SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İktidar Olamadı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:57:27
A- A+ PAYLAŞ

Türkiyem TV'de Fatih Avcı'nın sunduğu "Yeni Gün" programına katılan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Malatya'ya hafta sonunda yapacağı ziyaret öncesinde çeşitli değerlendirmelerde bulundu. 

Altaş, Başbakanın ziyareti öncesi kentte yapılan çalışmalar ile ilgili gözlemlerini belirtip, iletilecek sorun ve talepler konusunda açıklamalar yaptı ve özetle şöyle dedi:

"Öncelikli olarak Sayın Başbakan Malatya’ya ne için geliyor. Bunun tespitini yaptıktan sonra bu konuda değerlendirme yapmak daha doğru olur. Başbakanın Malatya’ya gelişi çok öncelerden planlanmış bir geliş değil. Başbakanın bu ziyaretleri Haziran Eylül dönemi arasında geçirdiğimiz üç aylık dönemde yaşanan süreçte Türkiye’nin iç ve dış siyasindeki gelişmeler bakmak lazım. Özellikle Ortadoğu’da yaşanan sorunlar ve PKK ile yapılan müzakere nedeni ile yaşanan sıkıntılar, Anayasa çalışmalarının aksaması nedeni ile toplumda mevcut iktidarın olumsuzlukları bertaraf etmek ve yeni AKP ve Recep Tayyip Erdoğan imajı oluşturmak için düzenlenen çalışmalar olduğu belirtmek lazım. Ben dün il dışındaydım. Karayolu ile Malatya dönerken şunu gördüm: Tek tip bir siyasal vurgu var. dikkatimi çekti, Ankara-Kayseri-Kırşehir-Malatya yol kenarındaki bilbortlarda ve afişlerdeki söylem hep aynı. Son üç aylık dönemde yaşanan gelişmeler ve genel siyaset içermekte. Bu program dâhilinde Malatya’nın taleplerinin karşılık bulması çok zor görünüyor. 

Bunların olması çok doğal fakat Malatya’nın da şehirsel talepleri olmalı ve bunlar bu vesile ile sayın Başbakana bir şekilde iletilmeli.

Mevcut iktidardan istekler ve talep iki bölümde alınmalı. Yerel Talepler-Ulusal ve Bölgesel Talepler olmak üzere iki başlık altına yapılmalı. Yerel olarak Malatya’nın Ulaşım- Eğitim Sağlık, Kayısı sanayi ve Kültür ve Turizm – kentsel dönüşüm gibi çalışmaları bakanlıkça desteklenmeli talepleri belirgin bir şekil de vurgulanmalı.

On yıl önce bu hızlı tren projesinin öne alınması, ikinci bir üniversite, kuzey çevre yolu ve Altay kışlası projeleri gündeme gelse idi çok daha iyi olurdu. Eğer bu talepler 11 yıllık iktidar sonrasında gündeme geliyor ise 2002’de hayal olanlar şimdi masal oldu, demekten başka bir anlamı kalmaz.

Malatya 2002 yılından beri mevcut hükümete çok önemli destekler verdi. Fakat hiçbir zaman iktidar olamadı, bunu çok açık ve net olarak söyleyebilirim. 3 dönem üst üste %70 oranında destek verilen bir partinin hükümetinde Malatya milletvekili sayısı olarak sayısal bir iktidar olma şansını elde etti. Ama hiçbir zaman fiili iktidar olamadı. Bunda da sanırım seçilen milletvekillerinin birbirleri ile yaşadığı uyumsuzluk en önemli etken oldu. 

Türkiye’nin gündemini takip etmek-siyası söylemlerle olmaz, kamu yatırımlarından hükümet programlarında yeterli payı almakla sağlanmalıdır. Fazla geriye gitmeye geriye yok. Son üç aylık döneme bakmak yeter milletvekillerimiz her hafta sonu Malatya geliyorlar sağ olsunlar. Güzel bir çalışma belki köy köy geziyorlar ama başbakan grup toplantısın da ne söylüyor ise onu söylüyorlar. Bence hükümetin yatırım projeleri takip edilip, yerel yöneticiler teşvik edilmeli.

Başbakanın geçeceği güzergâhlarda başbakanın ilgisini çekecek taleplerin yer alması gerekirdi. Siz eğer insanların ilgini çekmeyi başaramıyorsanız konuyu ona anlatamazsınız. Ona konuyu anlatmak için dosya sunmak yerine ona fiziki mekânda konuyu anlatma daha ilgi çeker. 

Şehrin Bilbortlarında özellikle sayın Başbakanın geçiş yapacağı yerlerdeki karşılama afişleri standart ve yerel siyasetten çok genel siyaset ile ilgili ve hiç de şık olamayan bir şekilde yerel yöneticiler ile başbakanın resimlerim foto montaj yolu ile hazırlanmış  Bu ancak yaptığınız icraatta tarihe not düşme adına resmedilmişse olabilir. Eğer siz de yürek varsa 15 gün önceki halinde o bölgeye o afişleri bilbortlara asarsınız.

Oysa Sayın Başbakanın geçeceği güzergâhlarda Malatya ve talepleri ile ilgili onlarca afişler olmalıydı. Şeker fabrikasının yeri, Vagon onarım fabrikasının yeri, Şoför Okulu, başta olmak üzere kamu ait bulunan ve özelleştirme yolu ile satılacak olan arsa ve arazi ile tesisilerin kesinlikle belediyeye devrinin sağlanması. 350 milyon TL ihracatı 2 milyar dolara çıkarmak için kayısı serbest bölgesi istiyoruz. Turgut Özal Teknik üniversitesi, şehrin ciddi yapısal sorunları için Kentsel Dönüşüm Malatya örnek projesi ve Toplu taşıma projesi Başbakana anlatılarak destek talep edilebilirdi. Ama maalesef 2 vekil bir araya gelemiyor..

Malatya çevre yolu ikileminde vaz geçmeli kuzey mi? güney mi? diye kendimizi sınırlamayalım büyük şehir Malatya’da hem kuzey hem de güney çevre yolu olmalıdır.

Stad ve özellik hastane konusunda Malatya verdiğinden fazlasını almamıştır Toki ile takas yapılmıştır. Malatya için özel bir proje yok. Eğer öyle olsaydı şehir hastanesi Malatya’da olurdu. Parasal değer olarak zarar ettiği işe girmez nerede kıymetli arazi varsa alır üzerine bina yapar. Bir vekilin 5 yıldızlı hastanesine karşı şunu sormak lazım. Malatya 3 yıldızlı mı layık görüyorsunuz Malatya verdiğinden fazlasını almadı. Siyaseten kim istiyorsa gelsin oturalım parasal muhasebesini yapalım. Biz yanlış düşünüyorsak bize doğru anlatsın bizde bilelim.

Eğitim kurumları şehirler için çok önemlidir. Eskişehir bunun en iyi örneğidir. Biz 2008 yılında Vagon Onarım Fabrikası’nda Teknik Üniversite kurulsun dedik. Burada istihdam edilecek bilim adamlarının şehre katkısı olmalıdır. Ayağı yere basmayan talepler tabiî ki sıradan olan talepler olmaktan öteye gitmez. 

Bugün İnönü Üniversitesi Tıp Merkezi ile dünya listelerine girdi. Bunun için tabiî ki Turgut Özal'ı rahmetle anıyor ve daha sonra, Sezai Yılmaz ve Ramazan Özdemir hocalarımızı ve özellikle de onları açtığı bu yolda mesafe alan ve bu başarıya imza atan tüm hocalarımızı kutuluyorum. Tek tek sayamıyorum, hepsi haklarını helal etsin. Bakış açısı bu olmalı.

Ayakları yere basan başta kayısı olmak üzere kayısıyı çeşitlendiren, işleyen ve sanayi ürün haline gelebilmesine imkân sağlayan özel ekonomik bölge teknolojik bölgeye hitap edecek organize sanayi bölgesindeki yatırımcıların elaman ihtiyacını karşılayacak ve Ar-Ge çalışmasına hizmet edecek bir teknik üniversiteye ihtiyaç vardır.

Başbakan geliyor diye alelacele yapılan çalışmalar basiretsizlik vizyonsuzluk ve yetersizliktir. Biraz ağır oluyor ama Malatyalılar bunun hesabını sormalılar. Eğer bu işler 2 ayda bitiyor siz 24 ayda bitiremiyorsanız bu 22 ayın hesabını verilmesi gerekir 

Ben daha önce yazmıştım. Bu güzergâhta yaşanan ölümler kaza değil bir cinayettir diye. Bu bölgede yakınlarını kaybedenler, Allah sabır versin, bence bu kişiler ilgililer hakkında ölüme sebebiyet vermekten davacı olmalılar. 

Malatyalılar hizmetin en iyisini almaya layıktır. İdarecilerin bu derece riyakâr hizmet vermesinden rahatsızım. Acele yapılan işleri yapmak yerine güvenlik önlemleri koruma bandı neden çekilmedi, İnsanlar başbakan gelsin biz hizmet alalım düşüncesine geliyorsa yazıklar olsun peki siz o zaman o görev için neden oradasınız. 

Şimdi şunu söylemekte yarar var. Bu riyakâr bir şekilde başbakan yaptıklarını anlatıyorlar. Ama hiç doğru değil. Bu şehrin ulaşım planlaması yok. Karayolu ben yaptım oldu diyemez. Belediye söz sahibi olmalı ve karayolu buna uymalıdır. Bu şehri yönetenler vizyonlarını yenilemeli. Birçok ilde devletin yaptığı işleri Malatya’da belediye üstleniyor. Neden siz bu iktidarın parçasınız, bu bürokratlara etki neden yok.

İstasyon kavşağı için karayollarına gücün yetmiyor, sen yapıyorsun. 3 sefer bozuyorsun. 4. seferde bile yaptığın yaya geçişleri yanlış. Kısaca ben başbakan gelsin de hizmet alalım mantığı çok yanlış ben katılmıyorum.

Bizler yapılan hizmeti eleştirmiyoruz. Biz Malatya olarak bu hizmetleri hak ediyoruz. Eğer sizler doğru ve zamanında yaparsanız sizi takdir ederiz.

Ben Malatya belediyesinin yeterli ekibi olduğuna inanmıyorum. Zorlama ile yapılan işler kullanıldığında özellikle kavşak ve yan yol anayollar geçiş düzenlemelerinin teknik olarak nasıl yetersiz olduğu görülecektir. Hastanenin trafik yoğunluğunu nasıl planladınız? Bu bölge 3 kez bozulup yapıldı. Yazık vergilere yarın de trambüs için buralar yeniden yapılacak. Harcanan paralar kimin cebinden. Fakir fukara şehitlerin hakkı var. Adalet bu mu, inanan insanlarca beytülmal böyle çarçur edilmez. Ben bu şehirde yaşayan inşan olarak hakkımı helal etmem.

Turgut Özal ekonomik büyüklüğe sahip ilk on ülke için bu sözü 1983 yılında söylemişti. Şimdi 2013 aradan tam otuz yıl geçti. 1983–2013 yılları arasında Türkiye kaynakları bakımından hep ilk 20 ülke içinde oldu içinde biz zaman zaman 15 sıraya indik. Mevcut dönemde 16’dan  aşağı inemedik. Ulusal açıdan son 10 yıllık dönemde sadece 1–2 basamak ilerlemişiz. İleri ki on yıl hedeflerinde ilk on zor görünüyor. Bu konuda hükümet tarafından izlenecek yolun değişmesi gerekiyor 

Malatya’nın bu konu hiç hazırlığı yok. Geçtiğimiz gün yapılan adına panel, sempozyum, seminer ne koyacaklar bilmiyorum. O toplantıda bunu gördük.

2023 hedefleri ışığında Malatya ile ilgili veriler hiçte sanıldığı gibi değil. Dün Bölgede cazibe merkezi ve belirli bir sosyo/ekonomik büyüklüğe sahip Malatya artık yok. Her geçen günde bu belirgin bir şekilde görülmektedir.

Malatya olarak biz hayal kurmaktan masal dinlemekten vaz geçelim gerçekleri görelim. Son yirmi yıllık dönemde Malatya’nın aldığı ve verdiği göçler ile sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı bozuldu.

TÜİK verilerine göre 1995–2012 Aralığında Malatya’nın aldığı göç 183 bin iken verilen göç 211 bin. Buna göre Malatya nüfusunda yıllık yüzde 6,1 son 1995–2012 aralığında ise yüzde 37-40 oranında bir değişim söz konusudur. 2012 yılı itibari ile 762 bin olan Malatya nüfusu 2023 yılında 811 bine ulaşacak, artış oranı yüzde 5,7 iken, Komşu illeri ortalaması yüzde 9,8.

Malatyalılık olgusu artık kayboluyor. Bugünden itibaren Malatyalılık olgusunu yaşatacak ve gelecek nesillere taşıyacak çalışmalar yaparak ruh ve heyecan sağlamalıyız.

Bugünden itibaren yapmamız gereken bu olumsuzluklar içinde sorunlarını çözmüş ve yaşanabilir bir Malatya için dezavantajları avantaja çevirme bilme imkânımız var. Yeterki sorunları doğru tespit edelim sağlıklı çözümler uygulayalım. 90’lı yılların başında Turgut Özal Malatya’nın 2000 Yıllardaki hedefleri ilgili önerileri şöyleydi:

Ortadoğuda etkin bir Sağlık Merkezi, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi önderliğinde eğitim. Bölgesinin cazibe merkezi sanayi kenti bir Malatya. Biz bunlara sahip çıkamadık ve başaramadık.

Kuzey güney cevre yolu tartışmasını bir kenara bırakalım. Geçmiş dönemde SMMMO başkanı iken mevcut yapıda kavşak ve ulaşımla sorunu çözerek yapılacak yatırım yapılması düşünülen çevre yollarını aktarılmasını önermiştik.

Malatya artık hayal kurmaktan /masal dinlemekten vaz geçmeli ve gerçekler ile yüzleşmeli.  Çünkü büyükşehir yasası ile birlikte yönetimsel olarak Malatya için yeni bir dönem başlamaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız