SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İki Önemli Merkezden Biri"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi 2011 yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında, aslen Malatyalı olan ve 13.yüzyılda yaşamış büyük mutasavvıf, ilim ve fikir adamı Sadreddin Konevi adına düzenlenen panele yoğun ilgi gösterildi.
 
7 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen Panele Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Müsiad Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Mustafa Eren ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.
 
Panele Marmara Ünv.İlh.Fak. Tasavvuf Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden ve İslam Ülkeleri Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, İnönü Ünv.İlh.Fak. Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı ve İstanbul Ünv.İlh.Fak. Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Demirli konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesi olarak yıl boyu yapmış oldukları etkinliklerden bir tanesini daha gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başkan Çakır, “Malatya’nın gelişmesi ve daha modern bir hale getirmek için sürdürdüğümüz fiziki yatırım ve hizmetlerimiz var. Ancak fiziki yatırım ve hizmetler kadar sosyal ve kültürel faaliyetlere de büyük önem veriyoruz. 2011 yılı içerisinde birtakım etkinliklerimiz oldu.  Bunlardan biri de belki de Malatya’da ilk defa yapacağımız Sadreddin Konevi Paneli. Bizi kırmayarak buraya gelen değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
Bugüne kadar Sadreddin Konevi ile ilgili Malatya’da bir program yapılmadığını dile getiren Çakır, “Biz bunu bir eksiklik olarak gördük. 13. yüzyılın başlarında yaşamış olan Konevi Malatya’da doğmuş, Malatya’da yaşamış; daha sonra eğitim için birçok şehre gitmiş, Şam’dan sonra Konya’ya yerleşerek Konya’da kalmış ve orda vefat etmiş. Konevi ismini almış. Böyle büyük bir zatın, gerçekten bu toprakların yetiştirmiş olduğu, bu şehirde yaşamış olan bir şahsiyeti tanıtmamız ve bugünkü değerli vatandaşlara tanıttığımız kadar gelecek nesillere de aktarmayı bir görev olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
 
Konya’da geçen ay 15 ülkeden 70 katılımcı ile Sadreddin Konevi ile ilgili bir program gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Çakır, Malatya’da benzer etkinlikleri devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
 
Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın konuşmasının ardından İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı’nın oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi. 
 
Selçuklu döneminin iki önemli kültür merkezinin Malatya ve Konya olduğunu belirten Prof. Dr. Sancaklı, Sadreddin Konevi’nin 1207 yılında Malatya’da doğduğunu, 12 yıl kadar burada yaşadığını aktardı. 
 
Prof. Dr. Sancaklı, Konevi’nin Muhyiddin İbni Arabi, Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi, Ahi Evran’la aynı dönemde yaşadığını ve Hz. Mevlana’nın vasiyeti üzerine cenaze namazını kendisinin kıldırdığını ifade etti.
 
Konevi’nin 9 eserini tercüme eden İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Demirli ise “Konevi’nin İslam Tefekkürü İçerisindeki Yeri” konulu bir sunum yaptı. Konevi’nin çok büyük bir düşünür olduğunu belirten Doç. Dr. Demirli, bütün araştırma sürecinin hep hayranlıkla devam ettiğini vurguladı. İslam Tefekkürü denilince Konevi’nin ilk 10 kişi arasında sayılabileceğini dile getiren Demirli, “Konevi, Malatya’dan Konya’ya ve oradan bütün dünyaya bir irfan köprüsüdür” dedi.
 
Doç.Dr. Demirli, ayrıca Konevi’nin İslam’ın olgunluk dönemi düşünürü olduğunu ifade ederek, “Meyveye durmuştur. Çağları aşan bir düşünürdür. ‘Halık’ı ancak halka hizmet ederek tanıyabileceğiz’ görüşüne vardığını anlatabiliriz. Bütün Selçuklu, Osmanlı döneminde topluma yapılan hizmetler bu anlayıştan gelmektedir” şeklinde konuştu.
 
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden ve İslam Ülkeleri Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da panelde “Sadreddin Konevi’den Günümüze İslam Anlayışı” konulu bir sunum yaptı. Muhyiddin İbn-i Arabi’nin de 10 yıl Malatya’da kaldığını aktaran Kılıç, Konevi’nin eserleriyle ilgili bilgiler verdi. 
 
Prof. Dr. Kılıç, Malatya’nın geçmişten günümüze kadar birçok önemli ilim ve tefekkür sahibi insanlara ev sahipliği yaptığını belirterek, bu geleneğini keşfetmesi ve gelecek nesillere bu değerleri aktarması gerektiğini belirtti.
 
Panelin sonunda Belediye Başkanı Ahmet Çakır, panelistlere kayısı ve ürünlerinden oluşan birer hediye takdim etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız