SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Halayları' da Kitaplaştı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:18:33
'Malatya Halayları' da Kitaplaştı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında hazırlanan “Malatya Halayları” adlı kitabın basımı tamamlandı. Kitap Türkiye Halk Oyunları Federasyonu antrenörü Nezir Kızılkaya (alttaki fotoğrafta) tarafından kaleme alındı. 

Malatya Valiliği’nce ilde görev yapan öğretmenler arasından seçilen Yahya Karakaya, Şeref Çakar, Sinan Kaya, Faruk Korkmaz ve Hasan Demirbağ’ın yürüttüğü “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında yayınlanan ve Malatya Halk Oyunlarının konu edildiği “Malatya Halayları” adlı kitap 226 sayfadan oluşuyor. Malatya’da oynanan oyunlar hakkında kapsamlı bilgiler içeren eserin yazarı Nezir Kızılkaya konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: 

“Halk oyunlarının sadece bedensel hareketler ve müzikten oluşan bir kavram olmayıp, kültürümüzün en önemli unsurlarından biri olduğu artık herkesin kabul ettiği bir olgudur. Üniversitelerin halk oyunları bölümleri açarak bu konuda akademik çalışmaların başlatıldığı günümüzde Malatya Halk Oyunları’nın da layık olduğu şekilde ifade edilmesi mutlak bir zorunluluktu. 1930’lu yıllarda Türkiye çapında araştırmalar yapan halk bilimcilerin “Halay oyunlarının en koyu merkezlerinden biridir” tanımlamasını yaptıkları Malatya Halayları bu çalışma ile kapsamlı olarak anlatılmıştır. 

Yaklaşık 50.000 sayfa kaynak taraması yapılan, 250’ye yakın kişiyle görüşülen yoğun bir çalışma sonucu hazırlanan “Malatya Halayları” ayrıca alanındaki ilk eser olma özelliğini de taşıyor. Kitap içerisinde sadece oyunlara değil, Malatya folkloruna, kültürüne dair bilgilere de yer verildi. Günümüze kadar hiçbir karşılık beklemeden Malatya’da bu işe gönül ve emek vermiş müzisyen, oyuncu, eğitmen ve idareciler hakkında bilgiler aktarıldı. 70–80 yıl önce oynandığı o günkü saha araştırmaları ile tespit edilen fakat günümüzde maalesef sadece adı bilinen, müziği ve figür yapısı hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamayan oyunlardan bahsedildi. Malatya’ya mahsus yapısal özellikler ve oyunların işlevleri üzerinde duruldu. Günümüzde oynanan oyunların analizleri yapılarak figür yapıları incelendi. Ayrıca içerisinde ilginç bulguların da olduğu geleneksel giyim, takı ve aksesuarlar ile ilgili bilgilere de yer verildi.

Alanında bir boşluğu doldurmasını beklediğim “Malatya Halayları” çalışması için başvurduğum hiç kimse yardımlarını esirgemedi. Eserin Malatya kültür hayatına kazandırılmasında katkısı olan herkesi hem kutluyor hem de teşekkürlerimi sunuyorum.”

NEZİR KIZILKAYA KİMDİR?

1962 Yılında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey Beldesi’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Fırat İlkokulu, Hasan Varol Ortaokulu ve Ş.K.Ö. Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. 1988 yılında İnönü Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Askerlik görevini 1990 yılında hava yedek subay olarak Ankara’da tamamladı.1991–2002 yılları arasında Halkbank’ta görev yaptı. 2002 yılında İnönü Üniversitesinde göreve başladı. Halk oyunlarını Mehmet Aslan ve Erkan Aydın’dan öğrendi. 2004 yılında T.Halk Oyunları Federasyonu antrenörü oldu.  2006–2010 yılları arasında İnönü Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Malatya Yöresi antrenörü olarak görev yaptı. Ulusal ve uluslararası kongre ve toplantılarda derleme, halk oyunları ve müzik ile ilgili bildiri ve makaleleri yayınlandı. Evli ve iki çocuk babası olup İnönü Üniversitesi’nde şube müdürü olarak görev yapmaktadır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız