SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Eskiyle' Buluştu

A- A+ PAYLAŞ

Yeniden düzenlenen İnönü Kapalı Çarşısı üstündeki meydanda, Malatya’nın Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından itibaren ki görüntülerini yansıtan “Nostalji” köşesindeki fotoğraflar, vatandaşların büyük ilgisini topladı.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ’ın arşivinde yer alan ve yaptığı çalışmalarla bu şekliyle görsel sunuma hazırlanan, panolara yerleştirilen fotoğraflardan özellikle 1930 ve 1940’lı yıllarla ilgili olanlarının ilk kez halkın ilgisine sunulduğu ifade ediliyor. Işıklandırılması tamamlandığında geceleri de fotoğraf ve seramiklerle bütünleşen alanın bu sanatsal düzenleme ile kimlik kazanacağı belirtiliyor.

İnönü Kapalı Çarşısı’nın üzerindeki meydanın belediyece düzenlenmesinin ardından, doğu ve kuzey bölümlerindeki duvarlarına da, İnönü Üniversitesi öğretim görevlilerinden Fazıl Ercan’ın yaptığı, Malatya’nın 8 bin yıllık tarihini yansıtan figür ve desenlerin yer aldığı rölyefler yerleştirilmişti. Rölyeflerin yanına konulan pirinç levhada ise. Yrd.Doç.Dr.Göknur Akçadağ’ın yazığı bir “Malatya Tarihi” yer aldı.

Bu yazıda “Malatya Malatya bulunmaz eşin, gönülleri doldurur ayla güneşin” sözüyle başlayıp, Niyazi Mısri’nin Aspuzu adlı şiirindeki dizelere de yer vererek, hikayevi bir anlatımla Malatya’yı 8000 yıllık tarihiyle ele aldığını ifade etti.

Göknur Akçadağ, Ortak kültüre katkı sunma çabası doğrultusunda İnönü Kapalı Çarşısı’nın üstünde, çarşının havalandırma alanının etrafına yerleştirilen panolarda, Hükümet ve Belediye meydanı, Yeni Camii civarı ve buraya açılan caddeler esas alınarak resimleri seçtiğini ifade etti.

Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ’ın uzun süredir Malatya’nın eski fotoğraflarını toplayan ve bilgileriyle değerlendiren kişi olarak biliniyor, daha önce “Fotoğraflarla Geçmişte Malatya” adlıyla bir kitabı da bulunuyor. Akçadağ aynı zamanda halihazırda bu tür bir yeni fotoğraf külliyatı ile oluşturduğu kitap çalışmasının da yayına hazır olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde, bir “oldu-bitti” ile yıkılan Malatya Belediye Binası’nın kent tarihi dokusu içerisindeki yerini en iyi şekilde yansıtan fotoğraflar da bu panolarda yer bulurken, “hiçbir özelliği yoktu” denilerek yıktırılan binanın yıkımının ne denli yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Akçadağ, nostaljik fotoğraflar köşesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Arşivimdeki, daha önce yayınlanmamış ve fazlaca bilinmeyen Malatya’nın eski fotoğraflarından seçtiklerimiz ile ışıklandırma alanı oluşturuluyor. Hükümet meydanının eski görünümü ve binanın inşası, Kapalıçarşı’nın yapımı, Atatürk heykelinin yerleştirilmesi, İnönü heykelinin yerleştirilmesi, Belediye binası, Yeni Camii ve meydanı, Atatürk (Kışla) caddesi, Atatürk bulvarı, Halkevi-Atatürk Evi, genel manzara çeşitliliğinde çoğunluğu daha önce kullanılmamış fotoğraflara yer bu panolarda yer alıyor. Bu fotoğraf düzenlemesi, İstanbul’da Çırağan caddesinde yol boyunca Atatürk resimleri dizimi ile bu fikri bana vermişti. Kapalıçarşı sanatsal düzenlemesi ile başlayarak Malatya’daki mekanlar, parklar, caddeler için farklı projelerle oluşturulması mümkün olacak.

Yaptığımız bu sanatsal kalıcı sergi ile Kapalıçarşı’nın geçiş ve yürüyüş alanı olmasına nostaljik bir katkı sağlamayı, Malatya hatırlatmalarını bu mekanda kalıcı kılmayı hedefledik. Mevsimin uygun olduğu aylarda Kapalıçarşı üstü fuar zamanı ve farklı günlerde sergi, bazı etkinlikler amaçlı kullanılabilir. Sanatsal kentsel düzenleme projelerimiz kentin başka alanlarında da devam edecek. Malatyalılar için bilgi ve hatıra tazeleme alanları oluşturulacak, fiziksel açıdan da taş ve betona estetik kazandırma sağlanmış olacaktır."

Akçadağ, bu sanatsal düzenleme ile ilgili Fotoğrafların anlatımlı bir kataloğunu hazırlayacağını da belirtti.

Panolardaki fotoğrafların başka amaçlarla kullanılmaması için yayın haklarının Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ’a ait olduğu, izinsiz olarak alınması ve çeşitli amaçlarla kullanılması halinde yasal işlemler yapılacağı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız