SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya FETÖ/PDY'ye 171 Sayfalık İddianame

0
Güncellendi - 2016-04-26 01:52:52
Malatya FETÖ/PDY'ye 171 Sayfalık İddianame
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 10'u tutuklu 33 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

Cumhuriyet Savcısı Aziz Yaşar Yetkinoğlu tarafından hazırlanan ve 171 sayfadan oluşan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 10 tutuklu 33 kişiye "Silahlı terör örgütüne üye olma, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçları yöneltildi.

FETÖ/PDY'nin kuruluşu, amacı, sosyo-kültürel ve zihinsel yapısı, kuruluşundaki yemin metni, örgütün haberleşmede kullandığı teknikler, istihbarat ağı, baskı oluşturma teknikleri, siyasi baskı ve propaganda araçları gibi bilgilerin yer aldığı iddianamede, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in ilk etapta devlete karşı savaş vererek hedeflere ulaşmanın yıpratıcı olacağını teşhis ettiği, bu nedenle mevcut sistemi yıkmak yerine devletin tüm kurumlarını ele geçirmeyi hedeflediği belirtildi.

Örgütün gelir kaynaklarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı iddianamede, FETÖ/PDY'nin kamu kaynakları, iş adamları, sivil toplum kuruluşları, eğitim faaliyetleri ve gönüllülük esasıyla bir takım gelirlerinin bulunduğu aktarıldı. İddianamede, "Paralel Devlet Yapılanması; sayıları yüzleri aşan söz konusu kurum/kuruluşları aracılığıyla mali açıdan da ülke içerisinde 'Devlete Paralel' olarak örgütlenen organize bir yapıdır." ifadelerine yer verildi.

İddianamede, ayrıca terörizm tanımı ve hukuki terimler ve cezalarla terörizm konusundaki yaptırımlara da değinildi.

- "İkram-izzet-ziyafet" yöntemleri

FETÖ/PDY'nin örgüt mensuplarına yapılacak operasyonları önceden öğrenebilmek ve tedbir almak için örgütün UYAP, POLNET, TÜBİTAK ve TİB gibi devletin tüm resmi kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem altyapılarına alınan adli ve idari tüm tedbirlere rağmen sızdığı vurgulanan iddianamede, örgüte eleman temin etme hususunda düzenli ve sistemli olarak çalışıldığı, örgüte kazandırılması amaçlanan kişiye "ikram-izzet-ziyafet" yöntemlerinin uygulandığı ve özellikle küçük yaşlarda başarılı öğrencilerin sahilde deniz evinde ya da kırsal alanlarda bulunan yayla evlerinde yaz kampı şeklinde kampa çağrılarak eğitim verdikleri ve şahısların temaslarının kontrol edilip test edildikleri, planlanan bu kampların "düğüne çağırmak", kamp yapılacak evlerin ise "köşk" şeklinde örgütsel olarak kodlandığı kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasındaki tanık ve müştekilerin ifadelerinden örneklerin gösterildiği iddianamede, şüphelilerden Mehmet Tanrıverdi'nin ifade vermek istediğini belirterek, emniyete gelmesi üzerine soruşturmanın başladığı aktarıldı.

Geçmişte Zaman gazetesinde dağıtım görevlisi ve şefi olarak çalışan şüpheli Tanrıverdi'nin sonra bir tartışma sonucu işten çıktığını, 3 ay boyunca inşaatlarda çalıştığını ardından örgütün teklifi üzerine Battalgazi Eğitim Vakfı'nda 2002 yılında çalışmaya başladığını söylediği belirtildi.

- Örgütün Türkiye genelinde 5 bölgesi bulunuyor

Tanrıverdi'nin "Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Erzurum olmak üzere toplam 5 bölge bulunduğunu, bu bölgelerin içerisinde Malatya ile Elazığ, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Muş, Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin illerinin Gaziantep bölgesine bağlı olarak faaliyet yürütüldüğü" yönündeki ifadelerine yer verilen iddianamede, Tanrıverdi'nin diğer sanıklar hakkındaki iddiaları aktarıldı.

Şüpheli Tanrıverdi'nin Bankasya Malatya şubesinde bulunan hesabının FETÖ/PDY Malatya İl Yapılanması tarafından çeklerin tahsilatı için kullanıldığı, nakit olarak alınan himmet, bağış, kurban parası adı altındaki paraların bu hesaba yatırıldığı ve paranın bir kısmının yurtdışına bu hesap üzerinden gönderildiğinin belirlendiği kaydedilen iddianamede, örgütün Malatya yapılanması ve soruşturma şüphelilerinin banka hesaplarına ilişkin hareketliliğe yer verildi.

Örgütün himmet yoluyla sağladığı gelirler genel olarak mütevelli heyetleri vasıtası ile toplandığı, örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı belirtilen iddianamede, aralarında örgütün mütevelli heyeti içinde yer alan kişilerin de bulunduğu şüphelilerin ifadeleri ve haklarındaki suçlamalarla evlerinde yapılan aramada ele geçirilen kitaplar, hard diskler ve dokümanlara ilişkin bilgiler verildi.

Halen 11 kişinin arandığı, 5 kişinin adli kontrol, 5 kişinin de ifadelerini ardından serbest bırakıldığı soruşturmada Zekai I, Gökhan G, Suat S, Kubilay K, Muzaffer E, Yücel Y, Turan C, Turgut A, Kaan Emre Ö, Halil K. tutuklu bulunuyor.

Bu arada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulünün ardından tutuklu sanıklardan Nurettin K. ve Haşim O'nun tahliyesini hükmetti.

Haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlamaları bulunan 10'u tutuklu 33 kişi hakkındaki iddianamede, şüpheliler hakkında 10 yıldan 20 yıla kadar hapis istendi.

İddianamede Mehmet T. hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edildi.

Anadolu Ajansı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız