SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Madenin Kaynağı.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:28:27
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün, madenciliğe getirilen teşvik kararının ardından geçtiğimiz yıldan itibaren ulusal düzeyde bir maden sempozyumunun Malatya'da yapılması yolundaki çabalarıyla gündeme gelen ve daha sonra olgunlaşan “Malatya ve Çevre İllerinin Maden Sempozyumu” başladı. 

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Malatya Valisi Vasip Şahin, “Madeninizi sadece bulmak ve ona sahip olmak yetmiyor, madeninizi işletecek zenginliğe de sahip olmanız gerekiyor. Türkiye, bugün geldiği seviye itibariyle artık kendi değerlerini değere çevirebilme ve ekonomik kıymet haline getirebilme imkanına ulaştı. İnşallah bundan sonra her sektörde olduğu gibi madencilik sektöründe de Türkiye, çok hızlı ve büyük adımlarla yoluna devam edecektir. Bu anlamda bizimde özellikle Hekimhan bölgesi başta olmak üzere demir madenciliğinde önemli atılımların yaşanacağı görülüyor” dedi.

AKP Malatya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ise, madenciliğin hükümetin aldığı kararla stratejik yatırım olarak belirlendiğini kaydederek, “Madencilik, teşvik kapsamına alınarak, Türkiye’nin neresinde olursa olsun maden yatırımları 5’inci teşvik bölgesi imkanlarından istifade ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başlattığımız ve mutlaka başaracağımız, yakalayacağımız huzur ortamıyla birlikte madenciliği bölgenin en büyük sektörlerinden birisi, bölgenin kalkınmasına en büyük katkı sağlayacak bir sektör olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı da, madencilik sektörünün iyi anlatılması gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Ülkenin yer altı kaynaklarının yer üstüne çıkarılması, sanayicinin eline verilmesi ve halkımızın refah seviyesinin artırılması için kullanılması gerektiği gerçeğini mutlaka etkin biçimde halkımızla paylaşmalıyız. Bunu yaptığımızda insanımıza iş ve aş vereceğimizi, refah düzeyinin artacağını çarpıcı biçimde kamuoyunun önüne koymalıyız.”

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise, madenin ülkelerin kalkınması adına büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Malatya gerçekten madenin kaynağıdır. Maden önemli. Neden önemli? Maden bulursanız, yürüyüşünüz değişir” dedi.

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da, “Başta Malatya olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman ve Elazığ ile yakın civarlarında bakır, kurşun, çinko, demir ve mermer başta olmak üzere değişik kaynakların olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

MTA Malatya Bölge Müdürü Yunus Ay ise, yeni yatakların sektörün gelişimi adına önemli rol oynadığına değinerek, “Türkiye’nin ve dünyanın önemli maden kaynaklarını bulunduran Malatya ve çevre iller, MTA tarafından tespit edilen yeni yataklar, sektörün gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır. Ülkelerin gelişmesi ve insanların çağdaş bir yaşam düzeyine ulaşması için madencilik faaliyetleri bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından oturumlara geçildi. İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki salonlarda gerçekleştirilen panel ve sempozyumlar sonrası, teknik gezilerin düzenleneceği de aktarıldı.

Malatya Valiliği, MTA Genel Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya Belediyesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum 3 gün sürecek. Sempozyumun Pazar günkü bölümüne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız