SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kalitesini Yakaladık!'

A- A+ PAYLAŞ

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Hoyran Gölü kenarında yaygınlaşan kayısı üretimi ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. 150 bin dekarlık ovanın 15 bin dekarında üretilen ürünün Malatya kayısısı kalitesini yakaladığı iddia ediliyor. Bölgedeki kayısı üretimi ve ticaretini gündemine alan Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası, ürünün pazarlanması noktasında önemli çalışmalara imza atıyor.

Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik, kayısıda önemli bir üretim potansiyeline ulaşıldığını söyledi. Yalvaç kayısısının Malatya yöresi kayısısına rakip olabilecek kalitede olduğunu belirten Dirik, şöyle konuştu:

"Kayısı Yalvaç ekonomisinin temelini oluşturan tarım sektöründe son yıllarda rekoltesi artan bir ürün haline gelmiştir. Yalvaç Hoyran Ovası olarak bilinen Kumdanlı ve Yukarıkaşıkara kasabalarıyla Aşağı Kaşıkara, Taşevi, Yukarı Tırtar, Aşağı Tırtar ve Gökçeali köylerinde yetişen ve bölge çiftçisinin başlıca geçim kaynağı olan kayısının Malatya yöresi kayısısına rakip kaliteye sahip olduğu ilgililerce açıklanmaktadır."

150 bin dekar alana sahip Hoyran Ovası'nın 15 bin dekarında kayısı yetiştirildiğini
anlatan Dirik, şunları söyledi:

"Özellikle kayısı yetiştiricilerine olan ilginin artmasıyla İlçe Tarım Müdürlüğü üreticilere yönelik yapmış olduğu kayısı yetiştiriciliği projeleriyle Hoyran Ovası'na 30 bin adet kayısı fidanı dikilmiş olup bunlar ürün vermeye başlamıştır. Ovada elma üreticiliğinden sonra en çok kayısı üreticiliği yapılmakta olup Yalvaç'ın gözdesi haline gelmiştir. Hoyran Ovası'nda Alyanak, Şalak, Roksana, Şekerpare, Tokaloğlu ve Iğdır türleri kayısısı yetişmektedir."

PAZAR SAHASI GENİŞLEDİ
Eğirdir Gölü'nün devamı olan Hoyran Gölü bölgesindeki Hoyran Ovası'nda yetişen kayısının kalitesi çok mükemmel olup İzmir ve Antalya hallerinin de yakın olmasıyla tüccarların yoğun ilgisini çekiyor. Kayısıların panel ve festivallerde tanıtılmasıyla pazar sahası genişlerken çiftçimizin en büyük gelir kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Tarım İlçe Müdürlüğü kaliteyi artırmak ve üretimi teşvik amacıyla üretici belgelerinde kayısının çeşidine göre hangi ilacın ne zaman ne kadar verileceğini bildiriyor.

Bu uygulamayla kalitesi her geçen gün artan Malatya kayısısıyla yarışacak duruma geldiği belirtiliyor.

ÜÇ ÜLKEYE İHRACAT
2008 yılında üretimin yüzde 25'i Rusya, Almanya ve Fransa'ya ihraç yapıldı. Geri kalan yüzde 75'in yüzde 15'i meyve suyu gibi işletme sanayinde, yüzde 60 iç piyasada sofralık olarak (yaş kayısı) satılmıştır. İhracat genelde Rusya, Almanya ve Fransa'ya yapılmaktadır. Her yıl yeni fidan dikimine devam edilmekle birlikte toprak yapısının kireçli olması elmadan daha çok kayısı üretimine uygun olduğundan elma fidanlarının sökülüp yerine kayısı fidanı dikilmektedir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız