SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Günleri" Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:44:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen Ankara Malatya Tanıtım Günleri başladı. Açılışa katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Malatya'nın İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi büyük şahsiyetler yetiştirdiğini söyledi.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan Malatya Tanıtım Günleri’nin açılışına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Aile ve Soysal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Cemal Akın, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, eski bakanlardan ve AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, eski bakanlardan Metin Emiroğlu, Malatya eski milletvekili Galip Demirel, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şanal Tosun, çok sayıda misafir milletvekili, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Malatya eski Valilerinden ve Anayasa Mahkemesi emekli üyesi Mustafa Yıldırım, Malatya’daki sivil toplum kuruluş yöneticileriyle birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın tarihi geçmişi büyük olan bir kent olduğunu ve Anadolu’nun yükselen yıldızı olduğunu ifade ederek, “Ankaralılara Malatya’nın kültürünü ve zenginliklerini, doğal güzelliklerini, tarihini tanıtıcağız. Malatya gelişen ve sanayisiyle büyüyen bir ilimiz. Büyükşehir olan statüsünü alan Malatya, her anlamda bölgenin cazibe merkezi haline geldi” dedi.

Vali Vasip Şahin ise Malatya’nın sahip olduğu her alandaki potansiyeli Ankaralılara tanıtmak amacıyla bu etkinliğin düzenlendiğini ifade ederek, “Malatya’nın derin tarihi derinliklerinden taşmış olduğu ve bu yolculuk boyunca edindiği tüm değerleri, örfünü, sanatını bir nebzecikte olsa Başkentlilerle buluşturmak adına buradayız. Malatya burada kendisini elinden geldiği derecede ifade etmeye çalışacaktır. Burada tanıtmaya çalışacağız ancak Malatya’yı yerinde görmek gerekir. Bunun için de tüm katılımcıları Malatya’ya davet ediyorum. Malatya 2023 hedefini muhasır medeniyet hedeflerinin üzerine çıkmaya hazırlanıyor. Ülke ile birlikte Malatya’da üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise şu şekilde konuştu: “Malatya geçmişi ve tarihi derinliği ile Doğu Anadolu’nun cazibe merkezi olan bir il. Geçmişi parlak olduğu gibi geleceği de çok parlak. Doğu Anadolu’da sanayicilik ve girişimcilik kültürünün, üretim kültürünün adeta lokomotifi konumunda olan bir ilimiz. İnönü Üniversitesi ile, Organize Sanayi Bölgesi ile kayısısı ve sanayisiyle gerçekten hepimizin iftihar ettiği bir il. Bu ilimizi hem Türkiye hem de dünyada daha iyi tanıtmamız çok daha iyi anlatmamız gerekiyor. Kalkınma açısından bu tür ilerin kültürünü her yere yaymamız gerektiği kanaatindeyim. Ama Ankara’da Malatya’yı tam anlamıyla tanımamız mümkün değil. Lütfen Malatya’ya gidelim. Malatya’nın tarihi ve kültürel güzelliklerini, insanını Malatya’da tanıyalım.”

Malatya’nın gelini olduğunu ve Malatyalıların mert insanlar olduğunu aktaran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Böyle günler birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin pekiştiği günler. Malatya’ya ait bir yerel gücün Başkent aracılığıyla tüm Malatya’ya tanıtıldığı günler. Biz zaten Malatya’yı böyle günlere gerek kalmadan yakından tanıyoruz. Ben aynı zamanda Malatya’nın geliniyim. Benim kütük Malatya Akçadağ Gölpınar. 2 evladım var. Malatya insanını mert diye tanıtıyorlar. 24 yıldan beri mert birinin eşiyim. Bundan dolayı da mutluyum. İlk gördüğüm zaman suyuna ve yeşiline hayran kalmıştım. Malatya’yı Malatya yapan insanı. Tanıdıkça gönlümde başka bir yeri olduğunu söylemek istiyorum. Malatya’nın mertliğine, yiğitliğine güvenilecek bir iklimi var. Malatya’nın bir geçmişi ve kimliği var. Bir ilin kimliğinin olması çok önemli. Niyazi Mısri kadar ilim, Battalgazi kadar da mücadeleci bir il olduğunu görüyoruz. Arkamızdan bunları söyletebilmek çok önemli. Makamlar, mevkiiler, yaşam, her şey bitiyor. Arkamızda eser bırakıp, “adam gibi adamdı” dedirtebilmek çok önemli. Malatyalılar bunu dedirtiyor” şeklinde konuştu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’de şu şekilde konuştu: “Bizler Sayın Cemil Çiçek’in konukları olarak buradayız. Çok yakın ve sıcak ilgi gördük. Anadolu bir kültür mozaiğidir. Zenginliği ve güzelliği ondandır. Malatya’da bu mozaik taşlarından birisidir. Malatya Günleri’nde olmaktan gurur duyuyoruz. Malatya’yı görmek istiyoruz ve bir talep aldık. Vekil Ömer Faruk Öz ve Validen bu talebi aldık, sevinçle karşıladık. Malatya kültürünü, Malatya’yı göreceğiz. Kültürünü tanıyacağız ve bu kültürü yaygınlaştırarak anlatacağız.”

TBMM BAŞKANI, İNÖNÜ VE ÖZAL'I RAHMETLE ANDI..

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise “Fırsat buldukça bu tip il etkinliklerine katılıyoruz. Ankara Türkiye’nin bir hülasası. 80 ilden insanlar yaşıyor. Bu etkinlikler çerçevesinde hiç olmazsa yılda bir defa bile olsa bir hemşehri buluşması gerçekleşmiş oluyor. Bu tip il tanıtımını bizler önemsiyoruz. Bu günlerin özelliklerinden birisi de başka illerden özellikle hafta sonu gelen vatandaşlar, burayı gezip görüyorlar ve Türkiye’de ne yapılıyor, neler üretiliyor bunları görüp mukayese ediyorlar. Sadece burada üretilen ürünler değil o ilin folkloru de bu vesileyle sergilenmiş oluyor. Buda kuşaklar arasında kültür aktarımına vesile oluyor. Her geçen yıl inşallah bu günler yapılır ve yapılamasında da fayda vardır.  Son senelerde de sanayileşme noktasında bir atılım yaptı ve parlayan bir yıldız. Başka illeri de bu anlamda teşvik edecektir diye düşünüyorum. Malatya bu vesileyle ayrıca bir misafiri de ağırladı. Bu anlamda Kuzey Kıbrıs’a güzel mesajlar gidecektir” şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, Malatya'nın Türkiye için ayrı bir yeri olduğunu, kentin çok saygın devlet adamları, bilim, fikir ve gönül insanları yetiştirdiğini söyledi. Malatyalı olduğunu anımsattığı ikinci Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü'yü rahmetle andığını dile getiren Çiçek, "Türkiye'de, 90 yıllık cumhuriyet hayatının içinde, bende de çok hakkı, hukuku olan rahmetli Özal da Malatyalıdır, onu da buradan rahmetle anıyoruz" dedi.

ÖNCE BAYRAKTAR, SONRA ÇİÇEK..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'yi eleştirirken, sık sık geçmişe yönelik iddialarda bulunarak, merhum Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan, Malatya eski milletvekili hemşehrimiz İsmet İnönü'ye "faşistlik", "diktatörlük" gibi suçlamaları yöneltmesinden sonra, AKP'nin Malatya milletvekilleri dahi İsmet İnönü adını anmaz olmuşlardı. Erdoğan, Eylül ayında Malatya'ya yaptığı ziyaret sırasındaki konuşmasında da Malatya'nın yetiştirdiği ünlü isimleri sayarken, İsmet İnönü'nün adını söylemekten kaçınmıştı. Buna rağmen, geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın İstanbul'da katıldığı Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD)'ndeki bir toplantıda İnönü ile ilgili olumlu sözlerinin ardından, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de İnönü'yü olumlu sözlerle anması "konjonkürel" olarak önem taşıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız