SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Geriye Gitti"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:09:30
A- A+ PAYLAŞ

CHP İl Başkanı Enver Kiraz, 2013 yılını değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi

“Malatya her açıdan geriye gitti”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz, Malatya’nın iktidar partisine, kurulduğundan bu yana en büyük desteği vermesine karşın, 11 yıl boyunca geriye gittiğini söyleyerek “11 yıllık AKP iktidarı döneminde çalışan fabrikaları teker teker peşkeş çekilen, bölge müdürlükleri kapatılan, gelişmek yerine gerileyen bir Malatya ile karşı karşıya kaldık. Malatya, 11 yıllık gerilemesine 2013 yılında da devam etmiştir” dedi.

CHP İl Başkanı Enver Kiraz, parti binasında basın toplantısı düzenleyerek, eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye 2013 yılını değerlendirdi.

“Eğitimin iflas ettiği görülmektedir”

Eğitim, tarım, sağlık, kentleşme, sulama, karayolları ve ekonomi başlıkları adı altında istatistiki bilgilerle Malatya’nın geldiği noktanın tam bir ‘gerileme dönemi’ olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı Kiraz, Malatya Valiliği’nin bastırdığı ‘Malatya Eğitim Raporu’ kitapçığında, Malatya’da eğitimin iflas ettiğinin gözler önüne serildiğini belirtti. Kiraz “Raporda eğitime sağlanan imkanlar Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen merkezi sınavlarda elde edilen başarı Türkiye ortalamasının altındadır. 2013 yılında Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda Malatya 81 il arasında 41. Sırada yer almıştır” dedi.

“İlk defa saman ithalatı yapıldı”

“Türkiye ilk kez AKP döneminde saman ithal etmiştir” diyen Kiraz, bunun tarımsal anlamdaki gerilemenin en önemli kanıtı olduğuna vurgu yaptı. Malatya’da 70 bin çiftçi ailesinin kayısı ile geçimini sağlamasına rağmen kayısının para etmemesi nedeniyle çoğu yerde yakacak olarak kullanıldığına da şahit olduklarını belirten Kiraz “Pancar ve tütüne kota konulması sonucu üretim daralmıştır. Tarım ve hayvan üretici girdileri  yüzde yüze yakın pahalanmıştır. Üreticiler icra dairelerini yol eylemiştir. Türkiye tarihinde ilk defa saman ithaliyle, hayvanlarını otlatacak meraları elinden alındığı için çareyi besiciliği bırakmakta bulan üreticilerle karşılaştık. Para etmeyen kayısısını yakacak olarak kullanan üreticilerle karşılaştık” diye konuştu.

Tarımsal üretimde büyük önem taşıyan sulama sorunlarının da çözülmediğini aktaran Kiraz “Bir türlü tamamlanamayan barajlarla, sulama kanallarıyla binlerce çiftçi mağdur edilmiş, sulama sorunu bir türlü bitirilememiştir. Olan suyu tarlaya götüremeyenler, akarsuları da üreticilerden alıp para karşılığı HES şirketlerine peşkeş çekmişlerdir” ifadelerini kullandı.

“Başbakanın hayali Malatya’ya uğramadı”

Malatya’nın sağlık alanında da tam bir gerileme dönemi yaşadığını belirten Kiraz, şehrin iki yakasında vatandaşlara hizmet eden devlet hastanelerinden birinin kapatıldığını ve vatandaşlara önemli mağduriyetler yaşatıldığını hatırlattı. Kiraz, Başbakan’ın ‘Hayalim’ dediği şehir hastaneleri projesinin Elazığ’a gitmesine rağmen Malatya’ya uğramadığını belirtti.

“Çevreyolu olmayan tek il”

AK Parti hükümetinin en övündüğü konu olan duble yollar açısından da Malatya’nın beklentilerinin karşılanmadığını söyleyen Kiraz, Karahan ve Erkenek tünellerinin bir türlü bitirilemediğini, Malatya-Sivas Karayoluna yıllar sonra başlandığını, Kuzeyçevre yolunun akıbetinin ise hala bilinmediğini ifade etti. 

Malatya’nın ekonomik anlamda da bir türlü istediği ivmeyi yakalayamadığını dile getiren Kiraz, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini tek başına karşılayan Malatya’nın ekonomik bunalım yaşadığını ifade etti. Kiraz, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Maalesef Malatya bu büyük tekelci gücünü kullanamamakta, üretim ve pazarlama konusunda yapılan yanlışlar nedeniyle geleceğini kendi elleriyle yok etmektedir.1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi tam kapasiteyle çalışamamakta, yeni teşvik sistemi Malatya’ya kayıplar yaşatmıştır. İşsizlik önüne geçilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Malatya merkezi çarpık kentleşmeyle, herkes için çileye dönen trafik sorunuyla, geciken hizmetlerle, yapılıp sökülen kaldırımlarla, halktan talep edilen kaldırım paylarıyla, sıkışmış vizyonsuz bir kent görünümü almıştır. Malatyalılar kendilerini 2. Sınıf insan gören anlayışa, yaklaşan yerel ve genel seçimlerde gerekli cevabı vererek dur diyecektir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız