SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya İçin Ne Yaptılar?

A- A+ PAYLAŞ

Antalya Koleji Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin meslek dersi öğretmenleri Kuluncak-Başörenli hemşehrimiz Erkan Çelik ile aslen Çanakkaleli olan "Malatya sevdalısı" eşi Tansu Çelik, okullarında gerçekleştirdikleri etkinlikle, "Helal olsun size" dedirttiler.

Çelik çiftinin, Antalya'daki organizasyonlarından, etkinlik için bir kitabından yararlandıkları, İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma'ya yazdıkları bir mektupla haberdar olduk. Asma'nın, malatyahaber.com'la paylaştığı bu mektubun anlattığı etkinliği okurlarımıza duyurmak istedik ve Çelik'lerden de bunun iznini aldık.

Çelik'ler, Yrd.Doç.Dr. Asma'ya gönderdikleri mektuplarında, gerçekleştirdikleri etkinliği şöyle anlattılar:

"Sayın Bayram Murat ASMA,

Biz Antalya Koleji Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Lisesi meslek dersi öğretmenlerinden Tansu Çelik ve Erkan Çelik.

Malatya ili Kuluncak ilçesi Başören köyündeniz.

Meslek lisesi olarak gelenekselleştirdiğimiz her yıla bir ürün sergimizde bu yıl kayısı meyvesini konu olarak seçtik. Aslında bu fikir, 2005 yılının temmuz ayında Başören’de oluştu.

- “Biz düşündüğümüz kaynağın içindeyiz neden memleketimizin asıl ve özel meyvesini değerlendirmiyoruz”.

Bu oluşan düşünce üzerine hemen çalışmalara başladık. Kısıtlı olan bu tatil süremizi değerlendirmeli araştırmalarla beraber çekimlere başlamalıydık.
Kayısı bahçelerinde çektiğimiz resimler, valilikten aldığımız doküman ve cd ler, söyleşilerle bu projemizi başlattık.

Antalya dönüşümüzde öğrencilerle beraber eylül ayı itibariyle çeşitli sitelerden kayısı ile ilgili araştırmalarımızı sürdürdük.

Antalya’da Malatya Kayısı Pazarı işletmecisi Haluk Türkyaşar ile tanışmamız ise Malatya Ticaret Sanayi Odasının kayısı ile ilgili dokümanlarına ulaşmamızı sağladı.

Zira hazırlayacağımız power point gösterimizde anlatacağımız kayısının görselliği, izleyenlerin tatmini için önemliydi. Haluk Bey’in program günü okulumuzda kayısı çeşitleri ve ürünlerini tanıtan bir sergi yapacak olması ise bizi çok mutlu etti..

Bu arada Malatya İnönü İlköğretim ana okul öğretmeni Oya Çelik’ten kayısılı yemekler üzerine aldığımız tarifleri, okul mutfak atölyemizde öğrencilerle denemeye başlayarak, kendimize ait spesiyal kayısılı bir ürün yaratmıştık bile. (kayısı pestili cevizli sarma)

“Kayısı Güzellemesi” adını verdiğimiz programımız, birden fazla ayağı olan bir etkinlikti.

Meslek lisesi olmamızın ayrıcalığını, öğrencilerimizin ayrı ayrı kurduğu standlarda yapacakları kayısılı yemeklerle gösterecek kayısının mutfaktaki kullanım zenginliğini de ispat edecektik.

Program içinde düşündüğümüz veliler arası “En Güzel Kayısılı Lezzet” yarışmasına ise Antalya’nın ünlü mutfak şefleri jüri üyeliği ve gurmelik yapacaktı..

Kayısı üstüne araştırdığımız tüm bilgileri, power point olarak hazırlayıp tamam diye düşündüğümüz anda sizin kitabınız elimize ulaştı. (Anadolu Lisesi biyoloji öğretmeni Gönül Tatar ve İnönü İlköğretim ana okul öğretmeni Oya Çelik aracılığıyla)

Kitabı incelediğimizde hazırladığımız bilgilerin yarım ve eksik olduğunu düşünerek kitaptan fışkıran kayısı bilgilerini cevher bulmuşcasına tekrar değerlendirmek için masaya oturduk.

Kayısı balı, kayısı ağacının kullanım alanları, Hunzalı’ların yaşamında kayısı, kayısı festivali, türküleri, manileri, şiirleri, kayısı yağı, kayısı çeşitlerinin ayrıntılarını içeren kitap, projemiz için inanılmaz bir kaynak oldu.

Özellikle kayısı çeşitlerinin kişiselleştirilerek mizahi bir dille anlatıldığı bölüm, programın akışını bir anda renklendirecek kaynak olarak karşımıza çıktı.

3 ilkokul öğrencisi bu kayısı çeşitlerini paylaşıp anlatacak, kayısı rengi ve şeklini taşıyan kıyafetleriyle de programa renk katacaklardı.

Bu güzel meyvenin mani ve şiirlerini okumak da yine afacanların görevi olacaktı.

Sergi günü bu üç afacan anlattıkları kayısı çeşitleri ve okudukları şiirlerle programın animasyonu olarak izleyenlerin sevgisini ve alkışını topladılar.

Madem ki tanıtılan meyve kayısıydı. Kayısı sunumundan sonra kayısı yemeklerinin yapılıp, çeşitlerinin tanıtılacağı koridor da kayısı tadında olmalıydı.

Lavanta çiçekçilik ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sonucu koridorumuz, turuncu renk tül, kumaş ve strafordan yapılan kayısılarla donandı. Her yer turuncuydu.

Malatya kayısı pazarı işletmecisi Haluk Bey’in koridorda stand açmasıyla katılımcılar, kayısının yağından çeşitlerine dönerine, kolonyasına kadar kayısının bir çok ürününü tanımış oldular.

Öğrencilerimizin kurduğu standların tüplü ocaklarında bizzat uygulamalı olarak yaptıkları : “ kayısılı aşure, kayısının pilavla dansı, kayısı pestili cevizli sarma, bindallı likörlü kayısı, alevli kayısı” gibi çeşitler misafirlerin beğenisine sunuldu. Tarifler alındı.

Veliler arası düzenlenen kayısılı lezzet yarışması ise 14 üründe kayısıyı en yoğun kullanan üç kişinin dereceye girmesiyle sonuçlandı.

Bu ürünlerden “ Kayısılı Bohça I. - Baharda Kayısı II.- Kayısılı Turta III.” lüğe girerek ödüllerini, plaketlerini ve kayısı reçellerini aldılar.

Veli yarışması ve öğrenci standlarında yer alan kayısılı ürünler, bu meyvenin mutfaktaki kullanım alan zenginliğini de izleyenlere göstermiş oldu.

Sergi sonrası bayan katılımcıların krem yerine kayısı yağı kullanmaya karar verip, diğer katılımcıların güne kayısı ile başlayacak olmalarını duymak, programın olumlu geri bildirimi olarak bizi çok mutlu etti.

İzleyenlerin beğenisini kazanan, yerel televizyon ve gazetelerde yer alan etkinliğimizin bu denli ses getirmesi bizi gerçekten çok duygulandırdı.

Ayrıca sunum sonra Antalya Malatyalılar Derneği Başkanı Dr. Sadık ÖZEN’ in yaptığı duygu yüklü konuşma hepimizi gururlandırdı.

Sunumumuzda büyük yazıyla ekranda yer verdiğimiz sözünüz gibi:
ARAYAN HERKES BULAMAZ
AMA BULANLAR GERÇEKTEN ARAYANLARDIR.

Kitabınız, projemize öyle güzel bir kaynak oldu ki bu sunumu izlemenizi, kitaptaki bilgilerinizle bu meyveyi nasıl işlediğimizi görmenizi gerçekten çok istiyoruz.

Saygılarımızla.
Tansu ÇELİK Erkan ÇELİK
(Meslek Dersleri Öğretmenleri )"

FOTOĞRAFLAR:
1. FOTOĞRAF: Öğrenciler, Kayısı Sunumundan sonra standlara geçerek kayısı ile ilgili lezzetleri misafirlere ikram ettiler. Bunlar;Kayısılı Pilav, Kayısı Hoşafı, Kayısılı Aşure, Alevli Kayısı, Bindallı Likörlü kayısı ve Kayısı Pestilli Sarma idi. Gelen misafirler kayısının bu kadar zengin kullanımı olan bir meyve olduğunu öğrenince hem şaşırdılar hem de günlük yaşantılarında kullanmaya karar verdiler.

2. FOTOĞRAF: Antalya Koleji Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrenci velileri arasında yapılan kayısılı lezzetler yemek yarışmasında jüri üyeliklerini 5 yıldızlı otellerin aşçıbaşları yaptı. Dereceye girenlere ödüller verildi. Birinci kayısı bohçası isimli kurabiye oldu. İkinciliği baharda kayısı isimli tatlı aldı. Üçüncülüğü ise kayısılı tart elde etti.

ÜÇÜNCÜ FOTOĞRAF: Antalya Koleji Turizm Meslek Lisesi öğrencileri sunumu yaparken sıra kayısı çeşitlerine geldiğinde, ilkokul öğrencileri kayısı kılığına girerek kayısıları anlattılar. Çöloğlu, Hasan Bey, Hacı Haliloğlu, Alyanak, Şekerpare, Kaba Aşı, Soğancı ve Çataloğlu kayısıları olup anlattılar. Peşinden kayısı ili ilgili maniler okudular.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız