SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kültürünü Tanıtmak İsteyenlere..

A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL Yazdı

Hükümetin kültür konusundaki tutumu, 2004 yılının yaz döneminde yayınlarındaki yüzde 50 indirimi kaldırmakla kendini daha belirgin olarak göstermişti. O sıralarda bunu Malatya Yorum’da, “Kitap Okunması İstenmiyor mu?” başlığı altındaki yazımda dile getirmiştim.

Bir zaman sonra % 25 indirim uygulanmaya başlandı. Aradan üç yıl geçti ve % 25 indirimle satılacak yayın bile yapamıyorlar. Kitap satış mağazalarında artık bazı özel yayınevlerinin kitapları boy gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sitesinin Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bölümünde, son beş yılın yayın dökümü şöyle;

2003: Yayın yok.
2004: 17
2005: 6
2006: İlk dört ayda yayın yok.

Kitap yayınlarının yanında Türk Folklorundan Derlemeler, Türk Folkloru Araştırmaları, Türk Dünyası gibi süreli yayınlar da yayınlanmıyor.

M. Kemal Atatürk , “Cumhuriyetin temeli kültürdür” sözüyle konunun önemini ne kadar güzel açıklar. Oysa biz, okumayan bir toplum yetiştirerek kanımız pahasına kazandığımız cumhuriyetimizin temeline kibrit suyu ekiyoruz…

Herhalde “tasarruf” yapılıyor! Eğer kültür konusunda da tasarruf yapılıyorsa, demek ki ulusumuzun kültür yaşamında eksiklikler doğacak demektir.

Ankara’da Malatya Halk Oyunları Yok!

Kültür Bakanlığının yayın politikasıyla hakkında yazdığım konunun yanında, memleketim olan Malatya ile ilgili Ankara’da bir araştırma yaptım.

Malatya halk oyunlarının Ankara’da yansımasını belirlemek amacıyla, konuyla ilgili üç derneğin yetkilileri ile görüştüm. TÜFEM, AFAK-DER ve HOY-TUR yetkilileri, şimdiye kadar Malatya halk oyunlarını oynamadıklarını, katıldıkları birçok ildeki etkinliklerde de Malatya halk oyunlarına rastlamadıklarını belirttiler.

TÜFEM (Turizm Folklor Eğitim Derneği):
“Şimdiye kadar Malatya oyunu oynamadık. Ankara’da başkalarının da oynadığını sanmıyoruz. Oynansa duyardık...”

AFAK-DER (Anadolu Folklorunu Araştırma Kültür Gençlik ve Spor Derneği): “Yarışmalara ve festivallere hazırlanıyoruz ve katılıyoruz. Milli Eğitim Gençlik Spor İl Müdürlükleri ile bağlantılı olarak çalışıyoruz. Alan araştırmaları yapıyoruz. Şimdiye kadar Malatya halk oyunlarını oynamadık.
Katıldığımız birçok ildeki etkinliklerde de rastlamadık.”

HOY-TUR (Çankaya Belediyesi Halk Dansları Topluluğu):
“Çankaya Belediyesi HOY-TUR, 1970 yılında kurulmuş. Her yöreden oyunlar derleyerek oynuyoruz. Şimdiye kadar Malatya halk oyunları oynamadık. Ankara’da ve diğer yerlerde de oynayanı görmedik, duymadık. Malatya ve çevresinde alan araştırması yapılarak oyunlar belirlenir, belirlenen oyunlar öğreticilerce ekiplere çalıştırılır, giysi-müzik-geçiş düzenlemeleri yapılır, oyun sayısı 10-11’e düşürülür ve bizimle bağlantıya geçilirse çalışmalarımızda yer verebiliriz.”

Malatya ve dışında Malatya kültürünü tanıtmak amacıyla çalışanlara duyurulur;

Ankara’da Malatya halk oyunları yok!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız