SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya- Elazığ Dostluk Anlaşması

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün, bir süre önce gündeme getirdiği, aralarında Sivas, Elazığ, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın bulunduğu komşu illerle dostluk, işbirliği ve yardımlaşma olanaklarını geliştirme hedefli “Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi” kapsamında ilk protokol Elazığ il yöneticileriyle imzalandı.

MALATYA'DA İMZA..
Daşöz’ün projesine ilk olumlu yanıtı veren Elazığ Valisi Muammer Muşmal’ın yanı sıra, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Emniyet Müdürleri Ali Osman Kahya ve Mehmet Tekin, bazı kaymakamlar, İnönü ve Fırat Üniversitelerinin rektör vekilleri, bazı ilçe ve beldelerinin belediye başkanları, daire müdürlerinin yanı sıra Malatyaspor ve Elazığspor temsilcileri, Malatya ve Elazığ’daki bazı sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı buluşma Malatya Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Malatya Valisi Daşöz, Malatya ve Elazığ’ın birçok ortak noktası bulunduğunu belirterek, “illerimizin doğal bütünlüğünün yanı sıra sosyal ilişkilerimizin de gelişmesine ve vizyonlarımız ile bakış açılarımızı daha da genişletecek olan bu toplantılar, gerek illerimiz, gerek ülkemiz açısından önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu toplantılar sırasında kısa- orta ve uzun vadeli projeler üzerine görüş alışverişinde bulunacağız.”dedi.

Elazığ Valisi Muammer Muşmal da, iki il arasında başlatılan bu girişinin aslında geç bile kaldığını belirterek, “Yılların ezeli düşmanları arasında buzlar erirken, ortak çalışmalar artarken, bu projeyi gecikmiş buluyorum. Aynı coğrafyayı, aynı kaderi paylaşan komşu illerin işbirliğinin diğer illere de örnek teşkil etmesini diliyorum.” diye konuştu.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, iki ilin gerçekleştireceği işbirliği ile bölgede yaşanan ekonomik sıkıntıların da üstesinden gelinebileceğini söyleyip,"Malatya'da Battalgazi, Elazığ'da Belekgazi'nin torunları olarak, yok aslında birbirimizden farkımız. İki il güçbirliği içinde olmalı. Birlikteliği ne kadar ileriye taşırsak, zenginliği ve dostluğu geliştiririz" derken, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu da, “Biz hep burada olduk. Buradayız da. Kaderimiz, coğrafyamız aynı. Bu işbirliğinin ülkemiz ile birlikte her iki ilimize daha güzel günler getireceğine inanıyorum. Birbirimizin kültürleri ortak. Bazen sıkıntılar, maçlarda tatlı rekabette yaşanıyor. Kalp ve gönül birliğinin doruğa ulaştığı bu gibi toplantıların devam etmesini arzu ediyoruz”dedi.

Daha sonra konuşan rektör yardımcıları, emniyet müdürleri, daire müdürleri, TSO ve esnaf temsilcileri aynı doğrultuda görüş bildirdiler.

Toplantıda ayrıca Malatya ile Elazığ arasında 3 okulun kardeş okul seçilmesi, İl Genel Meclislerince karar alınıp her iki ilin kardeş ilan edilmesi, her iki il ile birlikte Arapgir- Keban, Baskil- Battalgazi ve Kale ilçelerinin belediye meclislerinin kardeş belediye kararı alınması, belediyeler arasında müşterek tesisler yapılarak karşılıklı isimlerin verilmesi, müftülükler arasında ortak programların yapılması, her iki ilin gazeteciler cemiyetlerinin kardeş ilan edilmesi, iki il arasında kültürel ve sanatsal alanlarda da ortak faaliyette bulunulması, kurum ve kuruluşlar arasında yardımlaşma ve dayanışma sergilenmesi önerisi kabul edildi. İki ilin yöneticileri arasında yapılan görüşmeler ve toplantıdaki değerlendirmelerin ardından hazırlanan protokol toplantının sonunda taraflarca imzalandı.

İkinci toplantının 2007 Nisan ayında Elazığ’da yapılmasının da karara bağlandığı toplantıda ilginç sohbetler de oldu. Sezon başında Elazığ’da oynanan “olaylı” Elazığspor- Malatyaspor maçında, sahada Elazığspor şapkası giydiği şekilde haberler basında yeralan ve bu nedenle Malatyaspor Kulübü’nün de bir açıklamayla tepki gösterdiği Elazığ Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, bunun doğru olmadığını, böyle yansıyan haberlerden üzüntü duyduğunu ve kırgın olduğunu söyledi. Bu tartışmalar sırasında Malatya’dan bazı basın mensupları, iddianın doğru olduğunu öne sürerken, tartışma Vali Daşöz’ün, araya girmesiyle son buldu.

Toplantıya katılan Malatya Şeker Camiinin Elazığ- Baskilli imamı Celal Tilgen de, 32 yıllık hoca olduğunu, Malatya'daki hocaların yüzde 80'inin Baskilli olduklarını, Baskil'in "hocalarımızı geri çekeceğiz" demesi halinde, Malatya'nın hocasız kalacağı esprisini yaptı.

Elazığ Heyeti mensupları, programın son bölümünde Malatya Müzesi’ni ziyaret ettiler.

* PROTOKOL..
İki il yöneticileri arasında imzalanan protokol şöyle:

“.. I- PROTOKOLÜN KONUSU
Malatya ve Elazığ İlleri arasında dostluk bağlarını güçlendirmek ve işbirliği imkanlarını geliştirmek amacıyla yürütülecek faaliyetler ile bunların usul ve esaslarını belirlemektir.

II-PROTOKOLÜN AMAÇLARI

1-İki il arasında sanayi, ticaret, tarım, eğitim, kültür, turizm, tanıtım, gençlik, spor, ulaşım, altyapı, çevre, sivil savunma, acil yardım, afetle mücadele ve benzeri konularda işbirliği yapmak.
2-İki ilin kurumları ve halkları arasında sevgi, saygı ve dostluk bağlarını güçlendirmek
3-Konulara Bölgesel ve havza bazında yaklaşmak suretiyle daha doğru değerlendirmeler yapmak ve ilave enerjiler (sinerji) ortaya çıkarmak.
4-İki ilin birbiri nezdinde tanıtımlarını yapmak.
5-İki il arasında bilgi ve tecrübe alış-verişinde bulunmak, gelişmeleri ve uygulamaları paylaşmak.

III-DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ GRUPLARI

Yukarıda belirlenen amaçlar doğrultusunda iki il arasındaki işbirliği alanlarını tespit etmek, bu çerçevede gerçekleştirilecek faaliyetleri belirlemek, müşterek faaliyetler yapmak ve uygulamaları değerlendirmek üzere İl Dostluk ve İşbirliği Grupları oluşturulur.

IV. YAPILACAK FAALİYETLER

1-İki İl Dostluk ve İşbirliği Grupları yılda en az iki defa dönüşümlü olarak bir araya gelirler.
2-Bu toplantılarda,
a) Aralarındaki işbirliği konuları ve gerçekleştirilecek faaliyetler,
b) Her iki taraftan belirlenecek okullar arasında “Kardeş Okul”, Komşu ilçeler arasında “Kardeş İlçe”, Komşu Belediyeler arasında “Kardeş Belediye” v.b. ilişkiler kurulması
c) Her İlde, karşı İli onore edecek jestler yapılması (isim verilmesi, hatıra park vb. yapılması gibi),
d) Her İlde karşı ilin tanıtımını öne çıkararak günler ve haftalar düzenlenmesi,
e) Ortaklaşa yapılabilecek etkinlikler (festival, gezi, tanıtım, piknik vb.)
f) Karşılıklı ziyaretler,
g) Alınan karaların uygulama sonuçları,
ı) Ve gerek görülen diğer ortak konular,
Ele alınır ve gerekli kararlar alınır.

V- PROTOKOLÜN YÜRÜRLÜĞÜ, YÜRÜTÜMÜ VE SÜRESİ

Bu Protokol 13.12.2006 tarihinde yürürlüğe girer ve İl Valileri tarafından yürütülür. Protokol, tarafların iradesi süresince uygulanır…"

* İMZASI OLANLAR..
Protokol metninde, her iki ilin muadil yöneticileri, kurum ve kuruluş temsilcileri de ismen ve karşılıklı sütunlarda yeraldılar ve protokola imza attılar. Bu isimler de şunlar:

"MALATYA GRUBU
ÜNVANI ADI ve SOYADI İMZA
Vali ( Başkan) H.İbrahim DAŞÖZ
İl Belediye Bşk. H.Cemal AKIN
Üniversite Rektörü Prof.Dr.F.HİLMİOĞLU
Vali Yardımcısı Erdinç FİLİZ
İl Jandarma Kom. Kur.Alb.M.ÜLGER
İl Emniyet Müd. A.Osman KAHYA
İl Genel Mec. Bşk. Bekir ÇELİK
Genel Sekreter Ali KAZGAN
İl Müftüsü Mahmut KARATEPE
İl Sağlık Müdürü Dr.Sezai DEMİREL
İl Milli Eğitim Müd. Mehmet BULUT
İl Kül.ve Tur. Müd. Derviş ÖZBAY
İl Genç. ve S.Müd. Dr.M.BAYANSALDUZ
İl Çevre ve O.Müd. Cumali SAYIN
İl Tarım Müdürü Ahmet GÜLDAL
İl Sivil Sav.Müd Tuna ELMAS
İl Bay.ve İsk. Müd. Abuzer AYDIN
İl Basın H.İlş.Müd. İbrahim H.KILIÇ
Köye Yön.Hiz.B.M.
Arapgir Kaym. Murat DURU
Battalgazi Kaym. Abdulkadir DEMİR
Kale Kaymakamı Gökhan İKİTEMUR
Arapgir Bel.Bşk. Halit KONUKÇU
Battalgazi Bel.Bşk. Selahattin GÜRKAN
Kale Bel.Bşk. Elkama TEMUR
Tic.San Od.Bşk. Mücahit FINDIKLI
Es.Od.Bir.Bşk Şevket KESKİN
Es.San.K.K.Böl.B. İsmet BAYRAM
Es.San.K.Kef.Bşk. Ali EVREN
Ziraat Odası Bşk. Enver BUDAN
Malatyaspor Klup.Bşk.Yrd. Hakan KODAMAN
Gazeteciler Cem.B. H.KARADUMAN
MAGDER Bşk. Orhan ÇEKİN
Anadolu B.Bir.Der. Zeki DAĞ

ELAZIĞ GRUBU
ÜNVANI ADI ve SOYADI
Vali ( Başkan) Muammer MUŞMAL
İl Belediye Bşk. Süleyman SELMANOĞLU
Üniversite Temsilcisi Necip İLHAN
Vali Yardımcısı Hüseyin ÇAKIRTAŞ
İl Jandarma Kom.
İl Emniyet Müd. Mehmet TEKİN
İl Genel Mec. Bşk. Abbas ALTUNIŞIK
Genel Sekreter Enver ERDEM
İl Müftüsü Ömer KOCAOĞUL
İl Sağlık Müdürü Kanuni KEKLİK
İl Milli Eğitim Müd. Nihat BÜYÜKBAŞ
İl Kül.ve Tur. Müd. Nermin AVŞAR
İl Genç. ve S.Müd. Akif ESEN
İl Çevre ve O.Müd. Şefik KARA
İl Tarım Müdürü Nizamettin BİLHAN
İl Sivil Sav.Müd Celal CİHAN
İl Bay.ve İsk. Müd. Ahmet COŞKUN
İl Basın H.İlş.Müd. Özcan YALÇIN
Köye Yön.Hiz.B.M.
Hankendi Bel.Bşk. Avni KESKİN
Baskil Bel.Bşk. Bilal ÖZBEY
Tic.San Od.Bşk. Selahattin PAMUKÇU
Es.Od.Bir.Bşk Cemil ERDEM
Es.San.K.Kef.Bşk. Fikret ÇEVİK
Ziraat Odası Bşk. Nejmettin KARABULUT
Elazığspor Klup Bşk. Mustafa TORAMAN
Gazeteciler Cem.B. Bedrettin KELEŞTİMUR
Fırat H.Gaz.C.Bşk. Hüseyin Gazi ORHAN"

FOTOĞRAFLAR: İHA ve Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız