SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kitaplığı'na Dair Notlar

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:15:15
'Malatya Kitaplığı'na Dair Notlar
A- A+ PAYLAŞ

Necdet KIRCEYLAN

Geçen yıl Mayıs ayının ortalarında beş gün Malatya’da idim. Beşkonaklara defalarca uğradım. Malatya mutfağının adeta tiryakisi oldum. Malatya Kent Araştırma Merkezine nedense uğrayamadım. 1985-1990 arasında Malatya’da görev yaptığım esnada Görüş Gazetesinde yayınlanan yazılarımın fotokopilerini geçen yaz Sayın Celal Yalvaç’a gönderdim. Birkaç gün sonra Kent Araştırma Merkezi  yetkilisi Sayın Yahya Karakaya telefonla arayarak teşekkür etti gazete yazıları için. Rahmetli Şemsi Belli’nin hazırlanan kitabının yayın durumunu sordum. “henüz yayınlanmadı, başka kitaplarda hazırlanıyor. Yayınlanınca size ulaştıracağım” dedi.

Bu yılın ilk ayında, Yahya Karakaya’yı aradığımda “Şemsi Belli kitabı baskıya girmek üzere, başka kitaplar yayınlandı, onları size göndereceğim” deyince ben, “Şemsi Belli kitabını gönderirsen yetişir” dedim. Ancak Sayın Yahya Karakaya, kocaman bir paketle 6 kitabı gönderince hem şaşırdım hem de mutlu oldum.

Malatya Valiliğinin “MALATYA KİTAPLIĞI” projesi kapsamında yayınlanan eserler için çok geniş ve değerli üyelerden oluşan bir yayın ekibi görev almış. Önceki valimiz sayın Doç. Dr. Ulvi Saran “Yayın danışmanı” olarak belirtiliyorsa da, projenin mimarı olduğu kanısındayım.

Bu eserlerin masrafları, Malatya Valiliği, Fırat Kalkınma Ajansı ve Malatya Kayısı Vakfı tarafından karşılanmıştır. Kitapların tanıtım sayfası en sonunda “Bu yayının içeriği, destekleyen kuruluşların görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili sorumluluk yazarlara aittir” yazısı ile ilk defa karşılaştığım için beni düşündürdü. Sanırım, Malatya Kitaplığı’nın çeşitli görüş ve düşüncelere kapısının açık olduğunu hatırlatıyor.

Malatya kültür dünyası için çok güzel bir adım atmıştır. Değerli yazarlar ve değerli eserlerle MALATYA KİTAPLIĞI’NIN zenginleşmesini diliyorum.

Bana ulaşan kitaplarla ilgili görüşlerimi kısa kısa sunmak istiyorum.

MALATYALI RESSAMLAR: Hasan Demirbağ tarafından hazırlanan büyük boy bu eser 55 ressamın kısa özgeçmişini ve özgün eserlerinin örneklerini sunuyor. 216 sayfalık bu kitap, çok güzel baskısı ile de hem sanatçılara hem okurlara değerli bir ARMAĞAN olmuş.

Üniversitelerde resim eğitimi alan sanatçılar ile özel eğitimlerle kendilerine sanat dünyasında yer edinen sanatçıların, alfabetik olarak kitapta tanıtılmaları çok hoş bir düşünce… Hemen hemen her resim sevdalısını mutlu edebilecek eserler bu kitapta yer alıyor. Tebrikler ve teşekkürler…

MALATYA ÖYKÜLERİ: Sadık Yalsızuçanlar adını, bazı gazete ve dergilerde, televizyon programlarında duymuştum. Yazılarını da bu vesile ile birkaç kez okudum. Bu sefer öykülerinin yer aldığı kitabı okuma imkânım oldu. Bu eserde 30 öykü yer alıyor, çoğunun mekânı Malatya, öykülerin arasında, yazarın ailesi ve komşularına ait bol fotoğraf serpiştirilmiş. Ayrıca eserin sonunda 14 sayfada 28 adet aile ve çevreye ait fotoğraf eklenmiş. Eserin bütünü 175 sayfa, ancak 148 sayfası fotoğraflı olarak öykülere ayrılabilmiş. Klasik öykü kitabı dışında bir yeni deneme sanırım.

Malatya’da 1985-1990 arasında beş yıla yakın yaşadığım için, öyküleri merakla okudum. Sunum ve anlatımlardan, öykülerin büyük bölümünün Sadık Yalsızyuçanlar’ın ailesine ait kesitler olduğu anlaşılıyor. Mutluluk yanında hüznün daha fazla oluşu dikkat çekiyor. Aynı olayların, değişik kişiler gözüyle sunulması da denenmiş. Yazarlar bilindiği üzere, eserleri ile okurlarına mesaj verirler. Sadık Yalsızuçanlar da hayatın değeri konusuna odaklanmış. En çarpıcı mesajı da, NECO öyküsünün II bölümünün son satırındaki “Yitirdiğim hiçbir şeyi göremiyorum orada…” diye NECO’nun son nefesindeki sözü ile veriyor.

MALATYA MASALLARI: Dr. Mehmet Yardımcı bu çalışması 312 sayfa. Geniş bir bibliyografya tetkiki ile kitap hazırlanmış. Eser, masal türüne genel bir bakış ile başlıyor, 30 sayfada ise masal ile ilgili geniş bir bilgi veriliyor.63 masal, kimlerden derlendiği belirtilerek okurlara sunuluyor.

Malatya’da görev yaptığım yıllarda sayın Dr. Mehmet Yardımcı, önemli kültür etkinliklerinde başarılı çalışmalar ile adından sık sık bahsettiriyordu.

BATTALNAME: Prof. Dr. Hasan Kavruk ile Salim Durukoğlu’nun hazırladığı bu eserin 4 sayfası önsöz, 44 sayfası giriş, 249 sayfası Osmanlıca Battalname, 3 sayfası esas metinde yer almayan bugünkü Türkçe ek bölüm, 16 sayfası da kaynak eserlerin yer aldığı Bibliyografya bölümü.

Belli oluyor, çok geniş ve titiz bir çalışma yapılmış. Edebiyata meraklı mahalli basında 53 yıldır yazan 74 yaşında bir kişi olarak “ bu kitap kimler için yayınlanmış?” sorusunu sorma durumundayım. Akademisyenler, araştırmacılar için bu haliyle uygun düşünülebilir. Bu gibi eserlerin, eski dil ile bugünkü dil nüshalarının aynı kitapta sunulmaları pratikte çokça uygulanmaktadır. Böyle olsa idi, kütüphanemdeki BATTALNAME bana, ben de ona bakıyor olmayacak, okumuş olacaktım.

MALATYA BİBLİYOGRAFYASI: Hüseyin Karaer’in hazırladığı 355 sayfalık bu eserde, her alanda Malatya ile ilgili 3054 madde ele alınmıştır.

Eserin başında, Malatya’nın eski tarihinden bugünkü Malatya’ya kadar bilgiler ile tarihi eserlere ait özel bilgiler verilmiştir. Şer’iye sicilleri ve arşiv bilgileri konusunda kısa açıklamalarda bulunulmuştur.

Malatya denilince akla gelebilecek her hususla ilgili yayınlanmış kitap, dergi, makale ve tezlere ait kaynakça bilgileri bölümler halinde verilmiştir. Eserin sonunda 18 sayfalık KAYNAKÇA, 23 sayfa YAZAR DİZİNİ ve 6 sayfa da KAVRAM DİZİNİ eklenerek, bir bütünlük sağlanmış, her çeşit araştırıcıya sağlam bir kaynak eser kazandırılmıştır.

Arapgir Bağbozumu şenliklerinde iki sefer sohbet etme, kendi ağzından enfes şiirlerini dinlemiş bir hayran olarak Şemsi Belli’nin şiir kitapları ile örneğin ANAYASO şiir kitabı ile ilgili herhangi bir bilgi kitapta yer almamaktadır. Ayrıca şair ve yazar Cumali ÜNALDI da kitapları ile ilgili bilgi yok. Bu iki değerli Malatyalı sanatçının, başlıca sanatçıların da yeni çalışmalarda eserlerinden bahsedilmesini bekliyorum.

Değerli okurlar, Malatya Kültür Dünyasının zenginliğini ortaya koyacak olan “MALATYA KİTAPLIĞI” yayınlarının okurlarla buluşmasını sağlayan bütün yayın ekibine gönülden tebrikler sunuyorum.

Daha şimdiden, rahmetli büyük şair ve yazar Şemsi Belli için hazırlanan kitap ile Malatya Tabiatı ve güzellikleri ile turizm zenginliklerini ortaya koyan kitabı ve DÖRT MEVSİM MALATYA kitabını merak ve heyecanla bekliyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız