SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Kavşakta Olduğu İçin.."

A- A+ PAYLAŞ
Malatya'da düzenlenen 1. Malatya Kültür Sanat Sempozyumu sona erdi. 
 
Malatya Belediyesi tarafından Anemon Otel'de düzenlenen 1. Malatya Kültür Sanat Sempozyumu'nun ikinci oturumuna, Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş başkanlık etti. "Tarih, Eğitim ve Basın" konulu oturumda; Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ 'Cumhuriyet Döneminde Malatya' ile ilgili bilgiler verdi. Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet sonrası Malatya'daki istatistiklere değinen Akçadağ, "1927 yılında yapılan sayımda Malatya nüfusu 300 bin kişi idi. Bu nüfusun 46 bini şehir merkezinde yaşıyor idi. Malatya'da ilk mimari plan 1946 yılında H. Post tarafından 40 bin nüfusa göre hazırlanmış idi. Ancak ileriki yıllarda bu plan yetersiz kaldığı için yeni imar planları yapıldı" dedi. 
 
Gazeteci-Yazar Kemal Deniz ise, 'Malatya'da Basın' konulu sunum yaptı. Deniz, "Malatya'nın ilçelerinde çıkan gazete sayısı 53'tür. Malatya merkezde ise 13 günlük gazete, 7 televizyon kanalı, 7 haftalık gazete, 12 dergi, 16 radyo ile 4 haber ajansı bulunmaktadır. Malatya'da ilk gazete Osmanlıca, daha sonra da Osmanlıca ve Türkçe olarak yayınlanmıştır" diye konuştu.
 
Daha sonra bir konuşma yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş; Malatya'nın önemli bir geçiş yolu üzerinde kurulduğunu belirterek, "Malatya'da 3 önemli medrese var idi. Bu medreseler ihtiyaçlarını vakıflar kanalı ile sağlıyorlardı. Bu medreseler orta dereceli medreseler olup, üniversite düzeyinde eğitim vermekteydiler. Malatya, Türklerin eline geçtikten sonra da sürekli gelişmiş ve ilerlemiştir" dedi.
 
Prof. Dr. Hasan Kavruk'un oturum başkanı olduğu "Edebiyat ve Şiir" konulu üçüncü oturumda Kavruk, edebiyat ve şiir üzerinde durdu. Oturum başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk, Arslantepe Höyüğü gibi önemli bir tarihi mirasa sahip olunmasına karşın İnönü Üniversitesi'nde halen arkeoloji bölümü kurulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.
 
Prof. Dr. Saffet Sancaklı'nın oturum başkanı olduğu "Spor ve Dini Hayat" konulu oturumda ise Fahrettin Eserdi 'Malatya ve Spor' konulu bir konuşma yaptı. Eserdi, "Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bu sempozyuma bir katkıda bulunduğum için kendimi mutlu hissediyorum. Spor yapan çocukların suça eğilimi yapılan araştırmalara göre çok düşük seviyelerdedir. Bu nedenle çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz. Malatya'da spor Cumhuriyet öncesine dayanmaktadır. İlk resmi kulüp 1932 yılında kuruldu. Şu anda Malatya'da 148 spor kulübü bulunmakta olup, 53 branşta spor eğitimi verilmektedir. 6373 lisanslı sporcumuz bulunmaktadır" diye konuştu.
 
'Malatya'da Dini Hayat' ile ilgili bilgiler veren Doç.Dr. Mustafa Arslan, "Malatya çok eski bir yerleşim yeri. Yapılan birçok kazıda önemli tapınakların olduğu görülmüştür. Malatya bir geçiş merkezi olduğu için farklı medeniyetlerin ve farklı dinlerin etkisinde kalmıştır. İlk çağlarda Malatya'nın dini bir merkez olduğu söylenebilir. Anadolu'nun İslamlaşması'nda Malatya bir kavşak noktasında olduğu için büyük görevler üstlenmiştir" dedi.
 
Abdullah Doğan ise 'Malatya'da Geleneksel Çocuk Oyunları' ile ilgili bilgiler verdi. Doğan konuşmasında, oyunun çocukların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Oyun, çocukları geleceğe hazırlar, eğitimlerinde önemli bir yer tutar. Malatya'da çocuklar arasında oynanan 270 ayrı oyun türü bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer'in yönettiği "Kültür ve Sanat" konulu oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Aşıklık Geleneği'ni anlatarak, "Anadolu halkı geleneğine bağlı bir halktır. Anadolu halkının bu özelliği Malatya'da da mevcuttur. Usta-çırak geleneğinin en canlı yaşatıldığı yerlerden biri de Malatya'dır.Malatya'da aşıklık geleneğinde en eski aşık Niyazi Mısri'dir. Malatya aşıklarına sahip çıkmalı, Malatyalı aşıkların kitabı yapılmalı" dedi.
 
Malatya'da Mutfak Kültürü'nü detaylı olarak sunan İbrahim Halil Kılıç ise, "Evliya Çelebi, 'Malatya'da 7 türlü 7 taneli buğday olur. Benzeri ancak Harran'da olur' demiş. Buğday en az 10 çeşit köfte olarak mutfağımızda yer alıyor" bilgisini verdi.
 
Düzenlenen oturumların sonunda katılımcılara Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından katılım belgesi ile belediye yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız