SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya, Ortalamanın Altında"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliğinin öncülüğünde Malatya’nın eğitimi, eğitimin ulusal ve uluslar arası boyuttaki etkilerinin konuşulduğu bir istişare toplantısı düzenlendi. Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın başkanlığında tertip edilen programa Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, sendika başkanları, dershane genel müdürleri, özel okulların genel müdürleri, devlet okullarının müdürleri katıldı.
 
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye’nin reel politik tarihinin eğitim müfredatına nasıl yansıdığına ilişkin bazı tespitlerde bulunarak eğitime önem veren ülkelerin ekonomik ve siyasi anlamda söz sahibi olduklarına vurgu yaptı. 
 
Eğitim sürecinde öğretmenlerin önemine de vurgu yapan Çakır, nesillerin ruh ve karakterini şekillendirmede etkin rol oynayan öğretmenlerin bu işlevlerini yerine getirebilmesinde onların üretkenliğinin önemli bir etkisi olduğunu vurgulayarak, bu çerçevede bütün toplumu onların eseri olarak görebiliriz dedi. 
 
Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldım ise Kent Konseyi olarak istişare toplantısının ilkini eğitimcilerle yapma amaçlarının nedenine vurgu yaparak, eğitimin geleceğimizi belirlemede temel ölçüt olduğunu, bir toplumdaki insanlarının sahip olduğu eğitimin niteliğinin, o ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen ölçü olduğunu söyledi. 
 
Yıldırım; günümüzde bilginin ve eğitimin; kalkınmanın, gelişmenin en etkili aracı olduğunu, yerel gerçekler ve ülkenin gerçekleri ile ışığında bu şehirde eğitim anlamında iyi değişimler, iyi sonuçlar alabileceklerine inandığını söyledi. 
 
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez ise, son zamanlarda öğretmen yetiştirme anlamındaki karmaşaya ve bu durumun okullara yansımasına değinerek, bir öğrencinin hayatın kurtulmasının öğretmenin elinde olduğunu söyledi. Dönmez; çocuklara uygulanan test tekniğinin eleştirel düşünmeyi, geniş bir açıdan olayları yorumlamayı engellediğini belirterek, Malatya da, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyledi. 
 
Yakın gelecekte liselerin zorunlu eğitim kapsamına alınacağını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut; okul öncesi eğitimde Malatya olarak çok iyi durumda olduklarını, hayırsever iş adamları ile yaptıkları okulların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, Malatya Belediyesi’nin eğitime çok büyük katkılar sağladığını belirterek Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür etti. 
 
YÖK’ün yeniden yapılandırılmasının gerekliliğini ifade eden bazı sendika temsilcileri ise eğitim sisteminin öğretmenleri kendi alanları dışında mesleklere yönlendirdiğini, bu durumun eğitimin geleceği açısından bir takım sıkıntılar doğuracağını söylediler. Eğitim Bir-Sen Malatya Şubesi Başkanı Kerem Yıldırım ise Organize Sanayi Bölgesine Meslek Lisesi yapılması önerisinde bulundu. 
 
Ülke Olarak Bir Milli Eğitim Politikamız Yok 
Konu çerçevesinde söz alan dershane müdürleri ise ülke olarak milli bir eğitim politikamızın olmadığı, ilköğretim birinci sınıf yaşının bir yıl daha öne alınması gerektiği, okullarda değerler eğitiminin üzerinde sıklıkla durulmasının önemli olduğu ve Malatya’nın bir fen lisesine daha ihtiyacı olduğu vurgusu yapıldı. 
 
Eğitim sürecinde ailenin önemine vurgu yapan özel okul temsilcileri ise ailelerin evlerini sinema salonundan ziyade bir okula dönüştürmeleri gerektiğini söylediler. 
 
Uygarlıkların geleceğinin eğitimli insanların elinde olduğuna işaret eden okul temsilcileri, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin % 80, genel eğitimin ise % 20 olduğunu bu durumun ülkemizde tam tersi olduğunu belirttiler. 
 
Nicel Olarak Dünyada Üçüncüyüz, Fakat Nitelik… 
Kent Konseyi Eğitim Öğretim Grubu temsilcisi Mehmet Andiç, Milli Eğitim Bakanlığının nicel olarak dünya sıralamasında üçüncü olduğunu belirterek, fakat bu niceliğin nitelik olarak algılanmaması gerektiğini, dünyada ilk 500 üniversite arasında Türkiye’de herhangi bir üniversitenin adının geçmemesinin bunu kanıtlar nitelikte olduğunu belirterek, okulların kendi aralarında yarışarak marka okullar oluşturulması önerisinde bulundu. 
 
Programın sonunda katılımcılar bu toplantının oldukça verimli geçtiğini ve dalga dalga büyüyerek ülke genelinde yayılması temennisinde bulundular. Kent Konseyi Genel Sekreterliğinden verilen bilgiye göre önümüzdeki günlerde farklı alanlarda hizmet üreten gruplarla yerel ve genel değerlendirmelerde bulunmak üzere istişare toplantılarının devam edeceği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız