SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Günleri'nden Notlar..

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:48:10
Malatya Günleri'nden Notlar..
A- A+ PAYLAŞ

 * Stant alanlarının yetersizliği, aşırı fiyat uygulamasına rağmen satış stantlarının, talepleri karşılamakta zorlandığı, Malatya Mutfağının Ankara’ya taşınamaması, Malatya’dan gelenlerle birlikte, Ankara’da yaşayan fakat birbirlerini görme olanağını bulamayan hemşerilerinin hasret giderdiği, görsel ve işitsel sanatların pek rağbet görmediği, Ankara’da kurulu bulunan Malatyalı 23 derneğin üst organı olan Ankara Malatyalılar Derneği’nin tanıtım günlerine olağan üstü katkısı, Malatya’nın sosyal ve ekonomik gelişmişliğinde çok büyük emekleri olan İsmet İnönü ve Turgut Özal stantları ile orta ve yüksek öğretim gören gençlerimizin eğitimine büyük katkılar sunan Malatya Eğitim Vakfı stantlarına, özellikle siyasi ve seçilmiş atanmış yöneticilerin ilgisizliği, turizm sektörünün hemen hemen hiç olmadığı, Malatya’da görev yapan üst düzey bürokratların Malatya sevgisinin devam ettiği ve yetkililerin duyarlılığı sayesinde çakma ürünlerin girişinin engellenmesi gibi saptamaların da yapıldığı Malatya Tanıtım günleri sona erdi. 

* Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde 3.gerçekleştirilen Malatya tanıtım günlerine, Ankara’da yaşayan Malatyalılar ile  Malatyalı olmayan çok sayıda kişi büyük ilgi gösterdi. AKM yetkilileri, tanıtım günleri yapan diğer illere göre ziyaretçi yoğunluğu açısından Malatya, Kars’tan sonra ikinci sırayı aldı. Aynı kaynaklara göre sadece Cumartesi günü 30 bin civarında giriş yaptığı tanıtım günlerine 4 günlük ortalaması 100 bin kişi ziyaret etti. 

* Resmi ve özel 49 standın yer aldığı tanıtım günleri etkinliğinin gerçekleştirildiği AKM, koridorlarının dar olması ve tavanının basık olması hem ziyaretçiler açısından hem de organizasyonu düzenleyen yerel yetkililer tarafından eleştirilen konuların ortak noktasını oluşturdu. 

* Kayısı ve yan ürünleri ile hayvansal ve tarım ürünlerinin satışının yapıldığı stantların, aynı ürünlerde uyguladıkları fiyatların farklı olması tanıtım günlerine katılan ziyaretçilerin eleştirilerine neden oldu. Ankaralı bir ziyaretçinin, “Tereyağı alacaktım. Fiyatı 10 lira dediler. Aldım. Ama az ilerideki stantta aynı yağın 5 liraya satıldığını öğrenince kendimi çok kötü hissetim” diyerek arkadaşlarına dert yanması bu fiyat farklılıklarına en güzel bir örnek oluşturuyordu. Bu durumu ilgili yetkililere ulaştırdığımızda ise aldığımız yanıt; “ Hayvansal ürünlerde (yağ-peynir-çökelek, bal gibi) ürünlerde fiyat farklılıkların olması doğaldır. Çünkü, bazıları makine ürünleri bazıları da tamamen doğal. Bunlarda doğal ama kayısı ve yan ürünlerinde büyük fiyat farklılıklarının olmaması gerekir. Artık bunlara da dikkat etmek gerek diye düşünüyoruz” şeklinde oldu. 

* Malatya’nın damak tadını Ankara’ya taşımak amacıyla kurulan yemek standında Malatya yerel lezzetleri maalesef yer almadı. Stant kiraları, ekipman ve alet edavat eksikliği, maliyet yüksekliği gibi çeşitli gerekçelerle Malatya mutfağının önde gelen isimlerinin yer alamadığı veya almadığı yemek standında, ağırlıklı olarak Anakara’da gerçekleştirilen illerin tanıtım günlerinde profesyonelleşmiş firmalar yer aldı. Malatya’dan sadece 1- 2 firma yer alabilmişti. Tanıtım günlerinde Malatya mutfağı ve ürünleri yer alamamıştı. Profesyonelleşmiş firmaların, tanıtımlarında “ Malatya Pişmaniyesi”, Malatya Künefesi” gibi sloganlarla satış yapması da yetkililerce pek önemsenmedi.  

* Malatya Musiki Cemiyeti tarafından icra edilen konserler ile Malatyalı ressam, fotoğraf ve ebru sanatçılarının ürettiği 143 eserin yer aldığı sergiye ziyaretçiler pek ilgi göstermedi. Sanatçıları üzüntüye zevk eden ve karamsarlığa düşüren ilgisizliğin nedenleri arasında tanıtım eksikliğinin yanı sıra bu tür tanıtım etkinliklerinde sanatsal faaliyetlerin ayrı bir kategoride değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu. 

 “Ankara’da yaşayan Malatyalıları ve Malatya’dan başkente gelen hemşerileri, birbirleriyle kaynaştırmak sosyal kültürel ve ekonomik olarak yardımcı ve destek olmak, Malatya ilçe ve köyleri için projeler sunmak, takip etmek” ifadeleriyle, organizasyonun başlangıç gününde yaygın basına demeç veren ve bu gazetelerin Ankara’da yaşayan Malatyalılara ulaştırılmasına çalışan Ankara Malatyalılar Derneği’nin, 3. Tanıtım günlerine yaptığı  olağanüstü katkısı tartışılmazdı. Yönetim organlarında, Ankara’da kurulu bulunan Malatyalı dernek yöneticilerinin yer aldığı üst organ olan Malatya Der, yaptığı bu çalışmayla yerel seçilmiş ve atanmışların yanı sıra bir çok basın mensuplarından da tam not aldı. 

* Hemşerimiz ve 2. Cumhurbaşkanımız İsmet Paşa adına, İnönü Vakfı tarafından açılan standa orta ve ileri yaşta bulunanların ilgisi dışında pek rağbet görmedi. Tanıtımın 3. günü Vakıf standına katılan İsmet Paşa’nın kızı Özden Toker, ziyaretçilerin ilgi noktası oldu. Babası ile ilgili anılarını ziyaretçilerle paylaşan Toker, Malatyalı olmaktan her zaman gurur duyduğunu belirti. 

* Türkiye’nin yanı sıra Malatya’nın ekonomik ve kalkınmasına ayrı bir önem veren ve pek çok siyasetçi - yöneticinin kendilerine rehber edindiği Turgut Özal standı neredeyse hiç ilgi görmedi. Turgut Özal Tıp Merkezi başta olmak üzere, 1. Organize Sanayi bölgesinin kurulması, pek çok baraj ve yollar gibi büyük projeleri Malatya’ya kazandırarak ekonomimizin gelişmesine  büyük katkıları olan 8. Cumhurbaşkanımız ve hemşerimiz Turgut Özal’ın, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı tarafından açılan standına siyasetçilerin yanı sıra, seçilmiş ve atanmış yöneticilerin ilgi göstermemesi “Özde değil sözde rehber ediniyoruz” özdeyişinin gerçekliliğini bir kez daha ortaya koydu.

* Kuruluşundan bugüne yurdun değişik yerlerinde eğitim gören 10 binlerce gencimize burslar vererek desteklemesinin yanı sıra, Malatya’nın tanıtımında önemli rolleri üstlenmesi ve ilimiz ekonomisinin canlandırılmasına yönelik ürettiği projelerle 27 yıldır ilimize hizmet eden Malatya Eğitim Vakfı (MEV) standı da, Malatya’nın diğer iki değeri olan İnönü ve Özal stantları gibi boştu. MEV’in Ankara temsilcisi Ekrem Dernek ile yöneticilerden Orhan Karadağ’ın tüm iyi niyetli girişimlerine rağmen stant, siyasetçi, yerel seçilmiş ve atanmış yöneticiler tarafından pek ilgi görmemesine rağmen, özellikle Ankara’da yaşayan Malatyalı gençlerin standa ilgi göstermesi stant yöneticilerinin buruk sevinçler yaşamasına neden oluyordu. 

* Vali olarak Malatya’da görev yapan Saffet Arıkan Bedük ve Mustafa Yıldırım, TÜİK Bölge eski Müdürü Şemsettin Özcan, Valilik Özel Kalem eski Müdürü Ali Baran gibi kendilerini Malatyalı gören bir çok bürokrat, Malatyalıları yalnız bırakmadı. Kayınpederinin vefatı nedeniyle etkinliğe katılamayan eski valilerden Halil İbrahim Daşöz ile  Ankara dışında bulunan Osman Derya Kadıoğlu ise basın mensupları aracılığıyla katılamama gerekçelerini belirterek üzgün olduklarını belirttiler.

* Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan ve Malatya kayısısının ihracına büyük darbeler vuran İran kayısısının, Malatya Kayısısı diye ihraç edilmesi olayından ders alan dikkatli bir gözlemcinin uyarısı üzerine önlem alan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) yöneticilerinin aldığı bu önlem işe yaradı. Kapı girişlerine denetim ekipleri yerleştiren ESOB başkanı Şevket Keskin, özellikle cumartesi günü bu denetimlerin sürekli yapılması gerektiğinin farkına vardı. Yoğun ziyaretçi akınını öngöremeyen bazı satış stantlarının, Malatya’dan getirdiği ürünlerin tükenmesi üzerine Ankara piyasasından önemli miktarda kayısı stant alanına girmek üzere iken farkedildi ve denetim ekipleri tarafından Malatya markası taşımayan önemli miktardaki “çakma” kayısının girişi engellendi. ESOB başkanı Şevket Keskin, “Böylesi günlerde çok dikkatli olmak lazım. Bir kişinin bilerek veya bilmeyerek yaptığı hata hepimize mal olacaktır. Başta biz olmak üzere tüm Malatyalıları bu konuda hassas olmalarını diliyorum” dedi.

Derleyen- Foto: Yaşar KARAASLAN- Malatya Hakimiyet Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Fadime coşkuner (7 yıl önce)
    Slm nasılsınız malatya tanitimi nezaman olacak ankarada sabırsızlıkla gelmenizi bekliyoruz nezaman geleceğini bildirirseniz sevinirim iyi günler
    0
    0
    Yanıtla