SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Nostaljisi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da dönemin ünlü terzileri yanında yetişip 1979'da Dünya Terziler Kongresi'nde altın kupayı kazanan ünlü terzi Ayhan Apaydın, uzun yıllar sonra geldiği Malatya'da doğup büyüdüğü yerler ve yakınları ile hasret giderdi.

1969'da ayrıldığı Malatya'ya, yurt dışında ve şimdi de İstanbul'da yaşıyor olması nedeniyle uzun aralıklarla gelebildiğini söyleyen Apaydın, 2 gün boyunca turist gibi Malatya'yı gezdiğini, otantik yerler, çarşılar ve tarihi mekanlarda gençlik yıllarını anımsadığını söyledi. Bu yerlerin değerinin hala tam olarak bilinmediği fark ettiğini belirten Ayhan Apaydın, "Gündüzbey'de dolaşan hanımların kullandığı örtülerden satın almak için çok uzun bir araştırma yapmak zorunda kaldık. Oysa Yeşilyurt el dokumacılığının vatanı sayılır. Bir küçük dükkanda bunlar bulundurulabilir ve büyük ilgi görür" dedi.

Şire Pazarı ve Beşkonaklar'da büyülendiğini belirten dünyaca ünlü terzimiz Apaydın; çıraklık ve kalfalığının geçtiği Kışla Caddesi'nde Sönmez, Asri Fırın yanında Yavaşoğlu terzihanelerinin yerlerini uzun sorgulamalarla bulup nostalji yaşadığını, İskender Mahallesi'nde kendi evi, Hidayet Mahallesi'nde eşi Zuhal Apaydın'ın evlerinin yolunu bulmakta zorlandığını, kentte büyük değişiklik olduğunu söyledi.

malatyahaber.com'u ziyaret edip İsmet Yalvaç ile görüşen Apaydın, bu haber portalının uzaktaki Malatyalılar ile doğup büyüdükleri yer arasında önemli bir köprü görevi olduğunu belirterek kutladı.

Çıraklıktan Dünya Birinciliği’ne

1946 doğumlu olan Ayhan Apaydın terzilik sanatına ilkokul yıllarında Malatya'da başladı.

1969’da Düsseldorf Moda Akademisi'nde eğitim aldı ve ve birincilikle bitirdi. Almanya'daki çalışmalarını Münih'te 1974’de yapılan geleneksel moda yarışmasında ikincilik elde ederek taçlandırdı.. 1975'de Roma'da yapılan Enternasyonal Moda Yarışması'nda altın madalya ile ödüllendirilirken ‘Avrupa’nın en iyi terzisi’ ilan edildi. 1979'da 18. Dünya Moda Kongresinde altın kupa ödülü de (Wander Pokal) Ayhan Apaydın'ın oldu. Artık "Dünya birincisi terzi" ünvanının sahibiydi... Üstelik kendi diktiği kıyafeti kendisi sunmuş, mankenliğine terzilik ruhunu katarak alkışlanmıştı.

1981 sonunda Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Bild'in, "Yılın tarihe geçen insanlar sütunu"nda Ayhan Apaydın da yer aldı. Aynı yıl, Almanya'nın en iyi modacısı ünvanını da kazandı. Ismarlama erkek giyiminde özgün iğnesi ve çizgilerini 1984'den sonra kendi ülkesi giyimseverleri ile tanıştırdı. Türkiye’nin Brioni’si oldu.
Çalışmalarını halen İstanbul Nişantaşı’ndaki stüdyosunda sürdürüyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

BILD: Eğer biz Türkleri geri gönderirsek, Almanya en iyi terzisini kaybeder.

KÖLNİSCHE RUNDSCHAU: Uzun zamandan beri böyle bir usta görülmedi. Genç Türk, sanatı ile sınav komisyonunu şaşkınlığa uğrattı.

TERCÜMAN: "Almanya'nın ünlülerini bir Türk terzisi giydiriyor"

MİLLİYET:"Malatyalı Ayhan, smoking dalında "Dünyanın en iyi terzisi" seçildi.

HÜRRİYET:"14 yıldır mesleğini Almanya'da sürdüren Türk terzi Ayhan Apaydın'ın Türkiye'ye dönüşü, Köln Başkonsolosu'nun veda kokteyli ile kesinleşti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız