SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Öncü Kentlerden Biri"

0
Güncellendi - 2015-12-29 20:29:56
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  “Malatya, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin üç farklı damarının sembol isimlerinden İsmet İnönü, Turgut Özal ve Recai Kutan’ın memleketidir. Andığım bu değerleri üç ismin şahsında somutlaşmış düşünsel farklılıklar, Malatya’nın sinemayla kurduğu ilişkinin sembolik düzeydeki yansıması olarak kabul edilebilir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6- 12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Malatya Film Festivali'nin ardından, geçtiğimiz günlerde gönderdiği mesajda önemli değerlendirmeler yaptı. Sinemanın Anadolu’ya açılımında Malatya’nın Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren öncü kentlerden biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu  film festivalinin, Malatya’nın pek çok alanda olduğu gibi sinemadaki tarihsel öncülüğünün de devamlılığı anlamına geldiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Süleyman Kamçı’ya gönderdiği ve CHP tarafından bugün kamuoyuna duyurulan mesajı şu şekilde:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda , Malatya Kayısı Araştırma –Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Uluslar arası Film Festivali’ni başarıyla tamamlandınız.

Bir sinemasever olarak festivalinizin, sinemanın temel ilkelerinden ve estetik değerlerinden ödün vermeksizin 6’ıncı  yaşını geride bırakmış olmasının mutluluğunu yaşıyorum. Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda düzenlenen festivalinize emek veren herkesi kucaklıyor; geride bıraktığımız yıllar içinde benzer bir mesajı sizlerle paylaşmamış olmaktan dolayı üzüntülerimi iletiyorum. Kristal kayısı almış/almamış tüm sinema emekçilerini yürekten kutluyorum.

Sayın Vali; Lumiere Kardeşlerin,1895’te Paris’te gerçekleştirdikleri ilk halka açık gösterimle başladığı kabul edilen sinema tarihinin, Anadolu’daki önemli duraklarından biri Malatya’dır. Cumhuriyet kadroları, Anadolu’yu geleneksel sanatlarımızı reddetmeden ancak modern sanatların da kök saldığı, karşılık bulduğu bir coğrafyaya çevirmeye çalışırken,sinemayı ihmal etmedi. Bu çaba Malatya’yı, 1920 li yılların başında sinema salonuna sahip bir kent olarak Anadolu’nun onlarca kentinden çok daha önce ‘Yedinci Sanat’la buluşturdu.

Malatya, müzik,dans,heykel,mimari,resim ve şiirin ardından  yedinci sanat olarak kabul edilen sinemanın Anadolu’ya açılımında Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren öncü kentlerden biri oldu.Dolayısıyla festivaliniz , Malatya’nın pek çok alanda olduğu gibi sinemadaki tarihsel öncülüğünün de devamlılığı anlamına geliyor.

Sayın Vali;

Malumunuz üzere Malatya, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin üç farklı damarının sembol isimlerinden İsmet İnönü, Turgut Özal ve Recai Kutan’ın memleketidir Andığım bu değerleri üç ismin şahsında somutlaşmış düşünsel farklılıklar, Malatya’nın sinemayla kurduğu ilişkinin sembolik düzeydeki yansıması olarak kabul edilebilir. Çünkü sinema, sadece farklı kültürlerin birbirini tanıması için değil, aynı kültürel iklim içinde farklı düşüncelerin yaşam hakkı olduğunu göstermesi; farklılıkların birbirlerini anlamasına aracı olması nedeniyle önemli bir unsurdur.

Festivaliniz yoluyla, farklı düşüncelere ,yaşam ve siyaset pratiklerine tahammül etme zorunluluğumuzu bize anımsatmış oluyorsunuz.

Anadolu’nun gün geçtikçe fakirleşen kültürel ve sosyal hayatının ortasında bir vaha gibi ortaya çıkan Malatya Uluslararası Film Festivali’ni bu duygularla önemsiyorum. Festival Yönetmeniniz Hüseyin Namık Yıldırım’ın “İçinde bulunduğumuz coğrafyanın zor günlerden geçtiği, bir çok trajediye tanıklık ettiğimiz şu günlerde sinemanın barışa hizmet eden , sağaltıcı, birleştirici gücünü anımsamanın, ona sımsıkı sarılmanın en doğru tercih olduğuna inancımız tam” vurgusuna katılıyorum.

Sizin şahsınızda festivalin Yürütme,İcra ve Danışma Kurulu üyelerinizi kutluyorum.Festivalinizin 7’ncisine,elbette biletimi alarak katılma arzumuz şimdiden paylaşıyorum.

Sevgi ve saygılarımla"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız