SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya Karanfili İhraç Ürünü''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürlüğü, Malatya merkez ve 3 ilçede başlatılan "Serada Karanfil Yetiştiriciliği Projesi"nde, ürün miktarı ile ilgili standardın yakalandığını, ayrıca üretilen çiçeklerin bir bölümünün ihraç edildiğini bildirdi.

Müdürlüğün, projenin geldiği noktayla ilgili açıklaması şöyle:

"İlimizde, Sayın Valimiz Halil İbrahim DAŞÖZ’ün öncülüğünde İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından Merkez İlçe ile birlikte Doğanşehir, Akçadağ, Battalgazi ilçelerinde “Serada Karanfil Yetiştiriciliği Projesi” başlatılmış ve de sonuçlandırılmıştır. Bu amaçla toplam 2268 m² alanda üretim yapılmıştır. Üretim esnasında 33.272 adet standart, 18.466 adet sprey olmak üzere 13 tip(variyete) karanfil fidesi kullanılmıştır. 12- 16 Mayıs 2006 tarihleri arasında fide dikimi yapılarak, 22 Ağustos günü çiçek kesimine başlanmıştır. Son çiçek kesimi 20 Aralık tarihinde yapılmıştır.

Karanfil üretiminde 51.738 adet fideden 233.500 dal çiçek kesilmiştir. Yaz üretimlerinde fide başına ortalama 4–5 dal çiçek kesiminin normal kabul edildiği düşünülürse Malatya da fide başına 4,5 adet çiçek kesilerek standartlar yakalanmıştır. Ayrıca İlimizde yapılan bu yetiştiricilikte ihracata uygun özelliklerde çiçek elde edildiği ihracatçılar ve uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Üretilen çiçeklerin bir kısmı ihracatçı firmalar aracılığı ile ihraç edilmiştir.

Malatya da karanfil üretiminin iklim ve toprak şartları açısından yapılabilir ve ekonomik olduğu İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından yürütülen demonstrasyon sonucu tespit edilmiştir. Karanfil yetiştiriciliği için en az 20 dekar ve üzerinde yapılacak yatırımlarda ihracat imkanı daha fazla olmaktadır. Türkiye Kesme Çiçek Üreticileri Birliği tarafından İlimizdeki üretim izlenerek çok olumlu karşılanmış, ancak ihracatçıların ilgisi için üretimin arttırılması gerektiği vurgulanmıştır.

2007 yılında da karanfil üretimi için proje hazırlığı yapılmış olup, öncelikle yüksek kapasiteli yatırımların desteklenmesi planlanmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız