SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Küçülüyor!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:43:19
A- A+ PAYLAŞ
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada, Malatya sorunlarına değinerek, bunların çözümlenmesi için duyarlı olunmasını istedi.
 
Ağbaba'nın TBMM'de yaptığı konuşma şöyle:
 
"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dünyanın kayısı başkenti Malatya’nın milletvekilleri olarak sizleri ve izleyenleri saygıyla selamlıyorum. 
 
TEKEL’İ, ŞEKER’İ ÖZELE; KÜRECİK’İ ABD’YE 
 Değerli milletvekilleri, İstanbul göç alıyor büyüyor, Ankara göç alıyor büyüyor, New York, Berlin, Paris, Madrid, Tahran, Moskova göç alıyor büyüyor. Malatya da göç alıyor ama Malatya küçülüyor. Bu tezatlık aslında satmakla satmamaktan ibarettir. AKP Malatya’da Tekel’i, Sümer’i, Şeker’i özele, Kürecik’i de hepinizin bildiği gibi ABD’ye satıyor ama kayısıyı bir türlü hak ettiği değere satamıyor, üreticiyi perişan ediyor, Malatya’yı küçültüyor çünkü Malatya satıcılar sayesinde aldığı göçten fazlasını veriyor. Yüzbinlerce insana ekmek kapısı olan kayısı;  aynı zamanda milyon dolarlar kazandıran bir ihracat ürünüdür. Ancak kayısı yıllardan beri ihmal edilerek can çekişen bir noktaya gelmektedir. 
 
DEVLET KAYISIDAN DESTEĞİNİ ESİRGİYOR
Değerli arkadaşlar, kayısı üreticileri kayısı çok tuttuğunda da pişman oluyor, kayısı hiç tutmadığında da. Çünkü kayısı tam tuttuğunda pazarlanamıyor, devlet kayısının üretimini de pazarlanmasını da desteklemediği için ,  fiyat yerlerde sürünüyor. Çayı destekleyen, fındığı destekleyen devlet, kayısıyı desteklemiyor. Kayısıdan desteğini esirgiyor. Devlet çayı da fındığı da kayısıyı da desteklemeli ve adam gibi desteklemeli, laf olsun diye “destek” adı altında üç beş kuruş vermek desteklemek değildir. 
 
KAYISI AĞAÇLARI, ALTIN FABRİKASI
Şimdi, sizlere soruyorum: Eline geçen paranın yarısını işçiye veren üretici ne yapsın? Paranın diğer yarısını aldığı borca mı versin, aldığı ilaca mı versin? Gübreye mi versin? Çocuk mu okutsun? Kendisini mi geçindirsin? 
Değerli arkadaşlar, her biri birer altın fabrikası olan kayısı ağaçları teker teker kesilmeden Hükûmet derhâl tedbir almalıdır. Binlerce üretici elektrik, su, gübre, ilaç borcunu ödeyemediği için icralık oldu. Altmış, yetmiş yaşındaki çiftçiler mahkeme kapılarına, icra koridorlarına mahkûm oldu. 
 
AKP’DEN SONRA EN BÜYÜK TEHLİKE DON
Değerli milletvekilleri, kayısı için AKP’den sonraki en büyük tehlike don ve doludur. Don ve dolu tehlikesine karşı saatlik bilgiler dahi çok önemlidir ama AKP, sağ olsun, Malatya’daki Meteoroloji Bölge Müdürlüğünü kapattı. Niye kapattığını hiçbir Malatyalı anlayamadı, mantıklı bir açıklaması da yok. Kayısı üreticileri don olayı karşısında 
 çaresiz bırakıldı. Bir de TARSİM adı altında bir soygun düzeni oluşturuldu. TARSİM, Malatyalı yoksul kayısı üreticilerini sömürmektedir. Devlet derhâl TARSİM’i sağlıklı hâle getirmelidir.
 
Değerli milletvekilleri, dünyanın tek önemli üreticisi olmamıza rağmen dünyada Pakistan, İran gibi ülkeler rakibimizdir. Bununla ilgili Hükûmet -üretim, pazarlama ve ihracatla ilgili- önemli ve ciddi tedbirler almalıdır yoksa bu özelliğimizi kaybederiz. Üretimi sorunlarla dolu olan kayısının satışı da sorunlarla doludur. 
 
BOZUK SÜT YERİNE , ZEKA ARTIRICI  KAYISI
Değerli arkadaşlar, kayısının satışının artırılması için kayısı devlet kurumlarına verilmelidir. Örneğin, son günlerde çok sıkça gündemde olan, okullara bozuk süt yerine zekâ artırıcı kayısı verilmelidir. “Okul sütü zehir küpü” yerine “sağlam kafa sağlam kayısı” daha iyi olmaz mı? Millî Savunma Bakanlığı kayısı alarak askerlerimize dağıtabilir. Eminim ki kayısı yiyerek askerlerimiz görevlerini çok daha iyi yerine getirebilirler.
 
ÜRETİCİYE SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLSİN
Diğer bir tedbir ise değerli arkadaşlar, bizim seçimden önce açıkladığımız gibi, üreticiye devlet sıfır faizli kredi vermelidir. Üreticiye kayısı üretildiği dönemde -örneğin mart başında- devlet sıfır faizli kredi vererek ilacı, gübreyi, işçiliği borçla yapan çiftçinin kayısıyı dönem başında mecburen elinden çıkarmasının önüne geçebilir ve fiyatların düşmesini önleyebilir. Bu da, kayısı fiyatlarının düşmesinin önüne geçer. 
 
MALATYA YOKSULLAŞTI
Değerli arkadaşlar, bir iki örnek vererek sözlerime son veriyorum: 2002’de 1 litre mazot 1,37 lira, kayısı 2,5 liraydı yani 1 kilogram kayısıyla 2 litre mazot alınıyordu; 2012’de 1 litre mazot 3,78, 1 kilogram kayısı 4 lira yani 1 kilo kayısıyla şimdi 1 litre mazot alınabiliyor. Yani Malatya yarı yarıya yoksullaştı. Sorunların bir kısmı böyle. 
Ya kayısının faydaları değerli arkadaşlar, hepinize tavsiye ederim: Zihin açar, zekâ geliştirir, karaciğere, kalbe iyi gelir. 
 
BİRER KİLO KAYISI ALIN
Buradan hem sizlere hem de bizi izleyenlere bir çağrıda bulunmak istiyorum: Bugün, herkesin -kayısının faydalarını anlamak için- evine giderken birer kilo kayısı almasını, Malatya Milletvekili olarak tavsiye ediyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız