SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Malatya Olalı.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:15:20
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Malatya’daki sulama projeleri konusundaki eleştirilerini cevaplarken müteahhit firması iflas ettiği için inşaatı başlangıç aşamasında kalan Arguvan ilçesindeki Yoncalı Barajı’nın zaten çok kötü bir proje olduğunu vurgulayarak, Yoncalı için yeni bir proje hazırlayacaklarını açıkladı. 

Bakan Veysel Eroğlu, müteahhidi iflas ettiği için yapımı yılan hikayesine dönen Yoncalı Barajı’nın mevcut projesi için “Çok iptidai, gerek baraj projesi gerek sulama projesi son derece saçma sapan, garip, zibil bir proje” nitelemesi yaptı. 

CHP Milletvekili Ağbaba: 20 Yıldır Tek Çivi Çakılmadı 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Malatya’nın özellikle sulama, karayolları sorunlarını dile getirerek hükümete sert eleştiriler yöneltti. Kapıkaya ve Boztepe barajlarının 20 yıl sonra nihayet bittiğini söyleyen Veli Ağbaba, “Bu barajların inşaatı bitti ama, barajlardan su akmıyor. Hâlâ sulama kanalları yapılabilmiş değil. Varsa bana gösterin, hâlâ biten barajlarda sulama yapılamıyor.” dedi. 

Arguvan’daki Yoncalı Barajı projesinde uzun yıllar geçmesine rağmen en ufak ilerleme olmadığına dikkat çeken CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, Yoncalı Barajı’na 20 yıldır tek çivi çakılmadığını söyledi. Ağbaba, Yoncalı Barajı’nın devlet tarafından unutulmasının barajın Arguvan’da olması ile bağlantılı olup olmadığını sorduğu konuşmasında daha sonra şöyle konuştu: “ Malatya’nın bir diğer yılan hikayesine dönen yatırımı Yoncalı Barajı projesidir.  Yoncalı Barajı var, Arguvan'da olduğundan dolayı mı, bilemiyorum ben artık. 20 yıldan beri bir tek çivi çakılmadı. Buna, sizin döneminiz de dahildir. Arguvan'da Yoncalı deyince akla devlet gelir, devlet deyince akla güvensizlik, yalan gelir akla” 

Bakan Eroğlu: Yoncalı Barajı Müteahhidi İflas Etti, Proje de Zaten Saçma Sapandı

CHP Milletvekili Veli Ağbaba’nın eleştirilerine Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu cevap verdi. 

Orman ve Su Bakanlığı olarak Malatya’ya tarihinde görülmemiş yoğunlukta hizmet götürdüklerini savunan Bakan Veysel Eroğlu, Yoncalı Barajı ihalesini kazanan müteahhit firmanın iflas ettiğini, bu nedenle tasfiye işlemleri yapıldığını söyledi. Yoncalı Barajı projesinin zaten çok kötü ve ‘saçma sapan - zibil bir proje’ olduğunu söyleyen Veysel Eroğlu, müteahhit firmanın iflası nedeniyle tasfiye işlemlerinin yapılmasını fırsat bilerek çok daha verimli ve iyi bir proje hazırlayacaklarını ve barajı inşa edeceklerini kaydetti. 

Bakan Eroğlu Yoncalı Barajı’nın gecikmiş bir proje olduğunu itiraf etmek zorunda olduğu ifade etti ve şöyle konuştu: “Şimdi, burada, Malatya'da maalesef geç kalan bir proje var, onu da itiraf ediyorum; o da Yoncalı Projesi. Yoncalı Barajı geçmiş dönemde bir şekilde ihale edilmiş, fakat müteahhit iflas etti, bunun tasfiyesi işlemleri, mahkemeye gitmesi zaman aldı ama biz bunu bir fırsat olarak değerlendirdik. Daha önce Yoncalı Projesinin projesi gerçekten çok iptidai, gerek baraj projesi gerek sulama projesi son derece saçma sapan, garip, zibil bir projeydi. Bunu bizzat, şunu sevinerek ifade ediyorum: Ben de kendi tecrübemi ortaya koyarak çok güzel bir sisteme dönüştürdük. İnşallah, projesi kısa zamanda bitecek, buna da başlayacağız, bunun da müjdesini veriyorum”. 

Kapıkaya Barajı Malatya’nın GAP’ıdır…

Bakan Veysel Eroğlu CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın eleştirilerine karşılık Kapıkaya Barajı’nın durumu ve diğer sulama projeleri hakkında ise şu açıklamaları yaptı: 

 “Şimdi, sizin bahsettiğiniz Kapıkaya Projesine gelince: Kapıkaya Projesi gerçekten Malatya için bir GAP mesabesinde olan müthiş bir proje. Bu muhteşem barajı tamamladık, 40 bin dekar arazi sulanacak. Biliyorsunuz, bunu da geçen yıl sene başında ihale ettik, şu anda hızla devam ediyor, bu sene de yeterli ödenek ayırdık. Hatta ben sabahleyin bütün Bakanlığımın mensuplarıyla ilgili görüntülü video konferans toplantı yaptım. Bütün Bakanlığın bütün birimleriyle merkezdeydim ve bu sulamanın çok hızlı bir şekilde bitirilmesini, ilave ödenek gerekirse ilave ödenek vereceğimi ifade ettim.

Boztepe Barajı'nı biz bitirdik. Ayrıca, Çat Projesi kapsamında, biliyorsunuz, Derme ve Çerkezyazı sulamalarını… Bakın, ne kadar suluyoruz? 146.750 dekar araziyi suluyoruz. 320 milyon TL, 320 trilyon harcadık. Bunun dışında, 24 adet -isimlerini saymayacağım, vaktimiz sınırlı- dere ıslahı Malatya'da tamamlanmıştır, 24 tane. Daha devam ediyor bakın. Bunun dışında, bildiğiniz gibi, Malatya'da çok önemli bir proje var; Darende Gökpınar sulaması. Bununla ilgili şu müjdeyi veriyorum: Cazibe ile sulanacak olan kısım bu sene bitiyor, 31.290 dekar alan şu anda sulanıyor. İnşallah, pompaj ile sulanacak alan da 15.820 dekar, onu da önümüzdeki yıl bitireceğiz. Ödeneği de var, hatta o kadar büyük ödeneği var ki bu sene biz büyük bir hamle yapalım diye 28 milyon 700 bin TL yani yaklaşık 29 trilyon bir ödenek ayırdık. Efendim -az önce Sayın Vekilim bahsetti- Kuruçay Projesi'yle ilgili, bunun baraj inşaatı bitti, ancak şöyle bir husus vardı, bakın, onu belirteyim: Bu barajın projesi ve sulama projesi geçmiş dönemde yapılmış, fakat geçmiş dönemde yapılan projelerin tamamı klasik dediğimiz iptidai sulama sistemleri. Ben özellikle Malatya gibi yerde artık, bu iptidai, klasik sulama sistemleri olmaz diye talimat verdim. Bunu tamamen Sayın Vekilim, -klasik olsaydı bitirmiştik- modern, basınçlı, kapalı sisteme çevirdik, projeleri ihale edildi. Az önce de genel müdüre talimat verdim: "Projeler hemen bitirilir bitirilmez bunun inşaat ihalesine başlayın." dedim. Yüzde 80 projeler bitmiş, bunun da müjdesini veriyorum”.

Ağaçlandırmaya da değinen bakan, "Şu ana kadar Malatya'da 523 bin 250 dekar arazide çalışma yapılmış, 43 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuş. Malatya, Malatya olalı böyle bir ağaçlandırma görmedi. Ayrıca şunu da ifade edeyim: Malatya'da biliyorsunuz ilk defa bir Orman İşletme Müdürlüğü kurduk, ayrıca bildiğiniz üzere Arapgir'de bir Orman İşletme Şefliği yaptık. Malatya'yı yemyeşil yapacağız, bu konuda kararlıyız. Kent ormanı kurduk…"dedi.

Bakan Eroğlu, Ekim ayı içinde Malatya’ya geleceğini de söyledi.

Ağbaba: Malatya’da 10 Gölet Yapılıyor Afyon’da 50 Gölet Bitirilmiş 

Bakan Veysel Eroğlu’nun konuşması sırasında “Malatya Malatya olalı bir ağaçlandırma görmedi” ifadesini kullanmasından sonra yeniden söz alan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Bakan Eroğlu’nun aynı ifadeleri daha önce Afyon için kullandığını hatırlatarak “Şimdi, bir açıklamayı okuyacağım, Malatya milletvekilleri dikkatle dinlesinler. Sayın Bakan diyor ki, ‘Afyon Afyon olalı böyle bir yatırım yılı görmedi’. Sayın Eroğlu 2012 yılını hamle yılını Afyon için hamle yılı ediyor. Çünkü o açıklamayı yaptığı güne kadar Afyon'da 70 göletten 50 göletin inşaatını bitiriyorlar. Oysa Sayın Eroğlu Malatya için 10 göletin yapımını bize büyük hizmet diye sunuyor” dedi.  

Haber: Niyazi Doğan

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız