SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Ortalamanın Üstünde"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:03:49
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Endokronoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, diyabetli hasta oranının Türkiye ortalamasının 13 olmasına karşın Malatya’da bu rakamın 22.5 olduğunu belirterek, Malatya’nın en fazla diyabetli hastaya sahip illerin başında geldiğini bildirdi. 
 
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Endokronoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin ve diyabet hastası Deniz Aksu, “Diyabeti Durduralım” projesi kapsamında Vali Ulvi Saran’ı ziyaret etti. Prof. Dr. Şahin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde Türkiye’de ve ilimizde başlatılan 'Diyabeti Durduralım' projesi var. Dünyada ve ülkemizde diyabet hızla artmaktadır. 10 yıl öncesine göre yüzde 95 oranında artmıştır. İlimizde bu yönden şanssız illerden birisidir. Türkiye’de diyabetin en yüksek olduğu il olarak tespit edilmiştir. Türkiye ortalaması yüzde 13 iken Malatya’da bu rakam yüzde 22,5 olarak tespit edilmiştir. Türkiye’de özellikle ilimizde çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.
 
Prof. Dr. Şahin, “Diyabeti Durduralım adı altında proje başladı. Proje kapsamında pilot uygulama olarak seçilen 23 ilden bir kişi seçilerek projeye başlanmıştır. Projede görev alan kişinin sağlık hizmetleri ile ilgisi olmaması ve özellikle diyabet hastası olmasına büyük önem gösterilmiştir. Diyabet hastasının seçilmesi diğer diyabet hastaları ile ilişki kurulmasında ve diyalog kurulmasında büyük önem arz etmiştir. Hastaların doktorlarla olan diyaloglarında yabancı kelimeler ve tıbbi terimlerin kullanılması nedeni ile sorunlar yaşanmakta idi. İlimizden de diyabet hastamız Deniz Aksu seçilmiş olup, kendisi 28 yaşında ancak 26 yıldır diyabet hastasıdır. Kendisine verilen eğitim neticesinde diyabet hastaları ile daha sağlıklı bir şekilde diyalog kurulmaya başlanmış olup, hastalar sorunlarını doktora, doktorlar da hastalarına tedavi şekillerini ve önerileri daha verimli bir şekilde aktarmaya başlamıştır” dedi.
 
Vali Saran ise, Malatya’nın sahip olduğu güzel rekorların yanında bu şekilde kötü bir rekorun da sahibi olmasının üzücü olduğunu belirterek, kendilerine her türlü desteği vereceğini kaydetti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız