SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kayısı Festivali'ne Kavuşuyor

0
Güncellendi - 2019-06-27 02:12:35
Malatya Kayısı Festivali'ne Kavuşuyor
A- A+ PAYLAŞ

YILLAR SONRA YAPILIYOR.. TARİHİ DE 17-21 TEMMUZ ARASI.. Ahmet Çakır’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ülkedeki olumsuz bir takım gelişmeler nedeniyle ertelenen daha sonra da çeşitli gerekçeler öne sürülerek tümden yapılmamaya başlanan Kayısı Festivali, Selahattin Gürkan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesiyle yeniden start alıyor.

Malatya’nın başlıca geçim kaynağı olmasının dışında, adına düzenlenen festivaller ve birçok etkinlikle geçmişten bugüne kadar siyasetçisinden sanatçısına, kültürel aktörlerinden sportif ve sosyal yaşamda ülkenin önde gelen bir çok önemli ismini ağırlamış olan ve bu özelliği nedeniyle Malatya’nın kent hafızasının simgesi haline gelen Kayısı Festivali’nin 23’üncüsü 17-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Kayısı Festivali’nde çalıştaylar, yarışmalar, sergiler ve konserler yer alacak.

Kültür Bakanlığı, Orman Bakanlığı, İnönü ve Turgut Özal Üniversiteleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası’nın da katkı sunacağı Kayısı Festivali ile ilgili olarak Nikah Sarayı’nda geniş katılımlı istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıda katılımcıların festivalin içeriğinin daha da zenginleştirilmesine ilişkin görüş ve önerileri alındı.

Gürkan: Kayısının önündeki engelleri kaldırmak için gayret ediyoruz

Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bu tür etkinliklerle kayısının önündeki sorunların kaldırılmasına katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.  Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan kayısının Malatya için bir nimet olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, “Kayısı festivalinin amacı da kayısının önemine dikkat çekmek, bu şehrin değeri olan yıllık yaklaşık 350 milyon gelir sağlayan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı bir ülkede kayısı ile ilgili sosyal kültürel etkinliklerin yanında bilimsel konferanslar, paneller gibi aktivitelerin de olması gerekir diye düşünüyoruz. 2014 yılında büyükşehir olduktan sonra kayısı fuarı ile ilgili bu dönemlerde bir şey yapılmamış. Ama Malatya’daki genel halk ve STK’ların bu konuya dikkat çekmeleri ve bu kayısı etkinlikleri ile festival ve fuarların yapılması ile Iğdır gibi illerde bu tür festivallerin yapılması Malatya’yı hakikat siz neredesiniz ve ne yapıyorsunuz gibi bir sorgulamaya tabi tutmuştur. Bundan sonra her yıl bunun üzerine taşlar örerek, kalitesini, içeriğini ve işlevini aktif hale getirecek bir kayısı festivali etkinliğinde işletmeye gayret edeceğiz” dedi.

Kayısının coğrafi işaret belgesi almasının çok önemli olduğunu ancak bunun da yeterli olmadığını söyleyen Başkan Gürkan, “Yerel yöneticiler olarak elimizden geldiği kadar gayret göstermişiz ama bu yeterli değildir. Daha çok çalışmalıyız, Malatya olarak kendimizi sorgulamalıyız” diye konuştu.

Bu yıl Kültür A.Ş’nin kayısı ile ilgili çalışmalar başlatacağını ve bu noktada kayısı ile ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare içinde çalışmaya hazır olduklarını kaydeden Başkan Gürkan, şunları söyledi:

“Kayısı Malatya açısında, ülkemiz açısından ve dünya gıda boyutunda önemli bir yerdedir. Coğrafi işaret alması hasebiyle tescil edilmiş bir ürün olmasından dolayı da ayrı bir önem arz ediyor. Kayısının coğrafi işaret alması, tescil edilmiş olması kayısının önündeki engellerin kaldırılması noktasında bizler bu yıl Kültür A.Ş’nin kayısı ile başlatacağı çalışmalarda Malatya’da ve diğer illerde STK’lar, iş adamları, yerel yönetimler, kamu görevlileri olsun fuar anlayışı içerisinde uzmanlaşmış ekiplerle istişare edilmesi noktasında ilgili arkadaşlara gerekli talimatı verdim. Bu çalışmalar devam ediyor. Bugün ki çalışmada da aslında bir istişare toplantısı niteliğindedir. Burada herkesin fikir ve düşünceleri alacağız ve bu fikirler doğrultusunda yol pusulamızın oluşturulması için bir harita oluşturacağız. Bu harita Malatya haritası olacak. Bu harita Malatya’yı sevenlerin haritası olacak. Bu haritanın sonunda ise Malatya’nın bütün fotoğrafını, Malatya’nın bütün değerleri o fotoğrafın içerisinde yer alacaktır. İnşallah kayısı festivalimiz de hem Türkiye’de hem Malatya’da hem de dünyada hak ettiği yere ulaşmasıdır.”

Vali Baruş: Amacımız kayısının hak ettiği yere gelmesi

İstişare toplantısında konuşan Vali Aydın Baruş da, bütün bu gayretlerle dünyada marka haline gelen kayısının Malatya ekonomisine ve üreticisine daha fazla kazandırmasının amaçlandığını söyledi.  Kayısı ağacının Malatya’da her geçen gün arttığına dikkat çeken Vali Baruş, “Demek ki Malatya insanı kaysıdan ekonomik değer elde ediyor. Bu meyveye sahip çıkıyor ve ailesinin geçimini temin etmek için kayısı üretimine devam ediyor ve edecek” ifadelerini kullandı.

“Başka ülkeler de bu ürüne sahip çıkmak isteyebilirler”

Dünya kuru kayısı üretimi ve pazarında Malatya’nın rakipsiz olduğunu ancak başka ülkelerin de bu ürüne önem verip üretimde ve pazarda öne geçmek isteyebilecekleri uyarısında bulunan Vali Baruş, “Nitekim bugün artık Orta Asya’daki ülkelerde özellikle Türk Cumhuriyetlerinde kayısı üretimine yönlendiğini görüyoruz. Bizim savımız, düşüncemiz Malatya kayısısına rakip olabilecek, bu değerde bu lezzette bir kayısı üretilemez. Bu değeri dünyaya tanıtmamız lazım ki kayısı hak ettiği yere gelsin ve Malatya insanı da kayısıdan beklediği faydayı sağlasın” şeklinde konuştu.

Kayısının pazarlamasının önündeki sorunların kaldırılması için üreticilerin, ihracatçıların ve tüm Malatya’nın diğer aktörlerinin el ele vererek çalışması gerektiğini söyleyen Vali Baruş’un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Kısa vadeli kazanç peşinde olmamalıyız”

“Bunun için üretimden pazarlamaya kadar, çok değişik sorunlarımızın olduğunu bilerek, bundan hareket ederek, kayısı üreticilerimiz, kayısı ticaretini yapan şirketlerimizin, firmalarımızın el ele gönül birliği ile çalışması lazım. Kısa vadeli kar amaçlarıyla, ben bugün daha fazla kazanç elde ederim diyerek, Malatya kayısının değerini düşürmek hepimizi üzer. Bu değere hep birlikte sahip çıkalım. Bugün Malatya kayısısı Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili almış, Türkiye’nin 3. Ürünü. Ve bu tescile bu belgeye hepimiz sahip çıkmamız lazım. ticaret ve sanayi odamız Malatya kayısısı markasını logolaştırdı ve bu logonun kullanımı için değişik kurumlara yazılar yazdı. Sadece kamu kurumları olarak değil, ticaret yapan tüm iş adamlarımızın, şirketlerimizin Malatya kayısısı logosunu, hatta perakende satış yapan kuru kayısı ticaretçilerinin de bunu mutlaka iş yerlerinde bulundurması ve bunu kullanması gerekir. Eğer bu coğrafi işaret belgesine gerektiği gibi sahip çıkarsak önümüzdeki süreçte Malatya kayısı çok daha verimli, değerli olacağını düşünüyorum.

“Daha yoğun çalışmamız gerekiyor”

Diğer taraftan üretimden pazarlama safhasına kadar yaşanan sorunları da üreticinin birlik olmamasından kaynaklanan sorunları aşmamız için çok daha yoğun çalışmamız lazım. Üretimden kaynaklanan sorunları aşmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Kayısı Araştırma Enstitülümüz çalışıyorlar. Özellikle üretimde verimin, kalitenin arttırılması ve mahsul alındıktan sonra ürünün kalitesinin korunması ve bu şekilde pazara sunulması ile ilgili değişik çalışmalar var. Kayısı araştırma enstitümüzde şuanda kükürtleme ve kurutma ile ilgili mekanizasyon çalışmaları var. Bunlar inşallah güzel örnekler oluşturacak. Diğer taraftan Fırat Kalkınma Ajansının da DAP’tan ve diğer devlet desteklerinden gerekli şekilde istifade edebilirsek bu süreçte, üreticimiz çok kısa zamanda kükürtleme ve kurutma konusunda mekanizasyona geçer. Ve hem burada girdi maliyetlerini azaltmış oluruz, hem ortaya dünya kalitesinde belli sınırlar içerisinde istenen kayısı ortaya çıkar.

“Kayısıyı sanayi ürünü haline getirmemiz lazım”

Böylece ürünümüz daha değerli olur. Diğer taraftan kayısı bir sanayi ürünü haline getirme süreci var. Tüketicilerin beğeneceği ortamda pazarlamak da çok önemli. Bu kaygıların sonucu olarak Malatya, belli tarihlerde kayısı festivalleri ve fuarları düzenlemiş. Bu yıl da 17-21 Temmuz tarihlerinde Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda bakanlıklarımızın da katkıları ile beraber, STK’ların da katkısıyla bu festivali düzenleyeceğiz. Bu festivalden beklenen amaç kayısının Malatya için ne kadar büyük bir değer olduğunu tüm Malatyalılara, ondan sonra tüm ülkemiz insanına anlatmak ve uluslararası planda Malatya kayısısının tanıtımını sağlamaktır. Bu süreçte hepimize önemli görevler düşmektedir. Bu festival içerisinde kayısının sorunlarının tartışılacağı bazı konferanslar da yapılacaktır. Ama özellikle önümüzdeki yıllarda bu toplantı ve değerlendirmeleri geniş katılımlı bir şekilde yapılması ve üreticimizin ve kayısı ticareti yapan firmalarımızın karşılaşmış olduğu sorunların her yönüyle ele alınarak ortaya ciddi çözüm önerileri ortaya çıkarılması ve bu çözüm önerilerinin de hayata geçmesi için hem üreticilerimizin, hem de pazarlamacılarımızın örgütlenerek bir araya gelerek kayısının sorunlarına sahip çıkması ve böylece kayısının hak ettiği değeri bulması amaçlanmaktadır.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Sena (4 yıl önce)
    Konserler saat kaçta başlıyor peki bilen var mi
    0
    0
    Yanıtla
  • maho (4 yıl önce)
    sanatçılara gün doğdu. konser istemiyoruz. sanatçılara verilen paralara yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Trollbükücü (4 yıl önce)maho isimli kullanıcı yorumuna
    Asıl senin harcadığın oksijene yazık!
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    çok yerinde bir karar. kimilerinin bitirmek istediği malatya ve malatya kayısısı için inş hayırlı sonuçlar doğurur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Bu işin maliyeti nedir???
    0
    0
    Yanıtla
  • ziya (4 yıl önce)
    film festivalini koruyup kayısıyı ihmal edenleri Allaha haval ediyorum.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Başkanım eyvallahda içki insanlarımız bir birilerine saygılı ola kavgalar tacizler bunlar oldumu gördü mü üzülüyor insan sayılar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan Köseoğlu (4 yıl önce)
    Kayısı festivali kapsamında yıllardır sürdürülen Uluslarası Altın Kayısı Satranç Turnuvası da devam etmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    SİZ FESTİVAL PEŞİNE DÜŞÜN HİÇ SORDUNUZ MU SU KAÇ LİRA OLDU OTOBÜS BİLETLERİ KAÇ LİRA OLDU HABERİNİZ YOK GALİBA ZAMLARDAN
    0
    0
    Yanıtla
  • ESKİ MALATYALI (4 yıl önce)
    Yıllar önce ne güzel mişmiş parka ailemiz ile giderdik gezerdik eglenirdik , şimdi yanında bayanla gidilemeyecek hale gelmiş otlar adam boyunu aşmış. Başkanım bu işe el atın dışarı çıkıp nefes almak istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (4 yıl önce)
    Malatyanın kaysısı :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin Harputluoğlu (4 yıl önce)
    Amacın dışına çıkılmadığı sürece bu tür aktiviteler hem ürünün hem Şehrin daha fazla tanınmasını sağlar. Malatya kaysı'sını tanımayan mı var diyen örümcek kafalılar rekabette sınır olmaz eğer sınır koyarsanız olduğunuz yerde sayarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Yapilan hizmetler günü birlik 50 yıl 100 yıl sonrası düşünülerek yapılmıyor mesela beylerderesi köprüsü uydurduk yapılan barajda ondan uydurduk ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Allahina gurban olam baskan senin.hele sukur unutulan ,unutturulan festivalimize kavusuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Akif bozdogan (4 yıl önce)
    kayısıyla anılan bir kent,malatya.kayısıyı hak ettiği yere taşıyacağız diyen sorumluluk noktasında ki kişiler,siz bir kayısı festifalini yıllarca devam ettiremediniz.her şeye para buldunuz kayısı tanıtımı festifaline para bulamadınız.Türkiyenin dünyada gecerli coğrafi işaret alan üç üründen biri iken.tarım bakanlığı bu işarete sahip ürünlere verilen desteği neden halen kayısı üreticisine vermiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Adam diyorki;Malatyanın kayısısını bilmiyenmi?var.Bu kadarını kurtarabiliyor.Yapacak bir şey yok.Yani Ülkemizde ve dünyada festival düzenliyenler akılsız.Bu arkadaş çok akıllı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Karagozlu (4 yıl önce)
    Kayısı malatya ile bilinen ve malatya bu meyve ile bir dünya markası hem şehrin tanıtımı, kayısı için ve malatyalı için bir eğlence normal bişey para harcaması diğer taraftan malatya ile uzaktan yakından bur çağrıştırma olmaya halka hitap etmeyen milyon liraların harcadığı film Festivali neye lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Bence şehrin ve kayısının tanıtımı açısından yabancı ülkelerin , halk oyunu ekiplerinin , başka şehir ve ülke katılımlarının olduğu bir festival olması lazım. Böylece bir çok ülkede ve şehirde haber olup katılım yüksek ve tanınırlık artacaktır. Uluslararası hale getirilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Malatya belediyesinin parası kayısı festivalleriyle boşa gidiyor deyip,kül hakkından bahseden müslümanlar,1Trilyona çadır parası ödeyen belediyenin parası cennete mi?gidiyor.Hiç olmazsa paranın nereye harcanağı belli olacak.Anlatabildimmi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayırlı geceler (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız bir avukatla görüşünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabit bir fuar alanı yerine,sök tak çadırların ekonomik olmadığını,.Belediyenin bu konu ile ilgili bir çalışmasının da olmadığını öğrenirsek.Neden olmasın?
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut hoca (4 yıl önce)
    yeni hiç birşey yok malasef.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil Saygıner (4 yıl önce)
    Sayın Başkan, Para olmadığı için rutin belediye hizmetlerini vermeyin, yolları asfaltlamayın ama festivale bir kaç milyon TL aktarın. Milletin parasını harcayın. Kul hakkı bilmeyin. İnşallah İstanbul un başına gelen buraların da başına gelir. Aksi taktirde A kişisi gider B kişisi gelir, kafalar değişmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Olumsuz yorumlar hep aynı kalemden çıkıyor gibi..
    0
    0
    Yanıtla
  • fakir fukara (4 yıl önce)
    malatyanın kayısı sını bilmeyenmi var? Allah affetsin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuğra45 (4 yıl önce)
    Burada kaysı festivali sadece kaysının tanıtımını yapmak değil aynı zamanda bu tarihlerde dünyanın heryerinde yaşayan malatyalilarin bu vesile ile birlikte biraraya gelmesine sebep olmakta şehir ekonomisine büyük katkı sağlamaktaydı.Tekrar bu kıymetli etkinliği şehrimize kazandıran bütün yetkili kişilere teşekkür ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla