SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Köklü Kültürlü Bir Şehir'

A- A+ PAYLAŞ

Valiliğin de katkısıyla Malatya Belediyesi tarafından organize edilen ve 1-3 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Tarihi Kentler Birliği (TKB) Malatya Buluşmaları”, açılış töreni ile başladı.

Anemon Otelde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Malatya Semineri’ne Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri İhsan Koca, Öznur Çalık, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vekili Murat Türksoy, İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Müftü Hacı Yusuf Gül ile davetli il belediye başkanı, ilçe, belde belediye başkanı ve "İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üye ve görevlileri dışındaki" bazı akademisyenler, mimar ve mühendisler katıldı.

"ESERLER EN SAĞLAM TAPU SENETLERİ.."
Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan ve Malatya’nın tarihi, turistik ve doğal varlıklarını konu alan slayt gösterisinden ile başlayan tören başkan Çakır’ın konuşması ile devam etti.

Başkan Çakır; böyle anlamlı bir programa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu belirterek, Tarihi Kentler Birliğinin, Kamu-yerel, sivil, özel birlikteliğinin seçkin örneklerini veren, yoğun bir bilgi ve deneyim paylaşımının, iş birliği ve dayanışma ortamının sağlanmasına önemli katkılar sunan bir birlik olduğunu söyledi.

Çakır, şöyle devam etti:

“Eski eserlerimiz, topraklarımızın ve vatanımızın kimliği, geçmişimizi günümüze bağlayan köprülerimizdir. Bu topraklar üzerinde bulunan tarihi eserler, ülkenin kültürel değerlerinin ve medeniyetinin göstergesidir. Bu eserler yaşadığı ve yaşatıldığı müddetçe gelecek nesillere bırakılacak olan en sağlam tapu senetleridir.

Ecdadımız, medeniyetimizin ve kültürümüzün göstergesi olan hanları, hamamları, aşevlerini, köprüleri ve medreseleri yaptırarak bizlere emanet etmişlerdir. Onların bu emanetlerini çok daha iyi koruyarak ve yaşatarak gelecek nesillere teslim etmek millet olarak bizim borcumuzdur. Ancak bunu yaparken eserleri tecrit ederek değil, yaşamımızın işlevsel birer parçası haline getirmek suretiyle korumayı ilke edinmeliyiz” dedi.

Başkan Çakır, Malatya’nın 9 bin yıllık tarihi, yetiştirdiği ünlü devlet, bilim ve sanat adamları, dünyaca ünlü kayısısı, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi ile çevresinde bir bölge kenti, bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, “Malatya bugün 400 bini aşan merkez nüfusu ile geçmişten bu güne çok sayıda tarihi esere tanıklık etmekte, oldukça zengin bir doğa ve kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır. Doğunun batısında, yolların kavşak noktasında, 12 ili batıya bağlayan D 300 Devlet karayolu üzerinde bulunan şehrimizi, daha yaşanılabilir bir kent yapabilmek adına, ekibimizle birlikte yoğun bir gayretin içerisindeyiz.

Burada amacımız; teknik ve sosyal alt yapısı ve çevresiyle birlikte kontrollü, planlı büyüyen ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen bu kentte; Bir yandan tarihi ve kültürel varlıklarımızı korurken, diğer yandan çağdaş değerler ve bilimsel verilere dayalı bir gelecek kurgusu ile geleceğin modern Malatya’sını oluşturmaktır.

Bütün bu hizmetleri yaparken; ilimizdeki üniversite, medya ve sivil toplum kuruluşları ile istişareler yaparak, onların görüş, öneri ve düşüncelerini alarak, bir toplumsal konsensüs oluşturmaya özen gösteriyoruz”

ÇEKUL Vakfı başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’de, 3 gün sürecek organizasyon ve TKB olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak başladığı konuşmasında, Burada çok önemli bir coğrafyada bulunuyorsunuz. Tarihi Kentler Birliği, Büyük Türkiye Birliğinin olduğu bir alandır. O yüzden Malatya’daki buluşmamız ortak akıl bulma, beraberliğin gücünü göstermek, her kesim ve kesitten insanların birbirinin yüzüne baktığı ve Türkiye’nin çok çok ihtiyacı olduğu bir göstergenin simgesidir Tarihi Kentler Birliği.

Bu yüzden burada toplanmamıza ev sahipliği yapan Malatya’ya candan teşekkür ediyoruz. Burada geçireceğimiz üç gün içerisinde Türkiye’nin bir kesitini göreceksiniz. En büyük kesit sayın Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın da dediği gibi ortak gelecek vizyonu, stratejisi ve kaynakları doğru kullanmak adına bir takım konuları burada enine boyuna tartışacağız.

Buradaki toplantının temel amacı, her ölçekte yerleşme yerinin birbiri kadar önemli olduğunu vurgulayacak bir toplantı yapıyoruz olmamızdır. Aslında buradaki toplantımıza 15 civarında valimiz de katılacaklardı ancak, son çıkan bir genelge ile burada olamadılar. Ama, Malatya toplantısı bütün atanmışlar ile seçilmişlerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir arada olduğu bir toplantı olacaktır.

Düzenlenen toplantıdaki kalabalık sayısal olarak değil nitelik olarak oldukça önemli bir topluluğu oluşturmaktadır. İşte bu toplantıdaki katılımcıları ve iki gün süresince ziyaret edeceğimiz Belediye Başkanları ve kaymakamları da bu bütünün bir parçası olarak görüyoruz.

Bu toplantının Malatya’da düzenlenmesi sırasında bizlere kucak açan, destek veren sayın Malatya Valimize ve Malatya Belediye Başkanımız başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyor, toplantının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

"MALATYA KADİM ŞEHİR.."
TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Özhaseki de “TKB’nin 2011 yılının ilk toplantısını binlerce yıllık tarihi olan kadim şehir Malatya’da yapması tesadüf değildir."diye konuştu.

Özhaseki, "Bugün burada binlerce yıllık kadim bir tarihi olduğu kadar, köklü bir kültürü olan şehirdeyiz. Bizi burada güleryüzlü bir şekilde ağırlayan başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımıza olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bizler hepimiz yerel yöneticileriz ve sorumluluk taşıyan insanlarız. İnsan olan hasletlerimizden dolayı tabiki bir takım kendimize özgü kaygılarımız var ama ülke kaygımız her şeyin üstündedir. Üzerinde yaşadığımız bu coğrafya en eski iki yerleşim yerinden birisidir. Bu topraklarda onlarca medeniyetler kurulmuş ve o medeniyetler bir takım eserler ortaya koymuşlardır. İşte illerimizde bulunan bu eserlerin kaybolmasından kaygılıyız.

Bu eserlerin kaybolmaması için aramızda bir işbirliği var, bu eserlerin gelecek nesillere aktarılmasını kendimize bir vazife olarak görüyoruz.

11 bin yıllık tarihe sahip bu coğrafyamızdaki kültürlerin kendilerine has özellikleri var. Bu kültür kaybolmasın istiyoruz. Çünkü kültür yöreseldir, yereldir. Eğer siz o kültüre sahip çıkmaz onu korumazsanız, onun üzerine kurduğunuz kültür de yok olur gider. Toprağa atılan tohum belli bir müddet sonra ortam bulduğunda yeryüzüne çıkar bir ağaç olur, dallanır, budaklanır. İşte bu kültür kaybolmasın diye gayret ediyoruz.

Bugün şehirlerimizde çık hızlı gelişmeler olmaktadır. Biz kimlikli kentler oluşturma adına gayret ediyoruz. Tarihi Kentler Birliği olarak tüm kentlerimizle ilgili bu kaygıları taşıyoruz. Tarihi Kentler Birliği adeta bir okul gibi hizmet vermektedir. Burada hem öğreniyor, hem de öğretiyoruz. Tarihi Kentler Birliği toplantılarına katıldıktan sonra insanlara bakış açısının, tarihe bakış açısının değiştiğini söyleyen birçok Belediye Başkanlarımızı tanıyorum."dedi.

"GURUR DUYDUK.."
AKP milletvekili Öznur Çalık ise, böyle bir etkinliğin Malatya'da düzenleniyor olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Çalık, “Değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Metin Sözen hem ÇEKÜL Vakfı, hem de Tarihi Kentler Birliği ile birlikte Türkiye’de mahallelerde çok önemli çalışmalar yaptı, bizlerde bundan büyük gurur duyduk. Sayın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Tarihi Kentler Birliği Başkanımız Kayseri de çok önemli hizmetler yaptı ve Türkiye’ye örnek oldu. Aynı şekilde çok başarılı bir Belediye Başkanımız da Malatya’da var. Malatya’yı büyükşehir yapma yolunda çok büyük işler yapan değerli
Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a ve değerli Valimiz Sayın Doç.Dr. Ulvi Saran’a bu toplantıyı organize ettikleri için çok teşekkür ediyorum”
dedi.

"DERİN TARİHİ GEÇMİŞ.."
Daha sonra sözalan Vali Saran’da şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz coğrafya, sahip olduğu tarihi, kültürel yapısı ile birçok ülkeyi kıskandıracak bir güzelliğe sahiptir. Bugün dünyada bir çok ülke var ki zenginlikleri, tarihi ve kültürleri 200 yıldan geriye gitmiyor. Oysa yaşadığımız coğrafyada, Anadolu’da on bin yıl kadar eskiye giden tarihten bahsediyoruz. Hemen yanıbaşımızda bulunan Battalgazi, hemen yanıbaşımızda bulunan Aslantepe her yönüyle ne kadar derin bir tarihe sahip olduğu gösteriyor.

Aslantepe’de M.Ö. 6500 yıl kadar eskiye giden bir tarihe sahibiz. Öte yandan yine ilimiz coğrafyası içinde Hitit dönemine, Selçuklu’ya Roma’ya, daha sonra Osmanlının nadide eserleri olarak bilinen önemli varlıklarımız var. Kentler güçlerini kimliklerinden, kimliklerini de tarihi zenginliklerinden almaktadırlar.

Tarihi eserlerimiz sadece birer taş yığınından ibaret değillerdir. Bu eserler muhakkak surette bizim kendilerinden güç aldığımız, kendilerinden kopup geldiğimiz, dedelerimizin kültürlerini, tutkularını, anlamlarını bugüne yansıtan eserlerdir. Bunların geçmişten günümüze gelen ve adeta yaşayan canlı birer organizmalar gibi algılamak ve bu yönüyle tutup kaldırmak durumdayız.

Bu yönüyle Türkiye gerçekten de son yıllarda keskin bir uyanışa sahip olmuştur. Tarihi Kentler Birliği bu uyanışın ve kendine gelişin çok önemli organizasyonel yapısını yansıtan bir birlik olarak karşımızdadır. Bugün burada düzenlenen organizasyon aynı zamanda Merkezi İdare, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve özel kesim işbirliğinin birlikte hayata geçirilmesinin bir örneğidir.”

Yapılan konuşmalardan sonra Malatya Musiki Cemiyeti tarafından konuklara verilen müzik ziyafetinden sonra açılış töreni sona erdi.

PROGRAM..
3 Nisan'da sona erecek olan etkinliğin 2 ve 3 Nisan günkü programları şöyle:

"2 Nisan 2011- CUMARTESİ

09.30 Açılış Sunumları (Anemon Otel)
Ahmet Çakır-Malatya Belediye Başkanı
“Doğa ve Kültür Zengini Malatya”

Doç.Dr. Ulvi Saran – Malatya Valisi
“Malatya Bütününde Her Ölçekte Koruma”

10.00 Oturum “Belde ve İlçelerde Koruma”
• Cumhur Şener – Birgi Belediye Başkanı
• Levent Ak – Mustafapaşa Belediye Başkanı
• Duran Yadigar – Niksar Belediye Başkanı

Genel Değerlendirme : Nurullah Çakır – TKB Danışma Kurulu Üyesi / Çorum Valisi

10:45-11:15 Soru / Cevap
11:30 Battalgazi’ye hareket
12:00-14:00 Battalgazi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda öğle yemeği
14:00-15:45 Battalgazi inceleme gezisi
16:00:16:30 Malatya Beşkonaklar inceleme gezisi
16:30 Gündüzbey İlçesi’ne hareket
16:45-17:00 Kaptaj gezisi
17:00-17:30 Gündüzbey kerpiç evleri inceleme gezisi
17:30 Yeşilyurt İlçesine hareket
17:45-19:00 Yeşilyurt Adıyaman Caddesi inceleme gezisi

3 Nisan 2011 PAZAR

09:30 Darende İlçesi’ne hareket
10:30 Balaban Beldesi inceleme gezisi
10:00 Günpınar Şelalesi gezisi
11:30 Darende’ye dönüş
12:00 Somuncubaba, Tohma Kanyonu ve Darende İlçe merkezi inceleme gezisi
13:30 Öğle Yemeği
14:00 Konukların uğurlanması"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız