SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Fayı Ciddi Tehlike'

A- A+ PAYLAŞ

Şubat ayında 73 sarsıntının meydana geldiği Doğu Anadolu'da Kuzey Anadolu Fayı'nın, Erzincan-Karlıova bölümünde tehlike oluşturabileceği belirtildi.

Muş'un Bulanık ilçesinde geçtiğimiz 22 Şubat'ta saat başlayan deprem fırtınasıyla korku dolu anların yaşandığı Doğu Anadolu'da, Şubat ayında 73 sarsıntı meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7'den büyük deprem üretme riski bulunan Kuzey Anadolu Fay hattının Erzincan-Karlıova bölümünde büyük bir tehlike arzettiğini belirten Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, Doğu Anadolu'daki fayların sürekli hareket ettiğini söyledi.

Fay hatlarının bir gün ciddi bir deprem üretebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özyazıcıoğlu, uzun dönemlerde büyük depremlerin gerçekleşme olasılığı bulunduğunu, depremlerin periyodik bir hadise olmadığını kaydetti. Doğu'da ciddi tehlike arzeden faylar bulunduğunu anımsatan Özyazıcıoğlu, "Doğu Anadolu fayı Hatay'a doğru uzanıyor. Uzun süredir hareketlilik yok. En son Palu depremini yaşadık. Burası ciddi depremler üretebilir. Kuzey Anadolu Fay hattının Erzincan'dan Karlıova'ya uzanan parçası tehlike arzediyor. Burada 230 yıldır hareketlilik yok. Fayın yediden büyük deprem üretme riski var. Malatya fayı da ciddi tehlike arzedebilir" diye konuştu.

'Deprem fırtınası' yaşanan bölgede uzun zamandan beri deprem olmadığı için gerilme ve birikme olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özyazıcıoğlu, "Bölgede son deprem 1966 yılında Varto'da oldu. Dolayısıyla zaman ilerledikçe deprem riski artıyor. Meydana gelen deprem, fay hatlarındaki gerilimi ortadan kaldırmıştır. Ancak deprem riskini ortadan kaldırdığı söylenemez. Bölgede büyük bir enerji boşalmasına sebep olacak bir sarsıntı olmadı. Meydana gelen sarsıntılar, fayların diri, aktif olduğunu, depremi unutmamamız gerektiği gösterdi" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız