduğuna dikkat çeken Tak, ilk başta 627 hektar olan arazinin akademisyen ve siyasi partilerin karşı çıkması sebebiyle 320 hektara düştüğünü hatırlattı.

Engellerin büyük kısmını aşarak siteyi 2012 yılında faaliyete açacaklarını duyuran Tak, "Bu arazi köylüye ait bir arazidir. İlk başta burası 627 hektar bir alandı. Biz bu teşebbüste bulunduktan sonra akademik odalar ve bazı siyasi partiler bu işe engel olmaya çalıştı. Yerimiz 320 hektara düştü. Ona rağmen burası bize yeter. İlk başta 6 bin kişiyi siteye kaydettik. İkişer yüz metreden olan dükkanlara binlerce kişi başvurdu. İtirazlar olunca sıkıntıya girdik. Biz sona doğru geldik. Buranın projesinde 20 mimarımız 3 ay çalıştı. 25 meslek grubu buraya gelecek. Her grup gerekli olan malzemeyi burada bulacak. Malların nakli, büyük araçlar şehir içine girmeden kolayca olabilecek. 4 bin esnaf rahatça medeni bir ortamda hizmet üretecek. Temel atıldıktan sonra 1 buçuk yılda buraya yapılacak sanayi sitesi sahiplerine teslim edilecek. Artık kooperatifler kanalı ile Otosansit ve Beşevler'deki sitelerde olduğu gibi 20-25 yıl aidat ödedikten sonra dükkan sahibi olma devri bitecek" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız