SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İçin Ortak Çalışacağız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:43:37
A- A+ PAYLAŞ

Söyleşi: Niyazi DOĞAN

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyelikleri seçiminde çoğunluğu sağlayarak, önümüzdeki günlerde meclis içinde yapılacak yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkanlığı seçiminde yeniden TSO Yönetim Kurulu Başkanı olmayı garantileyen mevcut başkan Hasan Hüseyin Erkoç, kazanmış olmanın ötesinde, 6 ay süren bir seçim kampanyasından sonra gerçekleşen seçimin barış ve huzur ortamı içinde geçmesinin sevincini yaşadıklarını söyledi. 

Malatya TSO’da 30 ayrı grupta 74 meclis üyeliği için Cumartesi günü Malatya TSO’nun henüz faaliyete geçmeyen yeni binasında yapılan seçimleri kazanan mevcut TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, seçim sonuçlarının belli olmasından sonraki ilk açıklamasını malatyahaber.com muhabirine yaptı. 

Seçimin demokratik bir ortamda yapılmış olmasının kazanmak ya da kaybetmekten daha önemli olduğuna vurgu yapan Hasan Hüseyin Erkoç, “Yaklaşık 5 bin üyemizin oy kullandığı bir seçimde Malatya ekonomisine yön veren esnafımız, tüccarımız ve sanayicimiz demokratik iradesini ortaya koyarak güzel bir seçim sürecini noktaladı. Seçimin demokratik bir ortamda ve sükunet içinde geçmiş olması tüm kazanımlardan daha önemlidir. Bu anlamda, ben ya da biz kazandık demiyorum, Malatya kazanmıştır. Seçim kampanyası artık geride kaldı. Şimdi ortaklaşa Malatya için çalışma zamanıdır” diye konuştu. 

Seçimin normal şartlar altında Şubat ayının başında yapılmasının planlandığını ancak TOBB’un önerisiyle Mayıs ayına ertelendiğini hatırlatan Hasan Hüseyin Erkoç, seçim sürecinin uzamasının kendilerini ve iş dünyasını yorduğunu da söyledi. 

TSO seçimlerinin demokratik bir yarış olduğunu ifade eden Erkoç, “ Bu demokratik yarışda esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin teveccühü ile yeniden iş başına getirildik. Zafer kazanmış olmanın mağruriyeti bizde asla olmaz. Zaman zaman hoş olmayan gelişmeler yaşansa da iki taraf da seçim kampanyasını olgunlukla yürüttü. Bundan sonra da her iki gruptan seçilen meclis üyeleri ile birlikte Malatya’nın menfaatleri ve gelişmesi için çalışacağız. Malatya ortak paydamızıdır” dedi. 

Seçim kampanyası boyunca katkı sağlayan herkese teşekkür eden Erkoç, “Ama en büyük teşekkürü eşime ediyorum. Büyük özveride bulundu bu sürede. Desteğini unutamam” diye konuştu. 

Erkoç, rakibi Muzaffer Erşan’ın Malatya ekonomisinin geliştirilmesine yönelik projeleri konusunda çok fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte, “Ama projesi, fikri olan her insanla oturup konuşuruz. Bunları ortak projeler olarak hayata geçirmenin yollarını ararız” şeklinde konuştu. 

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un seçim sonuçlarının belli olmasından sonra malathaber.com muhabirinin sorularını cevapladı: 

Sayın başkan uzun ve yorucu bir seçim kampanyasının ardından Malatya TSO üyeleri bugün 74 meclis üyesinin belirlenmesi için sandık başına gitti. Seçim sükunet içinde geçti ve sonuçlar artık belli oldu. 74 meclis üyeliğinden 58’ini sizin listeniz, 16’sını ise Muzaffer Erşan’ın listesi kazandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz seçim sürecini ve seçim sonuçlarını? 

Evet, seçimimiz sizin de vurguladığınız gibi sükunet ve huzur ortamı içinde geçti. Bu her şeyden daha önemli bir güzellik olarak pratiğe aktarıldı. Kazanmaktan öte, bundan dolayı çok mutluyum. Seçimin ertelenmesi ve hem bayağı uzatılması hem iş dünyasını hem de bizi ve seçimde aday olan arkadaşlarımızı bayağı yordu. İş dünyasının sağduyuyla hareket edip seçimi tamamlayacağından emindim. Burada önemli olan Malatya’nın kazanması. Şahsımın kazanması önemli değil. Sağduyu ve olgunluk içerisinde bir seçim geçirdik. Bundan böyle bütün arkadaşlarla, meclisi oluşturacak olan bütün arkadaşlarla Malatya’nın menfaatleri için birlikte hareket edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Çünkü bu Malatya’nın meselesi. Sonuçta demokratik bir yarıştır. Sonucu da herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Önemli olan Malatya’nın kazanımıdır. 

Seçimin demokratik bir ortamda ve sükunet içinde geçmiş olması tüm kazanımlardan daha önemlidir. Bu anlamda, ben ya da biz kazandık demiyorum, Malatya kazanmıştır. 

Seçimin ertelenmesi için TOBB Bakanlar Kurulu’na öneri götürüp seçimin ertelenmesini sağlamasaydı ve seçim zamanında yapılsaydı bugünkünden farklı bir bir sonuç ortaya çıkabilir miydi? 

Seçim ertelenmeseydi belki birkaç değişik şey olabilirdi. Belki birkaç farklı yapı meydana gelebilirdi. Ama fotoğrafın genelinde bir değişiklik olmazdı diye düşünüyorum. 

Siz Mücahit Fındıklı’nın TSO Başkanı iken 2007’de AKP’den milletvekili olmasından sonra, Fındıklı’nın kalan 2 yılını tamamladıktan sonra 4 yıl da seçimle iş başına gelerek görev yaptınız. Bugünkü seçim sizin 3. Döneminiz. Yani bir bakıma ustalık döneminiz. Ustalık döneminizde Malatya ekonomisine yönelik projeleriniz neler olacak, stratejinizde yeni yol haritanızda neler var?

Önemli olan Malatya’yı yöneten seçilmiş ve atanmışların Malatya’nın sorunları konusunda birlikte, ortaklaşa hareket etmesi. Biz bugüne kadar bu konuda yapıcı bir rol oynadık.  Bu rolümüze devam edeceğiz. Ama biz şehri idare edenlerle şehrin sorunlarına çözüm arayışlarında müşterek hareket etmemiz lazım. Böyle hareket etmezsek şehri bir noktaya taşımamız mümkün değil. Yoksa benim cebimden para verip buraya yatırımcı getirmem mümkün değil. Hükümet nezdinde sorunları hep beraber takip ederseniz Malatya’yı daha ileriye taşırsınız.  Burada sadece TSO’ya değil herkese görev düşüyor. Malatya sanayide patlama yapan bir il, ama arzu ettiğimiz yerde değiliz. Önemli olan her seferinde bu noktayı konuşuyor olmak, tartışıyor olmak ve çözümü ortaya koyup bir yol almaktır. Elbirliği ile Malatya’yı bir yerlere götürmek istiyoruz. İnancımızda da birlik ve beraberlik vardır. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Kalkınmış şehirlere baktığınızda o havayı görüyorsunuz. Biz işte iş platformunu kurduk. Esnafı ile sanayicisi ile MAKİAD ve MÜSİAD’ı ile, borsası ile birlikte bir araya geldik. Ve neticede bir güzellik ortaya çıktı. Malatya’nın sorunlarının tümünü bir kurumun üzerine yıkmak insafsızlıktır.  Herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. TSO’nun üzerine düşen sorumluluklar da var. O da kendi üyelerini bilinçlendirmek, kendi üyelerine eğitim vermek ve onları kurumsal yapıya kavuşturmak için bir zemin oluşturmak gibi. 

Sizi müşterek hareket etmekten söz ediyorsunuz. Buna karşılık seçim öncesinde AKP’nin sizi, cemaat olarak adlandırılan yapının da Muzaffer Erşan’ı desteklediği yönünde tartışmalar yaşandı. Bir bakıma AKP ve Cemaat arasında bir ayrışma görüntüsü, hatta Malatya TSO üzerinden AKP-Cemaat mücadelesinin yaşandığı ileri sürüldü. Gerçekten böyle bir ayrışma var mıydı?  

Ben kesinlikle bir ayrışma yaşandığına ve TSO üzerinden AKP-Cemaat mücadelesi olduğuna katılmıyorum. Seçim kampanyası boyunca her programda her konuşmamda bunu dile getirdim.  Esnaf ve Malatya iş dünyası seçimini yapar, seçim bittikten sonra herkes birbirinin cenazesine koşar, düğününe koşar, yine birlikte alış verişini yapar, birlikte ticaretini yapar. Malatya’ya zarar vermeye ne benim ne başkasının hakkı var. Burada bizden önce Malatya’nın menfaati söz konusudur. Her iki gruptaki insanlar da bizim dünyamızın insanları. Böyle bir  ayrışmayı Malatya’nın kaldırması mümkün değil. Benim siyasi düşüncemi de siz biliyorsunuz. Biri bana bu noktada desteğini ifade etmişse benim bunu red etmem de bir nezaketsizlik örneği olur. Ama AK Parti’de böyle bir açıklama da olmadı. Bunlar artık geride kaldı bunları konuşmak istemiyorum. Bu iş burada artık sonlanmıştır.  Benim kişisel yapımda da bu var. Ben az önce Muzaffer Bey ile de  (Muzaffer Erşan) konuştum. Bundan sonra mecliste iş dünyasının sorunlarını çözmek için hep birlikte hareket edeceğiz.

Muzaffer Bey’in de adaylık sürecinde bazı projeleri oldu. Bunlardan faydalanmayı düşünüyor musunuz?

Ben Muzaffer Bey’in açıkladığı projeler konusunda ayrıntılı bir bilgiye sahip değilim. Ama  hakikaten Malatya’nın menfaati noktasında projeler meclise gelirse tartışırız. 

Şu anda kişisel olarak bir zafer kazanmanın mutluluğunu yaşıyor musunuz? 

Ben burada bir zafer kazanmış havasında değilim. Kibirden gururdan riyadan Allah’a sığınırım. Bu işin galibi yoktur. Ama bir işe başladığınız zaman iyi gayret göstermeniz lazım ve mücadele etmeniz lazım. Gayret göstermeseniz, Allah’ın da gücüne gider.  Önemli olan koyduğunuz hedefe ulaşmak için elinizden geldiğince bu hedefe ulaşmak için o gayreti göstermeniz. Ben yaklaşık 6 aydır Malatya’da adım atmadığım yer bırakmadım. Buna rağmen gidemediğim esnaflar var. Ama bu 6 aylık süreç esnaf arkadaşlarımızı çok yordu. Gidemediklerime de seçim sonrası mutlak gideceğim.

Çok yoğun ve yorucu geçen seçim kampanyası ailenize nasıl yansıdı? 

Üniversite yıllarından beri sosyal faaliyetlerin içindeyim. Ama ben burada en büyük teşekkürü eşime etmek istiyorum. Bu süreçte gece çok geç saatlerde evime gittim. Bunun dışında hafta sonları Cumartesi Pazar ve tüm tatil günlerinde bile onlara zaman ayıramadım. Ben burada sizin aracılığınızla eşime teşekkür ediyorum. 

Seçim kampanyasında tek başınıza gezdiniz esnafı, tüccarı ve sanayiciyi. Biliyoruz bu sizin mütevazı kişiliğinizden de kaynaklanıyor. Ama aynı zamanda bir taktik miydi bu yönteminiz? 

Hayır, gerçekten taktik bir davranış değildi. Siz beni uzun yıllardan bu yana tanıyorsunuz ve sorunuzu sorarken de zaten mütevazılığımı vurguladınız. Bu açıdan teşekkür ediyorum size.   Ben, seçim kampanyasını yürütürken çoğunlukla tek başıma gezdim. Çünkü insanlarla bire bir görüştüğünüzde size ne söylemek istiyorsa bunu rahatlıkla söyleyebiliyor. Beş altı aylık süre içinde 4-5 bin yer gezdim. 

Son olarak, şu anda konuştuğumuz ve seçimin yapıldığı bina ne zaman tam olarak faaliyete geçecek, bu konudaki son gelişmeler nelerdir? 

Geçen hafta yapılan toplantıda müteahhide iki ay ek süre verdik. İnşallah bir-iki ay içinde buranın bitirilmesini bekliyoruz ve Eylül başlarında bu binaya taşınmak istiyoruz. Zaten gördüğünüz gibi fazla bir iş kalmadı. Bugün burada izdihama neden olmadan seçimi tamamladık. Seçimin huzur içinde geçmesinin bu binanın ferah ve geniş ortamının da etkisi oldu. 

Fotoğraf: Tahir ÖZÇELİK 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız