SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya, Komşularıyla İşbirliği Arayışında..'

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, 21 Ağustos Pazartesi günü gazetesindeki köşesinde, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün, çevre illerle işbirliği arayışlarını kaleme aldı.

Munyar'ın, "Malatya, komşularıyla işbirliği arayışında.." başlıklı yazısı şöyle:

....

"Malatya, komşularıyla işbirliği arayışında


GÜLSAN İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elazığlı Mehmet Gül’le ne zaman karşılaşsam takılırım: "Ben Malatyalıyım... Bilirsin, Elazığlılar’ı hiç sevmem..."

Mehmet Gül, adı gibi gülümser: "Kardeşim bu söz kavgada bile söylenmez..."

Sonra, babamın aslında Elazığ’ın Baskil ilçesi kökenli olduğunu hatırlatırım: "Malatya’da doğup büyüdüğümüz için kendimizi Malatyalı görürüz ama bizim de kökenimizde Elazığ var..."

Elazığ’la Malatya arasında süregelen "çekişme"nin bir başka versiyonu Adayıman’la Malatya arasında yaşanır. Zirvesindeki tarihi kalıntılarıyla ünlü Nemrut’a hem Malatya’dan, hem de Adıyaman’dan çıkmak mümkündür. Malatya, Nemrut’a çıkış yolunu daha düzgün yapmaya kalkar, Adıyaman’dan ses yükselir: "Nemrut bizim, Malatya’ya kaptırmayız."

Türkiye’nin değişik bölgelerindeki komşu iller arasında bunlara benzer anlamsız çekişmeler süregelir... Oysa bizim kültürümüzde komşuluğun önemi büyüktür.

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz de komşuluk geleneğimizi dikkate alarak, "komşuluktan sinerji yaratalım" arayışına girmiş, bir proje geliştirmiş: "Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi."

Daşöz
, projenin konusunu, amaçlarını içeren bir mektubu Malatya’ya komşu olan Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Sivas valiliklerine göndermiş.

Mektupda projenin amaçları şöyle özetlenmiş:

* İller arasında sanayi, ticaret, tarım, eğitim, kültür, turizm, tanıtım, gençlik, spor, ulaşım, altyapı, çevre, sivil savunma, acil yardım, afetle mücadele ve benzeri konularda işbirliği yapmak.

* İllerin birbiri nezdinde tanıtımlarını yapmak. (Örneğin Adıyaman’da "Malatya Günleri", Malatya’da "Adıyaman Günleri" düzenlemek gibi.)

* İller arasında bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak, gelişmeleri ve uygulamaları paylaşmak.

Daşöz, mektubunda kurulacak "Dostluk ve İşbirliği Grupları"nın kimlerden oluşacağını sıralamış. Buna göre, vali ve bir vali yardımcısı, il belediye başkanı, üniversite rektörü veya temsilcisi, il jandarma komutanı, emniyet müdürü gibi bürokratlar başta olmak üzere illerdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri söz konusu dostluk gruplarında yer alacak.

Halil İbrahim Daşöz, "Dostluk ve İşbirliği Grupları"nın tavsiye niteliğinde karar alabileceğini, ilgili kuruluşlar tarafından yasalar çerçevesinde uygulanabileceğini belirtmiş.

Daşöz’e yazılı olarak ilk olumlu yanıt Sivas Valisi’nden gitti. Elazığ ve Kahramanmaraş valileri, böyle bir projeye sıcak baktıklarını şifahi olarak bildirdi.

Malatya Valisi Daşöz’ün projesi bana başta Kelkit Havzası Kalkınma Birliği olmak üzere, değişik kalkınma birlikterini çağrıştırdı...

Belki Malatya Valisi’nin ilk adımını attığı "Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi", söz konusu 5 il arasında "Kalkınma Birliği"ne dönüşür, yeni yatırımlara kıvılcım olur...

Bırakın anlamsız çekişmeleri, el ele verin...!.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız