SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Müzesi ''Ulusal'' Değil!..

A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin ulusal müzelerini belirledi. Buna göre, Ayasofya da Türkiye’nin ulusal müzesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 23 ilden 41 müzeyi ulusal müze olarak ilan etti. Ulusal müzeler, bulundurdukları eser sayısı, eserlerin değeri ve ziyaretçi sayısı gibi kriterler gözönünde bulundurularak seçildi. Müzelerin yerel yönetimlere devri çalışmalarını yürüten Bakanlık, ulusal müzeleri devretmeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ulusal müze ilan ettiği yerler arasında, Ankara’dan Anadolu Medeniyetler Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi, İstanbul’dan Ayasofya Müzesi, Topkapı Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Konya’dan Mevlana Müzesi bulunuyor.

Öte yandan, Aydın, Antalya, Gaziantep, Çorum, Denizli, Çanakkale, Erzurum, Diyarbakır, Van illerinde bulunan bazı müzeler de "ulusal müze" olarak seçildi.

Avrupa’da da, ülkenin ulusal müzeleri ve yerel yönetimler tarafından işletilen normal müzeler bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da söz konusu sistemi Türkiye’de uygulamaya koyuyor.

Belirlenen ulusal müzelerin her türlü denetimi ve yönetimi Bakanlığa kalacak. Müzelerin finansı, onarım ve bakım ihtiyaçları da Bakanlık tarafından karşılanacak.

"Ulusal" olmayan müzelerin ise denetimi Bakanlık’ta kalacak ve içinde arkeolojik eser bulunanlar Valiliklere, etnografik eser bulunanlar da Belediyelere devredilecek.

İçerisinde hem arkeolojik, hem de etnografik eser bulunan Malatya Müzesi'nin durumu merak konusu oldu. 4 yıla yakın süreyle ziyarete kapatılan ve onarım ardından geçtiğimiz yıl Nisan ayında yeniden açılan Malatya Müzesi'nde 17 bin eser sergileniyor.

FOTOĞRAF: Malatya Müzesi Müdürü Enver Üstündağ ile müzedeki bir köşe..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız