SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Evleri' Kitap Oldu

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:32:37
'Malatya Evleri' Kitap Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi, ‘Belleğini Koruyan Şehir’ konspeti ile başlattığı çalışmalar kapsamında, ‘Geleneksel Malatya Evleri’nin tanıtıldığı bir envanter kitap yayınladı.

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın yönetim ve editörlüğünde hazırlanan ‘Geleneksel Malatya Evleri Envanteri’nde, Malatya kent merkezi ile 8 ilçede bulunan ve kültürel miras kapsamında değerlendirilen çok sayıda geleneksel Malatya evi ve Malatya konağı mimari ve tarihsel özellikleri ile incelenerek, fotoğrafları ile birlikte envanter formatında okuyucu ve alan araştırmacılarına sunuldu.

Geleneksel Türk Evleri ile Malatya Evleri konusunda tarihsel, genel mimari özellikler ve süreç içindeki değişimine dair detaylı bilgilerin de aktarıldığı envanterde, başta Malatya kent merkezindeki geleneksel Malatya evleri ve konakları olmak üzere, Arapgir, Battalgazi (Eski Malatya), Darende, Hekimhan, Yeşilyurt (Çırmıktı), Kale, Pütürge ve Akçadağ’da bulunan geleneksel evler ve konaklar inceleme konusu yapıldı.

Envanterde ayrıca, ev ve konakların bulunduğu ilçelerin genel tarihine ilişkin bilgiler de aktarıldı.

Başkan Çakır: Şehrimizin geleceği adına büyük öneme sahip bir çalışma                  

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ‘Geleneksel Malatya Envanteri’ kitabına yazdığı sunuşta, geçmişini koruyamayanların geleceklerini sağlıklı biçimde inşa edemeyeceklerini vurgulayarak, kitabın bu anlamda Malatya’nın mimari mirası ilke bugünü arasında bir köprü kurduğunu yazdı.

Malatya kültürüne ait ev ve konakların derlenerek bir envanter halinde bir arada sunulmasının Malatya’nın geleceği adına büyük öneme sahip olduğunu belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yazısında, “Büyükşehir Belediyesi olarak istedik ki, ilimizin zengin tarihi ve kültürel birikimlerine ait eserler kayıt altına alınarak unutulmasın. Yeni nesillere birer pusula gibi yön vermeye, ışık tutmaya devam etsin” dedi.

Doç. Dr. Aytaç: Malatya evlerinde yaşam biçimi önemli etken olmuştur

‘Geleneksel Malatya Evleri Envanteri’ni hazırlayan ve saha çalışmalarını yöneten Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç ise, kitaba yazdığı önsözde Malatya’nın incelenmeye değer geleneksel mimari örneklerinin sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, envanter çalışması ile Malatya’nın mimari mirasının kayıtlandırıldığını ve geleceğe taşınması yolunda titiz bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Son yıllarda Malatya şehir merkezinde bulunan tarihi evlerin bir kısmının kaybedilmesine karşın, bir bölümünün restore edilerek koruma altına alınmış olduğunu hatırlatan Doç. Dr. İsmail Aytaç, önsöz yazısında geleneksel Malatya evlerini şu şekilde anlattı: “Malatya’nın geleneksel evleri sağlam, sağlıklı, kullanışlı ve estetik değer taşıyan önemli eserlerdir. Genellikle; taş temel üzeri kerpiç, duvarlı, iki katlı, iç sofalı, cumbalı, bahçeli yapılmışlardır. Balaban ve Arguvan evleri ise bazı farklılıklar göstermektedir. Evlerin planlanmasında kullanım amaçları, gelenekler ve yaşam biçimi önemli etken olmuştur”.

Envanterin hazırlanmasında kimler var?

Geleneksel Malatya Evleri Envanterinin hazırlık ve saha çalışmaları sürecini Doç. Dr. İsmail Aytaç yönetti. Aytaç’ın yanısıra Levent İskenderoğlu, Turgay Kural, Kadir Atıcı ve Fatih Bahçeci de envanterin fotoğraflarında imzası olan isimler. Redaksiyon çalışmalarını Fatih Bahçeci ve Kadir Atıcı’nın yaptığı envanterin foto illüstrasyonunu Hasan Ateş, baskıya hazırlık çalışmasını ise Hasan Bakan yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız