SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Olmazsa Birinci Olamayız'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin kayısıyı tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler çerçevesinde Ankara Rixos Otel'de 'Kayısı Tanıtım' toplantısı gerçekleştirildi.

Malatyalı kayısı üreticilerinden övgü dolu sözlerle bahseden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Malatya'da don olayından zarar gören 25 bin kayısı üreticine 87,5 milyon lira ödeme yapılacağının müjdesini verdi.

Malatya Belediyesi'nin kayısıyı tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler çerçevesinde Ankara Rixos Otel'de kayısı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Geceye, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanı sıra, AKP Genel Başkan Yardımcıları Abdulkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Haluk İpek ve Salih Kapusuz, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, İhsan Koca, Fuat Ölmeztoprak ve Mehmet Şahin, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, AKP Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda dernek yöneticisi ve Malatyalı davetliler katıldı.

Gecede bir konuşma yapan Tarım Bakanı Eker, şehirlerin, ülkelerin markaları olduğunu ve Malatya'nın birden fazla markasıyla tanındığını söyledi. Malatya'nın marka alanlarından birinin devlet adamları yetiştirmesi olduğunu belirten Eker, Malatya'nın yetiştirdiği birçok ürünün yanı sıra kayısısı ile de bir marka olduğunu ifade etti.

Malatya kayısısının lezzetinin yanı sıra ticari ve ekonomik değeri açısından da çok önemli olduğunu belirten Eker, "Çünkü Malatya bize tarımsal bir ürün
açısından bir birincilik veriyor, kayısı açısından. Dünya taze kayısı üretiminin yüzde 18'i Türkiye'ye ait ve bunun çok büyük kısmı Malatya'da üretilmektedir. Malatya olmasa Türkiye, dünyada kayısı üretiminde birinci olamaz" dedi.

Malatya'nın Türkiye'ye çok yüksek bir değer kattığını bildiren Bakan Eker, gerek kuru kayısı, gerek taze kayısı üretimi açısından Malatya'nın Türkiye'ye çok yüksek bir değer kattığını, Türkiye'de toplam üretimin yüzde 60'ını, ihraç edilen kuru kayısının ise yüzde 90'ını Malatya'nın karşıladığını kaydetti.

Geçen yıl, 18 bin 500 ton taze kayısının 20,5 milyon dolarlık bir değerle dünyaya satıldığını dile getiren Bakan Eker, geçen yıl 101 bin ton kuru kayısı ihraç edildiğini, 279 milyon dolarlık kuru kayısı ihracat değeri gerçekleştirildiğini belirtti.

Kayısı üretiminin bütün tarımsal ürünler gibi riske açık olduğunu, bu yıl kayısı bahçelerinde don olayı yaşandığını anlatan Bakan Eker, hükümet olarak bu yıl kayısıda don olayından zarar gören üreticilere sigortanın dışında destek temin ettiklerini söyledi.

Don olayından zarar görenlere dekar başına 150 lira destek ödemesinde bulunacaklarını, bu konudaki listelerin askıya çıktığını belirten Bakan Eker, "Askı süresi sona erdiğinde itirazların değerlendirilerek ödeme yapılacak. Malatya'da 583 bin 776 dekar alanda, 25 bin 177 çiftçiyi ilgilendiren bir durum. Bu çiftçilerin yüzde 30 ve üzeri zarar gördüğü tespit edildi. Zarar gören çiftçilere ödenecek para toplamda 87,5 milyon lira. Malatya'daki 25 bin çiftçimize ödeme yapılacak, destek sağlanacak" şeklinde konuştu.

Malatya'nın marka şehirler arasında yer aldığını söyleyen Malatya Valisi Ulvi Saran, marka şehir olan Malatya ve kayısıyı tanıtmak için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Bu yıl, 14-18 Temmuz tarihleri arasında, 18. Uluslararası Ticaret Sanayi Fuarı ve Kültür Sanat Kayısı Festivali'ni düzenleyeceklerini belirten Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yaptığı konuşmada, kayısının şehrin olmazsa olmazı olduğunu, bu meyveyi mutlaka tanıtmaları gerektiğini ve kayısının Türkiye'ye yılda 300-350 milyon dolar ihracat girdisi sağladığını söyledi. Çakır, 1-4 Ekim 2010 tarihleri arasında Ankara'da AKM'de Malatya günleri yapılacağını da kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından geceye katılan davetlilere kayısı ikram edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız