SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Depreme Hazır Değil"

A- A+ PAYLAŞ

17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da depreme hazırlık konusunda ciddi bir zaafiyet yaşandığını öne sürdü. Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çelebi de, binaların depreme dayanıklılığının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

AĞBABA'NIN AÇIKLAMASI..

CHP milletvekili Ağbaba, Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

"17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, hepimizi derin üzüntülere sürükleyen ve binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine sebep olan Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçti. Marmara depremi Türkiye’de depremle birlikte yaşamaya hazırlıklı olmamız ve gerekli tedbirleri almamız gerektiğini acı da olsa bir kez daha gösterdi.

Ülkemiz Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer almaktadır. Deprem ölçümlerinin yapıldığı 1900 yılından itibaren gerçekleşen en şiddetli deprem 7,9 büyüklüğünde olup, kaydedilen 90 büyük deprem sonrası resmi rakamlarla ülkemizde 82 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir.

Araştırmalara göre Türkiye yüz ölçümünün %90’ı aktif deprem kuşağında yer almaktadır. Bu da Türkiye’de yaşayan 70 milyon insanın neredeyse tamamının depreme maruz kalması anlamına gelmektedir.

Ülkemizdeki en büyük hareketli faylardan biri olan Doğu Anadolu Fayı üzerinde yer alan Malatya’da ise maalesef depreme hazırlık konusunda büyük zaafiyet yaşanmaktadır.

Son dönemlerde yapılan binalar her ne kadar hassasiyet gösterilse de bazı bölgelerde hala gerekli önemin gösterilmediği görülmektedir.Özellikle daha önceki yıllarda inşa edilen toplu yerleşim alanları,kooperatifler yetkili kurumlar yapılacak tektik ve deneyler sonrası risk taşıyıp taşımadıklarına kesinlik kazandırılmalıdır.

Bilim insanlarının açıklamalarına göre ilimizde binaların %70’nin güçlü bir depremde yıkılacağı öngörülüyor. Bu kadar acı bir gerçeklikle karşı karşıya kalmamıza rağmen deprem konusunda maalesef yetkililer tarafından bugüne kadar ciddi anlamda bir çalışma yapılamamıştır. Malatya’da hangi binalar riskli , hangi binaların depreme dayanıklı olup olmadığı kimse tarafından bilinmemektedir.Bu konuyla ilgili istatistiki bilgiler sağlıklı değildir.

Depremi sadece bina güvenliği olarak algılamak ta elbette ki yanlıştır. Yöneticilerin halkı deprem konusunda bilinçlendirmeleri de depremde can kaybı yaşanmaması açısından büyük önem arz etmektedir. Sonuç olarak Malatya olası bir depreme kesinlikle hazır değildir.

Deprem konusunda mutlaka bir devlet politikası geliştirilerek yerel yönetimlerin de bu politika çerçevesinde çalışmalar yapması gerekmektedir. Başta Malatya Belediyesi olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşların ilimizin bu deprem gerçeğini bir an önce ciddi anlamda değerlendirerek gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde başlatmalıdır.İlimizde hiç arzu etmediğimiz bir depremin yaşanması durumunda can ve mal kaybının en aza indirilmesi için tüm yönetsel yapıyı göreve davet ediyor, 12 yıl önce hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyorum."

"YAPI DENETİMLERİ YAPILMALI.."

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Fevzi Çelebi de, "Deprem öldürmez, bina öldürür. Binanın kalitesizliği öldürür" dedi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 12. yıldönümü nedeniyle binalarla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Fevzi Çelebi, "Marmara depremi üzerinden 12 yıl geçti. Zaman zaman doğal afetler oluyor. Malatya da birinci derecede deprem kuşağında bulunduğu için önlemler almak gerekiyor. Deprem öldürmez bina öldürür. Binanın kalitesizliği öldürür. Önlemleri de 1999'dan beri, yani Marmara depreminden sonra Malatya'da da yapı denetimi güzel şekilde yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Düzce depreminden sonra 19 ilde yapı denetimi uygulaması başlatıldığını, daha sonra 81 ilde uygulanmaya başladığını söyleyen Çelebi, "Şimdi Malatya'da da yapı denetimi uygulaması var.
Malatya'da yapı denetimini yapacak laboratuarımız var. Yapı malzeme, beton ve demirler inceleniyor. Tespitlerin yapılıp halkın bilinçlendirilmesi lazım. Belediye başkanımızdan mevcut binaların yapı denetim tespitini yapmasını istiyoruz. Yapı denetimleri yoğun olarak yapılmalıdır" dedi.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız