SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Önemli Geçiş Kapısı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:59:38
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun organizasyonunda başlatılan “Malatya Tarihi Okulu” projesinin beşinci dersi Tarihçi Avukat Abdulkadir Artan’ın “ İslamlaşma Sürecinde Malatya” konulu konferansı ile gerçekleşti.

Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda düzenlenen programa Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Toğrulca ve  Malatya Tarihi Okulu projesi öğrencileri katıldı.

Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, beş aydır süren proje kapsamında Neolitik Dönemde Malatya, Arslantepe Evresinde Malatya, Din ve Arkeoloji: Malatya Bölgesi, Bizans Döneminde Malatya ve Fethi konularında sunumlar gerçekleştirildiğini, yaz sezonu ile birlikte projeye iki ay ara verileceğini ve Eylül ayı ile birlikte  derslere kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

Anadolunun islamlaşma süreci hakkında bilgi veren Artan, Anadolu’nun 1071 yılından önce Hz. Ömer zamanında islamlaşma sürecine dahil olduğunu söyledi.Artan, bu dönemde başlayan islamlaşma sürecinin Malatya için olduğu kadar Türkiye için de oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Anadolu’nun fethi sırasında Malatya da karargah kurulduğunu belirten Artan, Erzurum, Harput, Malatya, Maraş, Antep ve Hatay’ın hat şehirler olduğunu ve buraların önemli geçiş kapıları olduğunu belirtti.

Malatya’nın konum itibari ile merkezi noktalara giden bir yer olduğunu dile getiren Artan, bu nedenle burada çok fazla kan döküldüğünü ifade etti.Malatya’nın defalarca el değiştirdiğini de vurgulayan Artan, şehrin etnik yapısının da değiştiğini belirterek, “Bir kısım sahabilerin, Arapların burada yerleştiğini mezar taşlarından görebilmekteyiz” dedi.

Tarihçi- Avukat Abdulkadir Artan, önemli bir projede yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek,emeği geçen herkese teşekkür etti.

Program sonunda katılımcılar Artan’a konu ile ilgili çeşitli sorular yöneltirken, Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca tarafından Tarihçi- Avukat Abdulkadir Artan’a sunumlarından ötürü plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız