SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya- Orta Avrupa Bağlantısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:04:38
Malatya- Orta Avrupa Bağlantısı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni anayasandın sanayici için çok önemli olduğunu belirterek, “Bireyin esas olduğu yeni bir sistem inşasına ihtiyacımız var. Bu yeni sistemin inşası da ancak yeni bir anayasa ile olur. Yeni bir anayasa olmadan bu yeni sistemi inşa edebilmemiz mümkün değil. Yeni yapılan bütün değişiklikler, yamalı bohça, açık söyleyeyim” dedi. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Ekonomiye Değer Katanlar’ ödül töreni düzenlendi. Bursalı sanayicileri bir araya getiren tören, BTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, perakende sektörünün yasasının olmamasından yakındı. Hisarcıklıoğlu, “Bu sektörün çalışmalarını düzenleyen yasayı Türkiye hala çıkartamadı. Dünyanın her ülkesinde perakende sektöründe düzenleyen yasa vardır. Serbest piyasa ekonomisinin ana vatanında bile bu vardır. Ama Türkiye’de bu yok. Türkiye’de herkes her şeyi yapabilme imkanı varsa yapabiliyor” şeklinde konuştu.

“TRENLE AVRUPA’YA YÜKÜMÜZÜ GÖTÜRECEĞİZ”

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyanın en pahalı enerjisini kullandığını belirterek, özellikle İç Anadolu’nun Avrupa’ya bağlantısının çok sıkıntılı olduğunu söyledi. TOBB olarak trenle yük taşımalığına başlayacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Düşünün Gaziantep’te malını yükledi. Kapıkule’ye kadar içerideki yakıt fiyatlarını kullanarak gidecek. Kimle rekabet edecek? Çin ile rekabet edecek. Bütün mermerciler geçenlerde Afyon’da toplandılar. ‘Başkan gel dertlerimizi dinle’ dediler. Adam anlatıyor kürsüden. ‘Başkanım’ diyor, ‘mermeri yükledim Afyondan’. Antalya’ya limana gönderdim 100 lira. Antalya limanından gemiye yükledim Çin’e göndereceğim 70 lira’ diyor. Bu tabi, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmış olmanın getirmiş olduğu bedel. Bu çerçevede TOBB olarak odalarımızla birlikte özelikle Gaziantep ve Malatya’dan başlayarak, tüm İç Anadolu’yu Orta Avrupa’ya bağlamak üzere bir çalışma başlattık. Bu da yüklerimizi tren yoluyla Avrupa’ya gönderme projemiz. Bugüne kadar Türkiye’den halen Avrupa’ya tarifeli tren hattı seferi yok… Bunun için TOBB, TCDD ile birlikte bütün OSB’lerimizle dahil olmak üzere tarifeli tren seferleri başlatacağız. Bütün yükleri yanı başımızdaki Bandırma’da Okçugöl’de toplayacağız. Buradan düzenli olarak yükler, Avrupa’ya gidecek. Hepimiz artık, termin veriyor olacağız. İşte Çin ile rekabet etmek istiyorsak, ucuz nakliye masraflarıyla bunu yapabiliriz” dedi.

“TEKERLEK PATİNAJ YAPIYOR”

ABD’den sonra 11 tane ayrı otomobil markası üretilen dünyada ikinci ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin müteahhitlik ve nakliye sektöründe de dünya ikincisi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk 10’a sokmak istiyoruz. Ama artık tekerlek yerinde patinaj yapıyor. Haberiniz olsun. Peki ne yapmak lazım? Sistemi yeniden ele almak lazım. Açık söyleyeyim sistemin her tarafı çürümüş durumda. Yama ile tutmuyor bu iş…Onun için diyoruz ki sistemi yeniden inşa etmemiz lazım. Sistemin yeniden inşası, binanın orta katından başlamaz kardeşim. Binanın temelinden başlar. Bütün gelişmiş ülkeler artık bireyi esas alıyor. Rifatı, Celal’i esas alıyor. Ahmet’in ve Mehmet’in hakkı diyor. Biz diyoruz ki yeni sistemde bireyin esas olduğu, bireyin var olmadığı yerde devletin var olamayacağı yeni bir sistem inşasına ihtiyacımız var. Bu yeni sistemin inşası da ancak yeni bir anayasa ile olur. Yeni bir anayasa olmadan bu yeni sistemi inşa edebilmemiz mümkün değil. Yeni yapılan bütün değişiklikler, yamalı bohça, açık söyleyeyim. Onun için tekerlek patinaj yapıyor. Biz özel sektör olarak para ve pul istemiyoruz. Biz bir tek şey istiyoruz. Benim rakibim, hangi şartlarla mücadele ediyorsa, üretim yapıyorsa, mal satıyorsa, aynı şartlar da bize sağlayın. Onu sağladığınız zaman biz bu ülkeyi dünyanın ilk 10 büyük ülke arasına sokar mıyız? Sokarız.”

“OKUL YAKANLARI LANETLİYORUM”

TOBB olarak en çok okula ihtiyaç olan bölgelere okullar yaptırdıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 14 sene önce Van’a bir ilköğretim okulu yaptıklarını, 4 yıl önce bunun yetmediği gerekçesiyle kapasitesinin büyütülmesinin istendiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu “Fakat, 25 gün önce bu okulu yaktılar. En çok üzüldüğüm günlerden bir tanesidir bu. TOBB’un adını taşıyan bir okulu yaktılar. Çok şükür, hemen oda başkanım ve sayın valimle temasa geçtim. Maddi hasar meydana gelmiş ve can kaybı yok. Sevindik. Ama yüreğime ateş gibi oturdu. Dedim ki, ‘çocuklarımızı cahil bırakacak, okul yaktıracak kadar gözleri dönenlere lanet olsun. Esas lanetim de bunları kınamayıp, çeşitli bahaneler üretip kamuoyuna bunu bir türlü tatlı göstermeye çalışanlara, en büyük lanetim de onlara. Yönetim kurulu olarak şöyle bir karar verdik. ‘Kardeşim bu yakılan okulu yapacağız. Ama Van’a bir okul daha yapacağız şimdi’ dedik. Onlar yaksınlar oraya iki okul daha yapacağız. Haberiniz olsun. Oradaki insanları cahil bırakmayacağız” dedi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının sonunda BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) bünyesinde bir okul kurulması için destek sözü verdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, Bursa’nın ve ülkenin büyümesine katkı sunan tüm üyelere teşekkür etti. ”Küresel bir güç olma iddiasındayız. Bu yolda önümüzde pek çok zorluk var. Ama çözümün de biz de olduğunu biliyoruz” diyen Sönmez, “Bugün gelişmiş ülke ekonomileri sallanırken Türkiye yükseliyorsa, bunu 2001 krizinden sonra yaptığımız reformlara borçlu olduğumuzu biliyoruz. Biz petrol ve doğalgaz gibi önemli doğal kaynağa sahip olmadan bu başarıyı yakalayabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz. Gücümüzü üretim kapasitemizden alıyoruz. Küresel güç olmak istiyorsak, üretim kapasitemizi niteliğini yükselterek, artırmanın peşinde olmalıyız. Bakın küresel kriz Avrupa’ya sarsarken bu bölgenin üretim gücü Almanya dik duruşunu koruyor” dedi.

Programa, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda işadamı katıldı. Törende, 2011 yılında en fazla gelir vergisi ödeyen 69, en fazla kurumlar vergisi ödeyen 74, en fazla ihracat yapan 342, uluslararası kara taşımacılığı faaliyetleriyle en fazla döviz girdisi sağlayan 10, turizm faaliyetleriyle en fazla döviz girdisi sağlayan 2, bir ürünü Bursa’dan ilk kez ihraç eden 6 ve yeni bir pazar oluşturarak, ilk kez bir ülkeye ihracat yapan 1 BTSO üyesi plaket ve beratla ödüllendirildi. Program sonunda 7 kategoride toplam 504 firmaya ödülleri verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız