SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya da Zarar Gördü'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) araştırmalarına göre, kuraklık Güneydoğu'dan sonra özellikle İç Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına aldı. Türkiye buğday rekoltesinde yüzde 22, arpa rekoltesinde yüzde 31 oranında azalma beklenirken, Karadeniz Bölgesi'ndeki yağışların yeterliliği fındık rekoltesini olumlu etkiliyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Mayıs ayı yağış raporuna göre, Türkiye'de Ekim 2007 ve Mayıs 2008 tarihleri arasındaki 8 aylık yağışlar kümülatif olarak normalden yüzde 14.8 oranında azaldı ve geçen yıla göre yüzde 2.5 oranında artış gösterdi. Yağışlarda normale göre Marmara Bölgesi'nde yüzde 10, Ege Bölgesi'nde yüzde 16, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 18, İç Anadolu'da yüzde 10, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 25 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 49 oranında azalma gözlendi. Sadece Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 9.5 oranında artış gerçekleşti. Türkiye genelinde Mayıs ayı yağış ortalaması normale göre yüzde 26 azalırken, en büyük azalma ise yüzde 67 oranıyla Ege Bölgesi'nde görüldü.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayındaki yağışların Karadeniz Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde normalin altında olduğunu ifade ederek, "Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun güneyinde ise önceki aylarda olduğu gibi bu ayda da kuraklık ciddi boyuttadır. Karadeniz Bölgesi'nde de yağışlar normalden fazla gerçekleşmiştir. Bu yağışlar bölgede iki en önemli ihraç ürünümüz olan fındığı ve fındık rekoltesini olumlu yönde etkilemiş olup, Haziran ayı hava sıcaklarının rekolteye etki edeceği
unutulmamalıdır. Mayıs ayındaki yağış azlığından dolayı Güneydoğu Anadolu dışında da kuraklıktan dolayı zararlar meydana gelmiştir" diye konuştu.

Bayraktar, bu nedenle kuraklığın il bazındaki etkilerini tespit etmek amacıyla Ziraat Odaları ile görüşülerek yeni bir çalışma yapıldığını vurgulayarak, "Bu çalışma sonucunda Kırıkkale, Çankırı, Karabük, Nevşehir, Ankara, Ağrı, Elazığ, Kırşehir, Konya, Yozgat, Aksaray, Iğdır, Malatya ve Bitlis illerinde buğday ve arpa başta olmak üzere kiraz, yonca, fiğ, korunga, kavun, karpuz, üzüm, kayısıda zararlar meydana gelmiştir. Sulanabilen ürünlerde de su sıkıntısı sebebiyle önümüzdeki günlerde verim ve kalitede sıkıntı olabileceği belirtilmektedir. Bunun yanı sıra Çukurova ve Trakya Bölgesi'nde buğday ve arpa verim miktarlarında artış beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız