SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Önemli Bir Yatırımı Gerçekleştiriyoruz"

0
Güncellendi - 2017-09-20 02:55:23
A- A+ PAYLAŞ

  • Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesinin başlaması nedeniyle MASKİ'de düzenlenen törende Başkan Çakır, proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ), Malatya’nın doğu bölgesinde yıllardır beklenen dev kanalizasyon projesini hayata geçiriyor. İnönü Üniversitesi civarının yanı sıra 7 mahallenin kanalizasyon alt yapısını içeren 17.4 milyon TL tutarındaki Doğu Kollektör Hattı 1. Etap Projesi için imzalar atıldı ve ilk kazma vuruldu. 39 km’lik 1. Etap kısmı yaklaşık 2.5 yılda (850 iş günü) tamamlanacak.

Başkan Çakır: Malatya için çok önemli bir yatırım gerçekleştiriyoruz 

Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesinin başlaması nedeniyle MASKİ hizmet binasında basın toplantısı düzenlendi. Kanalizasyon alt yapısının kurulacağı mahallelerin muhtarları ile MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir’in de katıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bir yandan Malatya’yı modern bir alt yapıya kavuşturmak için kent merkezi ile tüm ilçe ve bağlı mahallelerde alt yapı çalışmaları sürürken merkeze yakın onlarca mahallenin yıllardır beklediği önemli bir alt yapı projesini de başlattıklarını söyledi. 39 km uzunluğunda 17.4 milyon TL tutarında, devasa borular kullanılarak yapılacak olan Doğu Kollektör  Hattı 1. Etap çalışmasının ihalesinin yapıldığını ve çalışmalara başlandığını söyledi.

Söz konusu projeyle Üniversite bölgesinin yanı sıra, Çamurlu, Fırıncı, Villakent, Bulgurlu, Hacıyusuflar, Bağtepe mahallesi ve Orduzu Mahallesi’nin bir kısmının kanalizasyon sorununun çözüleceğini ve 33 km uzunluğundaki hatla Atıksu Arıtma Tesisine bağlanacağını belirtti.

Yerleşimin ve nüfusun hızla arttığı bu bölgelerde kollektör hattının yapılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Çakır, projeyle ilgili bilgiler de vererek “16 Haziran 2017 tarihinde sözleşmesi imzalanan projenin ihale bedeli 17 milyon 393 bin TL tutarındadır. Birinci etabın iş bitirme süresi 850 takvim günüdür” dedi. Çakır, projenin ikinci etabında ise 95 km’lik hat yapılacağını da belirtti.

“Vatandaşlarımızın sabrı için teşekkür ediyoruz”

Bütüncül ve uzun vadeli projelerle Malatya’nın geleceğine yatırım yaptıklarına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, alt yapı yatırımlarının yer altında yürütülen, uzun zaman alan maliyeti yüksek yatırımlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“2071 hedeflerini yakalamak için 65 yıllık bir su planlamasını Malatya merkez başta olmak üzere bir ana plan üzerinde ortaya koyduk. İlçelerimizin hem içmesuyu, kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj hattından oluşan alt yapılarını hem de ilçelerde kurulacak arıtma tesislerinin projelerinin hazırlanması ve yerlerinin tespit edilmesi gibi çalışmaları da tamamlandı. MASKİ olarak planladığımız 350 milyonluk yatırımın büyük çoğunluğu tamamlandı, bazıları yakın zamanda tamamlanacak, bir kısmında da çalışmalar devam ediyor.  Ama bunlar devam ederken yeni projeleri devreye sokmuş oluyoruz.

“Tamamlandığında 50 yıllık alt yapı sorunu çözülmüş olacak”

Bu bölgelerimizde çalışmalar esnasında hem ulaşım hem çalımalar esnasında mutlaka rahatsızlık veriyoruz. Çünkü alt yapı çok zor bir yatırım ve yapmış olduğunuz çalışmaların hem maliyeti yüksek hem yer altına yapılan çalışmalar. Ama bütün ekiplerimizle daha hızlı nasıl işi bitirebiliriz diye bir gayret içinde olacağız. Zaman zaman vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı şimdiden özür diliyoruz ve sabır gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Malatya’nın tüm sokaklarında hemen hemen çalışma var ama emin olun bu çalışmalar bir bütün proje kapsamında yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarımız bittikten sonra Malatya’nın en az 50 yıllık alt yapı sorunu çözülmüş olacak.” 

Dr. Özdemir: Gelişmiş ülkelerdeki standartları yakalayacağız

MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir de, projenin tamamlanmasıyla birlikte yıllık ortalama arıtılan 120 bin metre küp suyun 150 bin metre küpe çıkacağını kaydederek “Şu anda Malatya merkezde kanalizasyona bağlanma oranı yüzde 94. Bu proje yapıldığı zaman yaklaşık 30 bin metre küp atık suyu da arıtma tesisine götürmüş olacağız. Şu anda tesisimizde yıllık bazda ortalama 120 bin metre küp atık su arıtıyoruz. 30 bin metre küp geldiğinde 150 bin metre küp suyu arıtacağız ve Malatya merkez için kanalizasyona bağlılık oranı yüzde 97’leri bulmuş olacak. Bu da zaten gelişmiş ülkelerde ulaşılması gereken standartlardan birisi” diye konuştu.

Kuraklık Kaptaj’ı da vurdu

Öte yandan iklimsel kuraklığa bağlı olarak Kaptaj’ın suyunda bir eksilme olup olmadığı yönünde bir soruyu cevaplandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, suda geçen yılın aynı ayına oranla 600 Litre/sn bir azalma yaşandığını ifade etti. Buna rağmen içme suyunda herhangi bir sorun yaşanmadığını, bunun da MASKİ’nin mahallelerde yürüttüğü DMA çalışmalarıyla (Ölçülebilir Alt Bölge) kayıp suları sisteme kazandırmasından kaynaklı olduğunu söyleyen Başkan Çakır, “Su debimiz geçen yıldan düşük. Alt yapı (DMA) çalışmalarımız esnasında kaçak sularımızı kontrol altına alıyoruz ve sisteme dahil etmiş oluyoruz. Gereksiz yere kanalizasyona giden sularımızın bir kısmını sisteme dahil ettiğimiz için geçen yıla göre suyumuz 600 litre/sn daha az olmasına rağmen bu yıl içme suyunda sorun yaşamadık. Bunun temelinde MASKİ’nin çok planlı, bilinçli doğru seçimle yapmış olduğu alt yapı çalışmaları var. Mahallerimizde devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla suyu daha da kontrol altına almış olacağız” ifadelerini kaydetti.

Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesi için önümüzdeki günlerde temel atma töreni gerçekleştirilecek.

Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Yerelli (6 yıl önce)
    MASKİ çalışıyor. Fakat çok pis çalışıyor. Denetim sıfır. Estetik ve çevreye saygı sıfır. Görüntü ve gürültü kirliliği haddini çoktan aşmış. Müteahhide verilen işler takip edilmiyor. O temiz leziz ve buz gibi akan suyumuzu çok özledik. Önceki 50 yıllık su borumuz bir metreden fazla derinde idi. Suyu buz gibi akardı. Şimdi yeni düşenen su borusu yüzeyde. Sıcak akıyor. Eski su hatları barajda alınacak su ile beslenip bina ortak kullanımda temizlik ve yeşil alan sulamasında hizmete sunulabilirdi. Vs. Ne diyelim böyle saça böyle tarak…
    0
    0
    Yanıtla
  • Eren (6 yıl önce)
    Yine biryerleri kullanilamaz hale getirip ellerine yyzlerine bulastiracaklar 2 yillik zaman dilimi diyorsaniz bu is 20 sene surecek demektir :))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    orduzu ya ne zaman imar gelecek? Insaatcilar ve arsa sahipleri bekliyor….!!!!! imar olmayan yerden kanalizasyon gecirecekler..iste vizyonunuz bu kadar...Orduzu imar plani yok ortada tarim arazisi ama kanalizasyon geciriyorlar..kardesim once imari yap sonra kanalizasyonu imara gore yap...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (6 yıl önce)
    Ne hizmeti başkanım ben İnönü Mahallesi'nde oturuyorum bir hafta önce o meşhur maskin geldi çalışma yaptı o güzelim musluktan içtiğimiz su gitti şu anda cay bile demlemedigimiz bulanık tatsız bir su geldi bidonlarla su taşıyoruz o maski cesareti varsa benim evime verdiği suyu fahri kayahanada versinde görelim sayın başkanım bu içilmez su nereden geliyor maski gelmeden buz gibi tertemiz suyumuz vardi bu maski ne iş yapar maski müdürü lütfen gel benim evime o verdiğin suyu icde görelim seni .
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (6 yıl önce)
    sayın maski yetkilileri çok kere yazdım ya okumuyorsunuz ya umursamıyorsunuz ya da henüz buraya kadar gelmediniz. YEŞİLYURT HAMİDİYE MAHALLESİ su çalışması var evet güzel bir hizmet ama halkıda mağdur etmeyin artık bu çalışan teşaron firmaları özellikle hepsini maşallah MÜTAAHİT yaptınız. adamlar bırakın su döşemeyi, kanal eşmeyi, yolda yürümryi bilmiyorlar 1 kepçe kullanan arkadaş telefon telini kopardı 2 kepçe kullanan arkadaş elektirik direğini eğdi 3.kepçe kullanan arkadaş evin duvarını patlatıtı. neyse bunlarada razı olduk ama TAM 9 gündür su yok. olsun dedik hizmet dedik. ama hizmet değil bu lakayıklık ve vurdum duymazlık su verilmeyen mahallede 88 yaşında yaşayan insanlar tam 400 metre mesafeden su getiriyorlar. abdest alsınlar veya ihtiyaçlarını görsünler diye. şimdi bir an önce suyumuzu verin bu yaz günü ALLAH dan korkun artık. eğer allahdan korkmayı biliyorsanız
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (6 yıl önce)cumali elmas isimli kullanıcı yorumuna
    NOT : YAZDIKLARIRMDA BİR YALAN VEYA İFTİRA OLDUĞUNU BEYAN EDEN VAR İSE TEL: 0532 7138613 CUMALİ ELMAS AYRICA BİMER ŞİKAYETTE BULUNACAĞIM BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM
    0
    0
    Yanıtla
  • hatice (6 yıl önce)
    yeter malatya suyu eskıden kana kana ıcılırdı sımdı kanaya kanaya ıcıyorsun hastaneler dolu cocuklarımız nuyuklerımız hasta yeter suya cozum bulun artık rte ıcın bıle olsa oy vermıcem yeter cıdden yeter herseyı gosterız olsun dıye yapan kesım olmusuz yaptıgınız hızmetler guzel ALLAH razı olsun ama suya cözüm bulun
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (6 yıl önce)
    Sayın Başkan maden o bölgeye giriyorsunuz YAYGIN-YENİCE VE HACİHALİL ÇİFTLİĞİ mahalleleri kanalizasyonları dereye akıyor kokudan bu yerleşim yerlerinden geçilmiyor buralarıda dahil etseniz çok iyi olur,
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan 34 (6 yıl önce)
    Sn baskan bayramda memlekete geldik yanlislikla bilmeden eski kafayla cesmeden su ictik ailecek hasta olduk tatilimiz mahvoldu sizi ve ekibinizi ozverili calismalarinizdan dolayi cani gonulden tebrik ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Belge (6 yıl önce)
    Alt yapı yapacağına Genişlet şu Şehri arkadaş. Yıllardır bir kavanozun dibinde dönüp duruyoruz. Korkma şehri beylerderesinin ötesine taşıyınca belediye başkanlığın düşmüyor yada hanım aganın vekilliği düşmüyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (6 yıl önce)
    ????
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent. (6 yıl önce)
    Tek kelime yazıklar olsun sizeeeee...icraatleriniz ortada..evlatlarimiz hasta...yollar çukur...her yer pislik...kul hakkı bu işte...çakır ağa
    0
    0
    Yanıtla
  • yeşilyurtlu (6 yıl önce)
    Arguvanın tatkınık mahallesine 4tane sudeposu yaptılar.2tane kaynak suyunun yeterli olduğu yere 5 tanede sondaj çalışması yaptılar.toplam nufus 80 yeniden yapılacak olan sondajlarla vatandaşların bahçeleri sulanacak.maski yetkilileri bunun vebali boynunuza
    0
    0
    Yanıtla
  • umut (6 yıl önce)
    maski yeşilyurtta çalışma yapıyor sözde sulasanız allah rızası için sokaklarımızı toz içindeyiz otobüsler geçtikçe toz duman heryer araçlarını makinaları kapımızın önüne koyuo gidiyorlar komşumuzun çocuğu düştü çukura lütfen maskici yöneticiler
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (6 yıl önce)
    Başkanım iyi niyetle çalıştığınızı görüyoruz.ama yapılan işlerde işçilik çok kötü.malzeme kaliteli ama işçilik çok kötü bunu tüm mahallelerde görebiliriz.hatta görme engelliler için yapılan engelli yollarına yanlışlıkla bir engelli vatandaş uysa yarım saatte araba çarpar.son olarak esenliği kapatmanız malatyanın lehine olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Hangi suda sorun yakınkenttin eski kısmında haftada 4 gün su kesiliyor bumu sorun yok Malatya'da su kesintileri ekşi sözlüğe konu olmuş daha ne olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • gökmen (6 yıl önce)
    ya Sodes fatihi ne olacak koltuğunda oturacakmı ellerini ovuşturup yokmu bir sodes diyip içmi çekecek yada her yıl kurumayeni bilgisayar programları alacak!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökmen bey anlaşılan sizde olayları yakından takip ediyorsunuz bir örnekte ben vereyim bu sodesci yonca denilen bir programı maskiye bela etti zarar miliyonlarla ifade edilecek düzeyde. Ama sorsan sana hadisle ayetle cevap verir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (6 yıl önce)
    Kazin her yeri. Devletin parasi cok. Asfaltladigini yeniden kazi. Ne de olsa soran yok. Ama size millet iyi dua ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • sahipsiz memleketim (6 yıl önce)
    sayın maski yetkilileri çok kere yazdım ya okumuyorsunuz ya umursamıyorsunuz ya da henüz buraya kadar gelmediniz. Özal köyünde alt kısımlarında sayaçsız, vanasız bağlantılarla söğüt ağacı suladıkları için yukarıya su çıkmıyor. nokta
    0
    0
    Yanıtla