SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Milyonlarca Yıl Önce Denizmiş..

A- A+ PAYLAŞ

Nesli tükenmiş deniz canlılarından birisi olan Rudist adlı hayvana ait fosillerin dünyada en çok bulunduğu bölgenin Malatya olduğu ortaya çıktı. Malatya'da 78 milyon yıl yaşındaki deniz hayvanı Rudist'in milyonlarca yığışım katman fosilinin bulunduğu ve bölgede Rudis'in 9 türünün bulunduğu bildirildi.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Önal, yaptığı açıklama da, "İsmi Rudist fosili. Bunu yaşı yaklaşık 78 milyon yıl. Denizde yaşayıp nesli tükenmiş bir fosil. Bu fosil sadece o zaman yaşamış Rudist'in iskelet kısmı. Bu fosilin değişik bir özelliği var. Denizin sığ kısmında yaşıyor. Dünyada en tipik ve en bol olarak Malatya'nın Yeşilyurt ve Hekimhan ilçelerinde bulunduğunu tespit ettik" dedi.

Kendisini TÜBİTAK ve TPO ile yürüttüğü projelerle ilgili çalışmalar esnasında Malatya'daki tüm Rudistlerin göründüğü bölgeleri haritaladığını anlatan Doç. Dr. Mehmet Önal, 9 Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sacit Özer ve Almanya'dan bir uzmanın Temmuz 2006'da Malatya'daki Rudist fosillerinin incelendiğini belirtti. Önal, "Fosillerin ABD ve Almanya'da analizleri yapıldı. Ön çalışmalarımıza göre dünyada en çok bu fosillerin Malatya'da olduğunu saptadık. Bu fosiller Malatya için bir tarihi eser konumunda.

1940'lı yıllarda ülkemizde jeoloji mühendisliği açılırken bu Rudist fosili İngiltere'den ithal edilmiş. Ülkemizde o zaman bulamamışlar" dedi.

Doç. Dr. Mehmet Önal, bu fosilin 78 milyon yıl önce denizde yaşamış canlının artıkları dolayısıyla Malatya'nın son 16 milyon yıla kadar deniz olduğunu, 16 milyon yıldan sonra kara haline dönüştüğünü belirtti. Doç.Dr. Önal, "Bu fosil dolayısıyla Malatya ve bölgenin geçmişinde deniz olduğunu da kanıtlayan bir fosil" diye konuştu.

Rudist fosilinin Malatya'da en çok Yeşilyurt İlçesi'nin İnekpınarı mevkii ile Hekimhan ilçe merkezi ve yakın çevresinde bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Önal, bu bölgelerde çok bol miktarda ve milyonlarca yığışım katmanlarının oluştuğunu kaydetti. Ağaç gibi denizin altında sabit yaşanan bir hayvan türü olan Rudistin ekonomik açıdan da ele alınabileceğini belirten Doç. Dr. Önal, Rudistlerin bol gözenekli olması nedeniyle yer altında su, petrol ve doğalgazı tutabildiğini anlattı.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Önal, Temmuz 2007'de Malatya'da uluslararası bir Rudist sempozyumunun düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız