SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kültür Envanteri Çıkarılıyor

0
Güncellendi - 2016-01-05 18:04:41
Malatya Kültür Envanteri Çıkarılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili olarak kurulan ‘Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’ (KUDEB), Malatya’nın kültür varlıkları envanterinin çıkarılması amacıyla çalışmalara başladı.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan KUDEB, kurulmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Arşiv Merkezi oluşturuldu

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nde alınan eğitimin ardından kurulan KUDEB Birimi, Arşiv Merkezi oluşturdu.

Malatya genelindeki tüm belge ve arşiv kayıtlarını bünyesinde toplayan KUDEB, arşiv belgelerini ilçe ilçe tasnif etti.

Oluşturulan arşiv merkezi sayesinde elde edilen bilgiler, KUDEB tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ve faaliyetlerle ilgili olarak önemli bir veri tabanı oluşturacağı kaydedildi.

Malatya genelinde 363 tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor

Kısa bir sürede Arşiv Merkezi oluşturan KUDEB, bu sayede Malatya’nın Kültür Varlıkları Envanterinin de çıkarılması çalışmalarına başladı.

Tabiat Varlıkları ile ilgili yetkiler, çıkarılan bir kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğuna verildiğinden dolayı doğal sit ve doğal anıtlar listeye alınmazken, Malatya genelindeki toplam 363 kültür varlığının 142’sinin merkezde, 121’inin ise kırsal ilçelerde bulunduğu kaydedildi.

Büyükşehir Belediyesi KUDEB tarafından çıkarılan envantere göre; Akçadağ’da 2 dinsel kültürel, 1 idari ve 23 arkeolojik sit olmak üzere toplam 26, Arapgir’de 33 dinsel kültürel, 25 sivil, 1 askeri ve 7 arkeolojik sit olmak üzere toplam 66, Arguvan’da 9 arkeolojik sit, Battalgazi’de 43 dinsel kültürel, 19 sivil, 5 idari, 2 askeri ve 15 arkeolojik sit olmak üzere toplam 84, Darende’de 23 dinsel kültürel, 9 sivil, 1 idari, 1 askeri ve 25 arkeolojik sit olmak üzere toplam 59, Doğanşehir’de 3 dinsel kültürel ve 13 arkeolojik sit olmak üzere toplam 16, Doğanyol’da 1 sivil ve 1 arkeolojik sit olmak üzere toplam 2, Hekimhan’da 7 dinsel kültürel, 2 sivil, 2 idari ve 9 arkeolojik sit olmak üzere toplam 20, Kale’de 1 arkeolojik sit, Kuluncak’ta 1 dinsel kültürel ve 4 arkeolojik sit olmak üzere toplam 5, Pütürge’de 1 dinsel kültürel, 4 sivil ve 2 askeri olmak üzere toplam 7, Yazıhan’da 3 dinsel kültürel, 1 idari ve 6 arkeolojik sit olmak üzere toplam 10, Yeşilyurt’ta 15 dinsel kültürel, 36 sivil ve 7 arkeolojik sit olmak üzere 58 tescilli kültür varlığı bulunuyor.

KUDEB tarafından Malatya genelinde bulunan kültür varlıklarının tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, tespit edilen tescilsiz kültür varlıklarının Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne iletilerek tescil edilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

FOTOĞRAF: Eski Arapgir Taş Köprü

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız