SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya İstilası Zor Şehirdi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:25:40
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Osmanlı İmparatorluğu arşivinin ancak yüzde 15’inin okunabildiğini söyledi.

Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu organizasyonunda devam eden Malatya Tarihi Okulu’nda ‘Osmanlılar Döneminde Malatya’ konusu ele alındı.

Fethi Gemuhluoğlu Salonu’nda düzenlenen programa konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz katıldı.

Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, açılışta yaptığı konuşmada, Malatya Tarihi Okulu’nun derslerinin katılımcılar tarafından verimli bir şekilde ilerlediğini gözlemlediklerini söyledi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yıldırım ise iki yılı aşkın bir süredir Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun yoğun programlar yaptığını belirtti.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Malatya’nın Osmanlılar döneminde 400 yıllık bir tarihe sahip olduğunu, bu uzun tarih süreci içinde bazı tarihi bilgilerin gün ışığına çıkartma imkanlarına sahip olamadıklarını ifade etti.

Osmanlıda tarihi kaynakların bolluğunun daha çok kuruluş ve klasik dönemde olduğunu belirten Karagöz, ülkemizde sosyal bilimlerin yeteri kadar değer görmemesinden ve tarihi inceleyecek eski yazının tam olarak bilinmemesinden kaynaklı olarak Osmanlı arşivinin ancak yüzde 15’inin okunabildiğini söyledi.

Malatya’nın coğrafi olarak kilit noktalardan biri olduğunu anlatan Karagöz, bir tarafında eski Mısır diğer tarafında Mezopotamya olduğundan dolayı her zaman önemli bir yere sahip olduğunu ve Malatya’nın coğrafyasından dolayı müdafaasının kolay istilasının zor bir şehir olduğunu kaydetti.

Malatya’nın Osmanlılar içinde önemli bir konumda olduğunun altını çizen Karagöz “Mekanlar üzerinde bulunan insanlarla şeref bulur. Bundan dolayıdır ki Malatya şeref-il mekan, şerefli mekan olarak adlandırmıştır” dedi.

Programın sonunda katılımcılar çeşitli sorular yöneltirken Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Toğrulca tarafından Prof. Dr. Mehmet Karagöz’e plaket takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız