SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya Daha Çok Vergi Toplanması Gereken Bir İl..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, başında bulunduğu kurumun 2005 dönemi çalışmalarını değerlendirdi ve 2006 hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Özkök, Vergi Dairesi başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, yaşama geçirilen Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Dairesi Başkanlıkları ile yeni bir döneme girildiğini, bu süreçte vergi yasalarının daha etkin ve verimli bir şekilde uygulanabildiğini, vergilendirilmeyen kayıt dışı alanların vergilendirilmesinde kısa sürede önemli mesafeler alındığını, mükellefe daha nitelikli hizmet sunumunun gerçekleşeceğini görmenin mümkün olacağını söyledi.

TAHAKKUK VE TAHSİLLATTA ARTIŞ..
2004 ve 2005 yılı rakamlarını veren, kıyaslamalar yapan Özkök; 2004 yılında 221 milyon 838 bin 493 YTL vergi tahakkukuna karşın 185 milyon 662 bin 591 YTL tahsilat yapıldığını, 2005 yılında ise vergi tahakkukunun 272 milyon 860 bin 983 YTL, tahsilatının da 233 milyon 131 bin 220 YTL olarak gerçekleştiğini, tahakkuk artış oranının yüzde 23, tahsilat artış oranının ise yüzde 25.5 olduğunu bildirdi.

Vergi dışı gelir tahakkukunun 2004’te 70 milyon 261 bin 520 YTL, tahsilatının 32 milyon 458 bin 204 YTL olduğunu, 2005’de bu kalemde tahakkukun 86 milyon 114 bin 634 YTL, tahsilatın ise 38 milyon 801 bin 840 YTL olduğunu, tahakkuk artışının yüzde 22.5, tahsilat artışının ise yüzde 19.5 olarak gerçekleştiğini belirten Özkök 2005 yılı tahsilat hedefleri ile ilgili olarak da şu bilgiyi verdi:

“Vergi gelirleri tahsilat hedefi 175 milyon 514 bin YTL, Gerçekleşen tahsilat 205 milyon 886 bin YTL, fark oranı yüzde 17,9.”

Vergi Dairesi Başkanı, Maliye Bakanlığı’nca 2005 yılında öngörülen Vergi Gelir Hedefi’nin Malatya’da 31 milyon 372 bin YTL aşılarak, hedefin yüzde 17,9 üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı olarak geçen bir yıllık süreçte verginin tabana yayılması, vergide adaletin gerçekleştirilmesi, kayıtdışılığın büyük ölçüde ortadan kaldırılması konusunda önemli mesafeler alınmıştır. Ancak bunları yeterli görmediğimizi belirtirken, önümüzdeki süreçte daha fazla çalışma yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz.”dedi.

“DAHA ÇOK VERGİ TOPLANMASI GEREKEN İL..”
Vergi Dairesi Başkanı Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2005 yılında vergi gelirlerinde olumlu gelişmeler görülmekle birlikte, bunları yeterli görmek mümkün değildir. Malatya ilimiz mevcut potansiyeli açısından daha çok vergi geliri toplanması gereken bir ilimizdir.

Bu kapsamda 2006 yılında genel olarak aşağıdaki çalışmalar gerçekleştirilecektir.

1-2005 yılında kayıtdışı alanların tespiti ve vergilendirilmesi konusunda başlatılan ancak sonuçlanmayan çalışmalara devam edilecektir.

2-Şubat, Mart ve Nisan aylarında verilecek tüm beyanların gerçeği yansıtması konusunda beyan döneminden önce başkanlığımızca gerekli önlemler alınacaktır.

Bu kapsamda,
- Tüm vergi dairelerimizin faaliyet alanlarındaki mükellefiyet kaydı bulunmayanların tamamı belli bir program dahilinde kayıt altına alınacaktır.
- Geçmiş yıl beyanları yeterli görülmeyen, sürekli zarar beyannamesi veren tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tespit edilmiş olup değerlendirmeye alınmıştır. Bu kapsamda 2006 yılı beyanlarının gerçekliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemler ve yasal yaptırımlar uygulanacaktır.

3-Son 1 yıl içinde sürekli KDV devreden mükellefler ile eksik KDV ödemesinde bulunan tüm mükellefler tespit edilmiş olup, bu mükelleflerin 2006 yılında doğru beyanda bulunmaları için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

4-Gayrimenkul kira gelirlerinin de doğru beyanı ile ilgili çalışmalarımız 2006 yılında da devam edecektir. Bu kapsamda özellikle düşük beyan edilen işyeri kiraları ile bütün mahalle ve caddelerde başlatılan tespit çalışmalarımız devam etmekte olup 437 işyerinde tutanak düzenlenmiştir. Bu tutanakların değerlendirilmesi başkanlığımızca yapılmaktadır.

5-2006 yılı beyan döneminden sonra tüm gelir ve kurumlar vergisi beyanları revizyona tabi tutulacak ve değerlendirme sonucu gerekli görülenler incelemeye sevkedilecektir.”

DENETİM SONUÇLARI..
Özkök, 1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2005 tarihleri arasında Vergi Denetmenleri tarafından gerçekleştirilen “inceleme” sonuçlarını da açıklarken şunları söyledi:

“Toplam 1.209 incelemeden 473’ü kabul, 736’sı tenkit. İncelenen matrah 142 milyon 984 bin 889 YTL. Bulunan matrah farkı 47 milyon 125 bin 932 YTL. Bulunan vergi 5 milyon 018 bin 991 YTL. Kesilecek ceza 10 milyon 990 bin 205 YTL.”

Vergi Dairesi başkanı, aynı döneme ilişkin “yaygın ve yoğun vergi denetimi” hakkında da bilgi verirken; bu denetimlerde Özel Yoklama Yetki Belgeli 11 memurla çalışıldığını, toplam 27 bin 891 mükellefin denetlendiğini, bunlardan 5 bin 980’i için tutanak düzenlendiğini, 691 bin 318 YTL ceza önerildiğini, toplam 5 bin 265 cezalı tutanak yapıldığını bildirdi.

BAZI SATIRBAŞLARI, SORULAR VE YANITLAR..
Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök, yazılı metnin dışında da bazı ek açıklamalar yaptı. İşte bu ifadeler.

* Şimdiye kadar ki çalışmalarımız tamamıyla bilgilendime, Verginin tabana yayılması ve vergi adaletinin sağlanmasına yönelik oldu.. Ayrıca uyuşma yöntemini benimsedik. Fakat, Önümüzde ki dönemde bu çalışmalarımız sürecektir. .
• 14 Meslek grubu ile çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzde ki günlerde bu çalışmaların sonuçlarını açıklayacağız.
• Emlak ve Kiralarla da ilgili çalışmalarımız da son aşamaya gelmek üzere. Kentin en işlek caddelerinde beyan edilen kira rakamları çok düşük. Bunlarla ilgili çalışmalarda sürüyor.
• KDV Beyanları ile ilgili olarak da başta sahte fiş ve çalıntı yazar kasa fişleri olmak üzere gerçek dışı rakam beyanları ile karşılaştık. İşçi ve Memur arkadaşlarımıza gerek uyarıyı yapıyoruz. Bundan sonra yapılacak bu tür usülsüzlükler için cezai müeyyidelere başvurulacaktır.
• Sadece bir firmada (bir işyerinde çalışanların vergi iadesi işlemlerinde) tam 13 milyon YTL (13 trilyonluk) gerçek dışı KDV beyanıyla karşılaştık. (Özkök, bu işyerini açıklamadı)
• Özkök “Sadece kayıt altındakilere yönelik olan bu denetimlerin kayıt dışı çalışanlara da yönelecek mi?” sorusuna; “Şimdi kayıtlı olanlar vergi vermiyor ki, biz bunlara kayıtlı kayıtdışı diyoruz, tabii ki hiç kaydı olmayanlara da yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bütün çalışmalarımız Bu kayıtdışıları kayıt altına almak ve Kayıtlılardan da kazandıkları oranda vergilerini ödemelerini sağlamaktır”yanıtını verdi.
• Vergi Dairesi Başkanı, “İlimize yaklaşık 10 yıldır yatırım yapılmadığı gibi, istihdam alanları da tek tek kapandı, işsizlik de cabası, Bu durumda mükellef zaten zor durumda, bu denetimler onları daha da zora sokmayacak mı?” sorusuna yanıt verirken “Biz herkesten kazandıkları oranda vergi vermelerini istiyoruz, kazanmadıkları halde bize vergi verin demiyoruz.”diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız