SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Kültürünün Tanıkları

A- A+ PAYLAŞ

Altmışlı-Yetmişli Yıllarda Malatya Kültürünün Tanıkları İle

      Söyleşi Notlarından… 

Malatya’da sık uğradığım yerlerden biri Celal Yalvaç’ın Turfanda İşhanındaki çalışma yeridir. Burası aynı zamanda yönetiminde bulunduğum Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi ile de komşu olan Celal Yalvaç’ın yanına Malatya’nın hemen her kesiminden insanlar gelir. Burada sıkça karşılaştığımız gazeteci Raşit Kısacık Arguvan Türklüleri ile ilgili çalışmamızın sürdüğünü bildiğinden Malatya merkezinin müziği ile ilgili bir çalışmanın da gereğinden söz ederken anlatımları oldu. Bu anlatımları not ederek düzenledim. 

     Zamanın Sanatçılarından Bazıları:  

      Fahri ÖZYILDIRIM: Şoför Fahri adıyla anılır. “Yallah Şoför” adlı türküyü plağa okumuştur.

      Zeynal TÜTÜNCÜ:  Çocuk sanatçı olarak bilinir. Yüksel Özkasap tarafından Almanya’ya götürülmüştür.

      İlhan KIZILAY: Örenli Gelin, Kırmızı Gül Demet Demet, Nuranım Nuran türküleri plağa okuduğu türkülerden bazılarıdır. Kızının adı da Nuran’dır. 

      Malatya’da Sahne Kurulan Yerler:

      Kernek Parkı: Şimdiki Kernek Parkı.

      Vilayet Aile Çay Bahçesi: Hükümet konağının arkasında, şimdi de çay bahçesi olan yer.

      İsmet Paşa Parkı: 2. Ordu karşısında, Vali Konağı ve Belediye Nikah Salonu yanında, 2000 yılında yeniden düzenlenen park. Hürriyet Aile Çay Bahçesi diye anılan bölümünde zaman zaman sanatçılar gelmekte ya da düğünler yapılmaktadır.

      Sümer Sahnesi: Sümerbank Pamuklu Dokuma Fabrikasının bahçesinde, Havuzbaşı  diye de tanımlanan sahne.

      Şeker Sahnesi: Malatya Şeker fabrikasının alanında bulunan sahne, şimdi kullanılmıyor.

      Tekel Sahnesi:  TEKEL Sigara fabrikasının sahnesi, şimdi kullanılmıyor.

      Saz Ekibimiz:

      Mehmet YUMRUTEPE: Başbağlamacı olarak bilinen Yumrutepe Malatya’da birçok sanatçının yetişmesinde emeği geçmiş saygın kişiliğe sahip birisi olarak tanınır. Özellikle Halkevleri ve Halk Eğitim Merkezinde etkinliklerde bulunmuştur. 

      Yetmişli yıllarda yaşanan her an ölüm kalım tehlikesi ile karşı karşıya kalma olasılığı nedeniyle silah taşıdığı belirtilen Yumrutepe’nin, ”Saz tutan eller silah sıkabilir mi?” dediğini anlatırlar. 12 Eylül öncesinde silahlı bir saldırı sonucu yaşamını yitirmiştir.

      Yumrutepe’nin ekibinde bulunanlar ise şunlardır: 

      Doğan ÖZKAN: Bağlama çalardı.

      Hüseyin KAPIKIRAN: Bağlama çalardı.

      Adnan ERKUŞ: Bağlama çalardı.

      Bilgi ŞİMŞEK: Bağlama çalardı.

     Şeker: Adını anımsamıyorum, Şeker derdik. Bağlama ve ritim saz çalardı.

      Ertaç ÖNAL: Ritim saz çalardı.

      Hüseyin VARDI: Ritim saz çalardı.

      Raşit KISACIK: Ritim saz çalardı.

      Tenekeci Bayram: “Çiğ Köfte” türküsünü söylerdi.

      Yüksel ÖZKASAP, Bedri KARAHAN, Sami KASAP; sonraki kuşaktan A. Seydi ADIGÜZEL, Selahattin ALPAY, Erhan YILMAZ eklenebilir..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız