SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya da Yaptı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:28:47
A- A+ PAYLAŞ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012’nin Türkiye için dış ticaret alanında bir başarı yılı olduğunu belirterek, “Yıllık verisi açıklanmış ülkeler içinde Türkiye, ihracatını en çok artıran 2. ülke oldu. 2012 ihracatımız 152,6 oldu. Bu muazzam bir artış” dedi. 

Ekonomi Bakanı ve Mersin milletvekili Çağlayan, yazılı bir açıklama yaparak, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini değerlendirdi. 2012’nin Türkiye için dış ticaret alanında bir başarı yılı olduğunu vurgulayan Çağlayan, “İhracatımız 2011’e göre yüzde 13,1 artışla 152 milyar 561 milyon dolar oldu. Bu muazzam bir artış oranı. 12 aylık dış ticaret verisi açıklanmış 20 ülke var. Bunlar arasında Vietnam yüzde 18 artış ile ilk sırada geliyor. Arkasında yüzde 13,1 artışla Türkiye. 2012’de dünya mal ihracatı yerinde saymışken bizim ihracat artışında ilk sıralarda olmamız çok önemli bir gelişme” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2012 ithalatının ise 2011’e göre yüzde 1,8 gerileyerek 236 milyar 527 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, 2011’de 106 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığının 84 milyar dolara düştüğünü, enerji hariç dış ticaret açığının da 2011’de 58,4 milyar dolar iken, 2012’de 31,6 milyar dolara indiğini bildirdi. 2011’de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56 iken, 2012’de yüzde 64,5’e yükseldiğini aktaran Çağlayan, şöyle devam etti: “Amacımız bunu uzun vadede yüzde 80’e çıkarmak. Ekonomi Bakanlığı ve hükümetimizin ilgili diğer Bakanlıkları, kurumları bu amaçla çalışıyoruz. Bakın çok çok önemli bir gelişme de ihracatımızın GSYİH içindeki payı. 2002 yılında mal ihracatının GSYH içindeki payı yüzde 15,5’ti. 2012 GSYİH’sı Nisan başında açıklanacak. Biz, ihracatımızın 2012 yılında GSYİH’nin yüzde 19’una ulaşmasını bekliyoruz. İşte bu ihracat ile büyüyen Türkiye’nin resmidir. Bunlar sadece mal ticaretimize yönelik veriler. İki hafta sonra hizmet ticaretimizdeki resmi de net olarak göreceğiz. O gün de hizmet ihracatında yaklaşık 41 milyar dolar ile rekor kırdığımızı göreceğiz. 2002’de mal ve hizmet ihracatının GSYH içindeki payı yüzde 21,7 iken, 2012’de yüzde 24’ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. İşte bu ihracat ile büyüyen Türkiye’nin resmidir.”

Türkiye ekonomisinin 2012 yılında ihracat ile büyüdüğünün altını çizen Çağlayan, şunları kaydetti: “İlk 9 ayda büyümeye 4.6 puan katkı veren net ihracat, Türkiye ekonomisine güç verdi, istihdam sağladı, büyümeyi sağladı, cari açığı azalttı. Bunda sayıları 55 bine yaklaşan ihracatçılarımızın, tüm sanayicilerimizin, çiftçilerimizin, madencilerimizin, lojistikçilerimizin büyük emeği var. Bu başarı hepimizin başarısı. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

2012 yılında son 4 yılda ağırlık verdikleri pazar çeşitlendirme faaliyetlerinin ihracata katkısının büyük olduğunu da dile getiren Çağlayan, açıklamasında, “2012’de ilk hesaplamalarımıza göre 11 milyar dolara yaklaşan bir katkı var. Dünya ticaret verileri netleştikçe daha belirgin bir hesaplama yapacağız. Ancak böylece son 4 yılda yaklaşık 40 milyar dolara ulaşan bir pazar çeşitlendirme katkısı olduğunu söyleyebilirim. Artık sadece bir pazara odaklanmış değil, dünyanın tamamını pazar kabul eden bir anlayışa sahibiz. 2012’de tam 97 ülkeye ihracat rekoru kırdık. Yani, ABD, Çin, Irak, Kanada, Brezilya gibi 97 ülkeye yaptığımız ihracat şimdiye kadarki en yüksek düzeyine çıktı. Gelecek yıllarda daha da iyi olacağız” ifadelerine yer verdi.

İhracatta artık Anadolu’nun sesinin yükseldiğine de dikkat çeken Çağlayan, birçok ilin ihracat rekorları kırdığını, 2012’de ihracatı rekor kıran illerinin sayısının 45’e ulaştığını belirterek, Diyarbakır, Konya, Şırnak, Manisa, Malatya gibi 45 ilin, şimdiye kadarki en yüksek ihracatlarını 2012’de yaptıklarını ifade etti. “Mallarımızı 97 fasıl altında satıyoruz” diyen Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Bu 97 faslın da tam olarak 60’ında ihracatımız, şimdiye kadarki en yüksek düzeyine ulaştı. İşte bu sadece pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren Türkiye’nin de resmi. Türkiye bugün 2023 hedeflerine ulaşabileceğini gösterdi. 500 milyar dolar mal ihracatını yapacağız. Bu başarıda emeği geçen herkese, ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız