SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İçin Olumsuz Gelişme"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:22:51
A- A+ PAYLAŞ

Ekonomi Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde, Resmi Gazete'de yayınlanan verilere göre, Malatya'da 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi yeni düzenlenen ve iptal edilen  teşvik belgeleri belli oldu. 27 yeni teşvik belgesi düzenlenirken, geçen dönemlerde verilen 21 teşvik belgesi ise bakanlık tarafından iptal edildi.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş, “2014 Yılı Ocak-Eylül Döneminde yeni düzenlenen 27 adet belgenin yatırım tutarı ve sağlayacağı istihdam ile aynı dönemde iptal edilen 21 adet belgenin yatırım ve sağlayacağı istihdam dikkate alındığında bu dönemde yapılacak yeni yatırımlar için öngörülen 749 kişilik istihdama karşın, iptal edilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen istihdam sayısı 975 kişi olduğu görülmektedir. Bu durum Malatya da var olan işsizliği olumsuz etkileyecektir. “dedi.

ALTAŞ BİLGİ VERDİ, DEĞERLENDİRME YAPTI..

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Altaş, konuya ilişkin şu açıklama ve değerlendirmeleri yaptı:

“Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve bu dönemde düzenlenen listede Malatya il genelinde 27 adet yeni teşvik belgesi ile 419 milyon TL yatırım ve 749 kişiye iş imkanı sağlanacak. 2013 yılında aynı dönemde 31 adet teşvik belgesinde 1.777 milyon TL. yatırım ve 1.518 kişiye iş imkanı sağlanmasını öngörüyordu. (2013 Mayıs ayında Hekimhan Demirçelik 1.569.Milyon  TL'lik. Malatya Belediyesi trambüs için71.6 milyon TL'lik Teşvik belgesi, alınmıştır. Toplam istihdam 650 kişi)

Ocak-Eylül /2014 dönemini kapsayan dokuz aylık sürede Malatya il genelinde yapılması düşünülen 21 adet Yatırım Teşvik Belgesi ise Bakanlık tarafından iptal edildi. 

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından daha önceki dönemlerde düzenlenen bir kısmı teşvik belgesinde öngörülen sürede yatırım gerçekleşmemesi, bir kısmı ise yatırımdan vazgeçilmesi nedeniyle iptal edildi. İptal edilen 21 adet yatırım teşvik belgelerinin toplam yatırım tutarı 116 milyon TL. olup bu yatırımların gerçekleşmesi halinde 975 kişiye yeni iş imkanı sağlanması öngörülüyordu. İptal edilen yatırım teşvik belgelerinin 19 adet 111.2 milyon TL'sı kısmı yeni yatırım, geri kalan 4.8 milyon TL'sı kısmı ise tevsi yatırım şeklinde öngörülmüştü. İptal edilen 21 belgenin 20 tanesi özel sektöre ait olup sadece 1 tanesi resmi kuruma ait. 

Teşvik belgesine bağlanan yatırımlar 2010 ve 2011 yıllarında üst seviyelerde gerçekleşirken, 2012-2013 ve 2014 yılını kapsayan son üç yıllık dönem dikkate alındığında, teşvikli yatırımlarda azalma meydana gelmesi ve daha önceki yıllarda alınan yatırım teşvik belgelerinin önemli bir kısmının yatırıma başlamadan iptal edilmesi Malatya ekonomisi için olumsuz gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

2014 Yılı Ocak-Eylül Döneminde yeni düzenlenen 27 adet belgenin yatırım tutarı ve sağlayacağı istihdam ile aynı dönemde iptal edilen 21 adet belgenin yatırım ve sağlayacağı istihdam dikkate alındığında bu dönemde yapılacak yeni yatırımlar için öngörülen 749 kişilik istihdama karşın, iptal edilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen istihdam sayısı 975 kişi olduğu görülmektedir. Bu durum Malatya da var olan işsizliği olumsuz etkileyecektir. 

Özellikle geçtiğimiz hafta ilimizde yapılan 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi il istihdam kurulu toplantısında Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlü tarafından açıklanan “Kurumumuza kayıtlı 27 bin 396 işsiz” ifadesi ile 2013 yıl sonu itibarı ile Malatya'da 26 bin 587 kişinin bilgisini birlikte değerlendirince artan işsiz sayısı bizlere geride kalan dönemde işsizliğe çözüm bulunmadığını göstermektedir. Bu gelişmelere göre yeterli ve gerekli önlemler alınmaması halinde Malatya’yı gelecekte zor günlerin beklediği kaçınılmaz olacaktır. Bu durum Malatya ekonomisini olumsuz etkileyecektir.

İptal edilen yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı ise,

Sektör Belge / Adeti

Enerji-1

Madencilik-1 

Hayvancılık-1

Gıda-6

Sağlık-1

Tekstil-1

Turizm-1

Eğitim-1

Ulaşım-1

Madeni Eşya-3

Altyapı-1

Diğer-3

ARŞİV FOTO: 2. Organize Sanayi Bölgesi (Kaynak:malorsa.org.tr)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız