SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya İçin Araştırma İstemi

A- A+ PAYLAŞ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri tarafından “Malatya’da yaşanan sorunların tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması” için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına önerge verildiği bildirildi.

ÖNERGE..
MHP tarafından verilen araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Malatya İli Ekonomik, Sosyal ve Kültürel olarak her dönemde lokomotif olmuş ve Türkiye'nin bir kesitini oluşturmuştur, Malatya bu açıdan Türkiye'nin ve özellikle Doğu Anadolu'nun önemli bir cazibe merkezi olma potansiyeli taşımaktadır.

Ancak son yılarda başta tarım olmak üzere Malatya'nın ekonomik sorunları çığ gibi büyümüş, tarım, sanayi ve ticaret neredeyse durma noktasına gelmiş içler acısı bir vaziyettedir.

Adı Malatya ile özdeşleşen, 250.000 bin kişiye ekmek kapısı olan kayısı tarım alanında ilin en başta dile getirilmesi gereken problemidir. Bu konunun ayrıca araştırılması gerekmektedir.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan genel kuraklık nedeniyle, Malatya %70 oranında etkilendiği halde, Güneydoğu illerine yönelik doğal afet ve teşvik kapsamına alınmaması bilhassa kayısı çiftçisini ciddi mağdur etmiştir.

Hükümetin ekonomi politikaları neticesi Malatya ekonomisine katkısı sınırlı olmuş, küçük-büyük bütün sanayi işletmeleri üretimde ciddi sıkıntılar yaşamış, kapasiteleri daralmış, işçi çıkarmaları çoğalmıştır.

Malatya'daki ticaret erbabı ve esnaf ayakta kalma ve yaşama mücadelesi vermektedir. Tüccar ve esnaf gelecekten ümitsiz, neredeyse ticaret durma noktasına gelmiştir. Altyapıya yönelik ise hiçbir yatırım ve faaliyet yapılmamış, sorunlar büyümüştür.

Malatya Sigara Fabrikası özelleştirilmiştir. Ancak bu özelleştirme ile çalışanların mağdur olacağına dair önemli endişeler bulunmaktadır Bu fabrikanın Malatya'da çalışması ve istihdamını artırması gerekmektedir.

Devlet Demir Yolları tarafından Yeşilyurt İlçesinde 749 dekar alan üzerinde 1979 yılında yapımına başlanan vagon onarım fabrikası bugüne kadar atıl vaziyete kalmıştır. 2004 yılında DDY İşletmesi Genel Müdürlüğünce vergi borcuna karşılık Milli Emlak’a devredilmiş ve Hazinece 5084 sayılı kanun gereğince değerlendirmeye çalışılmıştır. Ancak yatırımlara bedelsiz arsa tahsisi, binaları kapsamadığından bu mümkün olamamıştır.

Malatya belediyelerinin imar, su, kanalizasyon, doğalgaz, katı atık, ulaşım, arıtma tesisi gibi mahalli müşterek ihtiyaçlarının çağdaş yönetim anlayışına uygun olarak bütüncül bir yaklaşımla karşılanması, ancak idari ve ekonomik yönden güçlü bir yerel yönetim biriminin koordinesinde mümkün olabilecektir. Bu bakımdan Malatya belediyesinin Büyükşehir statüsüne alınması değerlendirilmelidir.

Malatya Erhaç Havaalanı fiziki kapasite itibariyle yeterli olduğundan, yine yurt dışında (ağırlıklı olarak Almanya'da) ikamet eden vatandaşlarımız ile işadamlarımızın talebi ve İlimizin sanayileşme ve ihracat potansiyeli dikkate alınarak, özellikle yaz aylarında ve hac mevsiminde Erhaç Havaalanının uluslararası uçuşlara açılması önem taşımaktadır.

Malatya'da tarımsal potansiyel yüksek olmasına rağmen maalesef Ödenek yetersizliği nedeniyle büyük sulama projeleri tamamlanamamıştır.

Diğer taraftan Malatya'nın ulaşım sorunları devam etmektedir. Malatya'yı ilçelerine ve bölge illerine bağlayacak karayolu projelerinin tamamlanması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen ciddi ekonomik sorunlara paralel olarak da işsizlik artmıştır. Resmi rakamlara göre işsizlik oranı %20'nin üzerindedir. Doğu ve güneydoğuda yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle Malatya'ya ciddi oranda göç olmuştur. Bu da İlde çeşitli sıkıntılara neden olmaktadır.

Malatya'da eğitime gereken önem verilmemiş artan nüfus ve gelişen ihtiyaçları uygun olarak gerekli yatırım yapılamamıştır. Okul ve derslik ihtiyaçları artarak devam etmiş, görülmemiş partizanlık örnekleri sergilenmiş. Milli ve manevi değerlerine bağlı eğitimciler üzerinde ciddi baskı ve yıldırma politikadan uygulanmıştır. Öte yandan Malatya için önemli bir cazibe merkezi olan İnönü Üniversitemizin Dazı birimlerinin kadro kanunu çıkmadığından Üniversite yeterince büyüyememektedir.

Özellikle Turgut Özal Tıp Merkezinin bölgede önemli bir potansiyel oluşturduğu dikkate alınarak, sorunlarının çözülmesi sadece Malatya açısından değil Doğu Anadolu açısından da büyük önem taşımaktadır,

Pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da ne yaptığını bilmez sağlık uygulamaları çeşitli sıkıntılara yol açmıştır. Yolsuzluk iddialarında da ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Tüm bu nedenlerle Malatya İlinde yaşanan sorunların tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda Meclisimize büyük görev düşmektedir. Yüce Meclisimizin bu görevi yerine getirmesi için Meclis Araştırması yapılması gerekmektedir.”

İL BAŞKANININ AÇIKLAMASI
MHP İl Başkanı Ömer Ekici, Ankara ziyaretlerinin ardından araştırma önergesinin verildiğini belirterek, "02.06.2008 Salı günü şahsım başkanlığında il yönetimi Ankara’da Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeliyi ziyaret ederek Malatya’nın sorunlarını dile getirmiştik, ve Malatya’nın sorunları ile ilgili dosyaları Grup Başkan Vekili Sayın Oktay Vural bey’e teslim etmiştik.

Bunun sonucunda Grup Başkanımız bugün bize; Malatya’nın sorunları ile ilgili meclis araştırma önergesi’nin TBMM’ne verildiğini ve bir komisyonun kurulacağını bildirmiştir.

Buradan Malatya milletvekillerine bir çağrıda bulunmak istiyorum;

Beklentimiz Malatya’nın sorunları ile ilgili mecliste MHP grubunun vermiş olduğu bu önergeye destek olmaları ve bu komisyonun oluşumu için iktidar partisi olmanın gereğini yerine getirerek Malatya’nın vekâletine sahip çıkmalarıdır."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız