SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İkinci Etapta.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:18:10
A- A+ PAYLAŞ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 19 Ocak Perşembe gecesi havayolu ile Malatya'ya geldi. Bakan Ergin, havaalanında protokol üyeleri tarafından karşılandı. 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bugün sabah saatlerinde ise  Adalet ve Kalkınma Partisi'nin  Malatya Milletvekilleri, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Partinin il başkanı Bülent Tüfenkçi ile birlikte Malatya Valiliği'ni ziyaret etti.
 
"TÜRKİYE'NİN KARDEŞLİĞİNE SIKILMIŞTIR"
 
Valilik ziyareti sırasında, basın mensuplarının Hrant Dink ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Ergin, "Hrant Dink'e sıkılan kurşunlar Türkiye'nin kardeşliğine, huzuruna ve barışına sıkılan kurşunlardır. Türkiye bu tür provokasyonlarla ilk kez karşılaşmıyor. Milletimiz müsterih olsun. Bütün bu karanlık olayların üzerine gitmek için, varlık nedenini buna adamış bir AK Parti'nin döneminde her türlü karanlık olaylar aydınlığa çıkarılacaktır. Elden gelen tüm gayretler devam edecektir. Hrant Dink davasıyla ilgili mahkeme kısa kararını vermiştir. Gerekçeli karar henüz çıkmadı. Cumhuriyet savcısı da temyiz için süre tutum dilekçesi vermiş ve süre tutum dilekçesinde yazmış olduğu cümleler gazetelere yansımış. Dolayısıyla önümüzde bir temyiz süreci de vardır. Ayrıca davayı oluşturan cinayetle ilgili olarak varsa kamu görevlileriyle ilgili görevi kötüye kullanmaları ile ilgili olarak ayrı soruşturmalar da var. Dolayısıyla bu sürecin soğukkanlılıkla takibi ve süreç sonunda ortaya çıkacak tabloyu da hep beraber izlememiz gerekiyor. Tekrar ediyorum, bu ülkede karanlıklar aydınlığa çıkarılıncaya kadar bize rahat yok. Bunları aydınlığa çıkarmak için yola çıktık. Bu yönde önemli adımlar attık ve mesafeler kat ettik" diye konuştu. 
 
YENİ YARGI PAKETİ 
 
Yeni yargı paketi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Ergin, "Eksik bilgilere dayalı değerlendirme yapılıyor. Şu anda, mevcut çek yasamızda, karşılıksız çek verenlerin hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılmaları ikinci cezadır. İlk defa adli para cezasına çarptırılıyorlar. Adli para cezasını ödemediği takdirde hürriyeti bağlayıcı ceza alıyorlar. Hürriyeti bağlayıcı cezayı aldı. Adli para cezasını ödemekle hapisten kurtuluyor. Adli para cezasını kime ödüyor? Alacaklıya ödemiyor. Adliyeye, yani devlete ödüyor. Alacaklı yine alacağıyla buluşamıyor. Dolayısıyla mevcut mekanizma, işleyen sistem alacaklının lehine de değil. Getirdiğimiz sistem alacaklının lehinedir. Merkez Bankası bünyesinde Risk Santarzisyon Merkezi kuruldu. Bununla kredili alışveriş yapmak isteyenlerin durumu görülebilecek. Tacir de bunu görebilecektir. En büyük yaptırım, çeklerini ödemeyenler ticaret hayatında, çek hesabı açamayacaklar, çek defteri alamayacaklar. Bu açıdan yeni getirilen sistemde alacakların da hukukunu koruyacak önemli tedbirler var. Detaylı olarak kamuoyuyla paylaşılamadığından değişik yorumlar yapılıyor. Bunları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ 
 
Bakan Ergin, Bölge Adliye Mahkemeleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise  "Türkiye'de ilk etapta 15 ilde kurulacak. 2013 adli yıl başlangıcında faaliyete girecekler. Bu iller arasında ilk etapta Malatya yoktur. Yaygınlaştırma esnasında ikinci etapta Malatya yer alacaktır. Şu aşamada, daha önce ilan ettiğimiz 15 merkezde devam edecektir" ifadelerini kullandı. 
 
Vali Ulvi Saran ise yaptığı konuşmada, "Adliye teşkilatımızın sorun ve ihtiyaçlarını görüşmek üzere ilimize gelen sayın bakanımızı misafir etmekten onur ve gurur duyuyoruz" dedi. Saran, Bakan Ergin'e kayısı ikramında bulundu. 
 
ADLİYE ZİYARETİ

 
Valilik ziyaretinden sonra Malatya Adliye Sarayı'nı ziyaret eden Bakan Sadullah Ergin, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Adli Yargı Komisyon Başkanı Orhan Erdim ve yetkililer tarafından karşılandı. Adalet Bakanı Ergin, Cumhuriyet savcılarıyla birlikte basına kapalı olarak yaklaşık yarım saat görüştü.
 
AVUKATLARLA GÖRÜŞTÜ
 
Malatya Barosu'nu da ziyaret eden Bakan Ergin,  avukatlarla bir süre görüştü. Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın'dan ve Cumhuriyet Savcıları'ndan düşünce ve talepleri aldığını söyleyen  Bakan Ergin, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarını iş yükünün Türkiye genelinde belli kriterlere göre hesaplandığını belirtti. Bakan Ergin,  Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısını iş yükünün dolması halinde yeni bir savcı ve mahkeme istihdamı noktasında kriterlerin bulunduğunu da sözlerine ekledi. HSYK'nin bu kriterleri yaparken Türkiye için belli kriterleri uyguladığını söyleyen Bakan Ergin, Malatya'daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın ve mahkemesinin iş yükünün de bu kriterlere göre değerlendirilmeye alındığını ifade etti. 
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Malatya'ya yeni bir Adliye Sarayı ve cezaevi konusunda ihtiyaca göre hareket edeceklerini söylerken, teknik olarak bir inceleme yapıldığınıda ifade etti.
 
Avukatlık Yasası ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Ergin, "Avukatlık Yasası ile ilgili bir hazırlık yapıyoruz, ama bunanla ilgili olarak Barolar Birliğimiz ile Barolar Birliğimiz barolardan görüşler istedi, üzerinde çalıştıkları bir taslak var. O taslaklar olgunlaştıracaklar, kısa süre içerisinde bizimle paylaşacaklar. Biz meslek örgütüne rağmen bir yasa yapmak istemiyoruz. O açıdan uzunca bir süredir Barolarımızla Barolar Birliğimiz ile Yeni Avukatlık Yasası ile ilgili önerilerini ve çalışmalarını beklediğimizi ifade ettik. Ama şunu da buradan ifade edeyim, belli bir süre daha bekleyeceğiz. İnşallah, umarım o süre içerisinde o önerileri almış oluruz. Aksi halde bizim resen bir çalışma yapmamız gerekecek. Doğrusu bunu çok arzu etmiyoruz" dedi.
 
BATTALGAZİ'DE..
 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Battalgazi ilçesine giderek, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Ulu camii de incelemelerde bulundu.
 
 İlçe Belediye Başkanı Selahattin Gürkan , Bakan Ergin’e Silahtar Mustafa Paşa  Kervansarayı’nda ilçenin tarihini, tarihi eserlerinin ve kültürünü , ilçede yapılan hizmetleri ve projeleri hakkında kısa bir brifing verdikten sonra ulu camii gravürü hediye etti.
 
Bakan Ergin ve beraberindekiler Ulu Cami'de Cuma namazını kıldıktan sonra ilçeden ayrıldılar.

 

ÇAKIR, ERGİN ONURUNA YEMEK VERDİ
 
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Adalet Bakanı Sadullah Ergin onuruna yemek verdi. 
 
Kaburga Sofrası’nda verilen öğle yemeğine, Vali Ulvi Saran, Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Cemal Akın, Ömer Faruk Öz, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile basın mensupları katıldı. 
 
Belediye Başkanı Ahmet Çakır yaptığı konuşmada,  Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i Malatya’da ağırlamaktan onur duyduklarını dile getirdi. Malatya’nın yeni bir Adliye Sarayı ile Kapalı Cezaevi’ne ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Çakır,  bu konuda Bakan Ergin’den müjde beklediklerini de sözlerine ekledi. 
 
Bakan Ergin ise konuşmasında, “Bugün mahallinde incelemeler yapılıyor. Adliyelerimizde, ceza infaz kurumlarımızda tespitler yapılıyor. Yöneticilerimizin bu konulardaki talepleri, öngörüleri değerlendiriliyor. Bütün bu çalışmaların sonunda Malatya’mızın ihtiyaç duyduğu çalışmalar ile ilgili adımlar atılacak. Bununla ilgili üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.
 
AKP İL MERKEZİNDE..
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin il binasını da ziyaret etti. Bakan Ergin, burada basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
 
AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, ziyaret sırasında ilk sözü alarak,  "Adalet ve yargı reformlarında ciddi katkı sunan sayın Bakanımız, özellikle 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliğindeki Hakim Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısındaki değişikliklerde ciddi katkıları oldu. AK Parti teşkilatı ve Malatyalılar olarak kendilerine teşekkür ederiz" dedi. 
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstinaf Mahtemeleri ile ilgili olarak yöneltilen sorucu cevaplarken, "Dokuz vilayet ihtiyacı karşılamadığı için bölge istinaf mahkemeleri 15'e çıkarılıyor 2013 yılında. Bin 700 hakim ve savcı gerekiyor. Bu açıdan ilk etapta istinafları aynı anda devreye alamıyoruz. 2013 adli yılbaşı başlangıcında 15 il başlayacak. Bu da yeterli olmayacak, ilk artırım sürecinde Malatya'da istinaf mahkemesi kurulacak iller arasında yer alacaktır. 2013'te bu hizmet başladıktan sonra hakim ve savcılar alıp, kadrolar yeterli hale gelince Malatya'da da istinaf mahkemesi kurulacak" ifadelerini kullandı.
 
Fabrikaların özelleştirilmesi konusunun sorulması üzerinede Bakan Ergin,  "Merkezi idarenin Malatya'ya verdiği hizmetlere bakarsanız, 2002'den bu yana vicdanınızda tartın. Malatya'ya hangi hizmetler gelmiş ve gelmeye devam ediyor. Yerli ve yabancı sermayelerin ilgi odağı olan AK Parti iktidarlarında Malatya birçok yatırım almıştır. Bize arsa tahsis ediyorlardı, yabancı yatırım gelecek, sanayi tesisi yapacağız, buraya yatırım geliyor dediler. Yeter ki iş olsun. İş olsun verilecek arsa için sesimizi çıkarmadık. Devletin eski yatırımları rantbl olmayan işletmelerdir" diye cevap verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız