SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya İçmesuyu İhtiyacı İçin 3 Alternatif

0
Güncellendi - 2017-01-19 20:58:03
Malatya İçmesuyu İhtiyacı İçin 3 Alternatif
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'nın 'acil' hale gelen içmesuyu yetersizliği sorununun çözümü için 1'i kısa, 2'si uzun vadeli 3 alternatif proje geliştirilmekte olduğu bildirildi.

Malatya’nın gelecekte içmesuyu konusunda sorun yaşamaması için şuanda 3 tane alternatif proje üzerinde çalışma yürütülüyor.

Alınan bilgilere göre; Malatya’da son dönemde tartışma konusu yapılan içmesuyunda gelecekte yaşanabilecek sıkıntıların çözümü ve önlem alınması konusunda Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ( MASKİ) tarafından 3 ayrı alternatif proje üzerinde çalışma yürütülmesinin yanında, mevcut Gündüzbey Kaptaj Tesislerine ait isale hattının da tamamen değiştirilmesi üzerinde çalışma yürütüldüğü öğrenildi.

ACİL DURUM: ÇAT BARAJI

Ani ve acil bir içmesuyu ihtiyacı için alternatif proje olarak Çat Barajı’ndan gelen suyun arıtma tesisinde işlemden geçirildikten sonra şebekeye verilmesine çalışılacak. Bu konuda özellikle Kaptaj Tesislerinin yakınındaki HES Tesisine gelen Çat Barajı hattından su alınıp işlenerek buradan Gündüzbey Kaptaj Tesisinin hazır olan şebekesine verilebilecek. Bu konuda DSİ tarafından da olumlu cevap alındı. MASKİ, ihtiyaca göre bölgeye bir içmesuyu arıtma tesisi yapımını gündemine aldı.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM: ŞİLAN ÇAYI

MASKİ’nin DSİ ile ortak yürütmüş olduğu içmesuyu konusundaki uzun vadeli alternatif projelerinden en önemlisini Pütürge ilçesindeki Şilan Çayı Projesi oluşturuyor. Buna göre; DSİ ve MASKİ Şilan Çayı konusunda çalışmalarına başladı. DSİ Şilan Çayı üzerine içmesuyuna yönelik bir baraj yapacak. DSİ, proje kapsamında etüt çalışmalarını yaptı ve uygun bir aks yerini belirleyerek ölçüm çalışmalarını sürdürüyor.

ÜÇÜNCÜ ALTERNATİF: KAYNARCA BARAJI

Malatya’nın içmesuyu ihtiyacı için masaya yatırılan önemli üçüncü proje alternatifini ise Tohma Çayı üzerine yapılacak olan Kaynarca Barajı projesi oluşturuyor. Tohma Çayı üzerine yapılacak olan Kaynarca Barajı’da MASKİ’nin alternatif içmesuyu karşılayacağı projeler arasında yer alıyor.

İSALE HATTI DEĞİŞİYOR

MASKİ’nin gündeminde bulunan en önemli projenin şuanda Gündüzbey Kaptajı'ndan gelen içmesuyunun isale hattındaki kayıp-kaçak oranının tamamen bitirilmesi için, söz konusu isale hattını tamamen değiştirmek olduğu öğrenildi. Bu durumda istatistiklere göre; Malatya’da içmesuyunda yüzde 58’inin fiziki kayıp kacak olduğu değerlendiriliyor. Bunun ise yüzde 10 ile 15’i isale hattında kaynaklı olarak düşünülüyor. Yapımından itibaren şimdiye kadar hiç değiştirilmemiş olan Gündüzbey Kaptaj Tesisleri isale hattının tamamen değiştirilmesi ile içmesuyundaki kayıp kaçak oranı büyük oranda kontrol altına alınacak. Proje için çalışmalara 2014’de başlanıldığı ve 2017 yılı sonuna kadar bitirilip, 2018’de ihaleye çıkılması bekleniyor. Proje kapsamında il merkezindeki su depoları da yeniden ele alınacak ve standartlar ölçüsünde alt yapı tamamlanacak.

Diğer yandan DSİ, TÜBİTAK ve MASKİ Gündüzbey Kaptaj Tesisleri için ortak bir çalışma yürütüyor. Çalışma kapsamında kaptajın beslenme ve korunma alanının belirlenmesi yürütülüyor. Söz konusu çalışma bittiğinde Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilecek.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • mehmet (7 yıl önce)
    topsöğüt mahallesinde sular içilmiyor .artezyen suyu kireçli pis kukulu bulanık işte büyük şehir
    0
    0
    Yanıtla
  • bülent doğan (7 yıl önce)
    malatyaya bu sıkıntısı verenler allaha havale edyorummm..hani müslmanızyaaa....çocuklarmız kırılıyo sular pislik akıyo...ve yetmiyor fahiş su fiatları..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Çat baraj ına akan kanalizasyonlar ne olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • baris (7 yıl önce)
    malatya da temizsuyu zengilerin sus havuzuna verenler nasilolsa fakirin sesi cikmaz pis suyuda icerler
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    BEYDAĞININ KALBİNDE TAŞ OCAĞI AÇILMASINA İZİN VERİRSENİZ OLACAĞI BU DİNAMİTLER PATLIYOR BEYDAĞINDA ERDOĞANIN SIRTINDAN OY ALIP BAŞA GELEN SONRA YAN GELİP YATAN BASİRETSİZ SİYASETÇİLER HAMİDO BUNLARI GÖRSEYDİ BAHÇELİNİN CHP LİLERE DEDİĞİ GİBİ ANKARA YA KADAR KOVALARDI.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet MALATYA (7 yıl önce)
    Su havzasının yakınlarına yapılaşma izni verilmemeli Kozluk köyü hala kaçak yapı cenneti o kuyular nereye gidiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • konaklı (7 yıl önce)
    Gündüzbey kapılık civarındaki köylerin(mahallelerin)atık suların kapkaj çevresine akmakta....
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalcin (7 yıl önce)
    Mübarek mis gibi suyumuz gitti valla ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (7 yıl önce)
    Maski'yi bu kadar yormayın! Malatyalı pet şişe suyu içsin bu sorun çözülür. İşte en kestirme yol! Değil mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi Şavata (7 yıl önce)
    Bu Haberi okudum çok memnun oldum. Geçmiş günlerde yine gazetenizde bu konu ile ilgili yorumlarımızı yapmıştım. Beni sunduğum çalışmalarla, örtüşüyor, ama yinede uyarıyorum. Bilhassa sayın Büyükşehir belediye başkanımızın , konuyu titizlik ile takip edip, D.S. İ ile işbirliği içerisinde ve D.S.İ teknik ve mali destek alarak ,önce çat barajından, acil olan projeyi hemen gerçekleştirilmesi gerekiyor. D.S.İ ninde görevidir. Esas çözüm olacak , baraj ve isale Hattı ve depo inşaatları projesi süratle bitirilmelidir. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Şakir Karağaç (7 yıl önce)
    Malatya gibi bir yeri bile susuz bırakanlara ne demek lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (7 yıl önce)
    Keşke Adıyaman Aksu,Erkenek,Sürgü gibi kaynak suları alternatif olarak değerlendirilse daha iyi olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökhan (7 yıl önce)
    Böyle güzel anlatmanız için sayfalarca eleştri mi almanız mı lazımdı. Aklı selim düşünülmüş ve gerekli alternatifler doğru olarak ortaya konmuş. 1-İsale hattı yenilenip kayıp kaçak oranı düşürülecek.Suyu kaçak kullanıp israf edenin kulağı çekilecek. 2- Çat barajın en yakın olan su kaynağı. Kaptaj bu suyla takviye edilecek. 3-Tohma 2.alternatif tatlı su kaynağı ve en tatlı olanı bence. Kaynarca Barajı yapılıp büyüyen şehir için geç kalınmayacak.Yoksa su kesintileri Ahmet başkanı götürür... Çalışan akıl bir de beden gücüyle entegre olursa çözülemeyen sorun pek olmaz. Kolay gelsin MASKİ yeni saray gibi hizmet binasının hakkını ver yoksa çok beddua alırsın....
    0
    0
    Yanıtla
  • Dilek (7 yıl önce)
    İlk defa maskiden anlık değil uzun vadeli projeler sunulması beni mutlu etti :) demekki yumurta dayanınca.. Herşey güzel olacak malatyam. Arada olur böyle şeyler :) günaydınlar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (7 yıl önce)
    sayın yetkililere duyurulur venk köyünde boşa akan bir çeşme var o su neden malatya ya kazandırılmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • fk4444 (7 yıl önce)
    gündüzbeydeki kireç ocağını yıkmıyorlar ama oraya çözüm bulan yok
    0
    0
    Yanıtla