SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Pazarı'nda Bir Esnaf İftarı'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nin 2 Ekim'de yapılan 2007- 2008 Akademik Yıl açılış töreni için Malatya'ya gelen Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, Hürriyet'te 7 Ekim günü "Malatya Pazarı'nda bir esnaf iftarı" başlığıyla bazı izlenimlerini yazdı.

Hızlan'ın yazısı şöyle:

"Malatya Pazarı’nda bir esnaf iftarı


MALATYA yazımdan sonra karşılaştığım sevgili dostum Ferit Edgü, öyle bir mevsimi vardır ki Malatya’nın, şehre kayısı kokusu eşliğinde girersin, dedi.

Doğru söylemiş. Akşamüstü üniversite kampusundan ayrılıp çarşısını, pazarını gezerken, kayısının bütün çeşitlerini, renk tonlarını vitrinlerde gördüm, bir zanaatkárın emeğiyle süslenmiş kutular, kentin simgesini budur, dedirtti bana.

Rehberimizin bizi götürdüğü dükkánda, konukseverliğin zirvesine ulaştık. Yeni gelen taze cevizleri küçük çekiçle kıran, tatlı dilli delikanlı, kayısı üzerine öyle hoş şeyler anlattı ki, birden gözümün önünde cennet taamı mertebesine yükseldi.

* * *

PAZARLARI
çok severim, o renk cümbüşünde doğanın bütün güzelliklerini yaşarım.

Malatya’da iftar vakti bir türlü o pazardan ayrılamadım. Eğer bir daha Malatya’ya gidersem bilin ki, o pazarın çekimine dayanamadığımdandır.

Başka bir kentte iftar saatini yaşamak... Benim için ramazan, yaşama folklorundan etkileyici bir kesittir.

İftar vaktinde pazarda kurulan iftar sofraları, gerçekten sadece kutsal bir şölen değil, arkadaşlıkların, inancın pekiştirdiği bir başka álemdi.

Birçok tezgáhın önünde masalar hazırlanmış, ortak bir sofrada oruçlar açılıyordu. Hepsi bizi buyur ettiler.

Bir manavın, bir bahçe mimarının elinden çıkmamış kendiliğinden bir doğa gösterisi nasıl olur?

Onu Malatya Pazarı’nda gördüm. Onlarca yeşil salata, iştah açan kıvrımlarıyla üst üste konulmuş alıcısını bekliyor, çim bahçesine bakmaktan çok daha etkileyici, ruhum yemyeşil oldu.

Turuncu havuçların yanında bu renk cümbüşünü zenginleştiren siyah havuçlar.

Benim bütün sevgimi, duygularımı yeniden canlandıran alıç. Satıcı ikram ediyor, yiyorum. Sattıklarını şevkle, zevkle anlatanlara meftunumdur.

Alıç denince, benim başucu kitaplarımdan biri olan Hikmet Birand’ın deneme türünün bütün güzelliğini, alçakgönülülüğünü taşıyan Alıç Ağacı ile Sohbetler’ini anmadan geçebilir miydim?

Bir kelimeden kurulan bir dünya.

* * *

AKŞAM
alacasında şehrin Sahaflar Çarşısı’ndan geçtim. Eski kitapların kapakları yıllar öncesi okumalara götürdü beni. Ne güzeldir; kitaplar aracılığıyla geçmişe yolculuk.

Ahmet Caferoğlu’nun Malatya yöresinden derlediği bir türküyle bitirmeli yazımı:

"Pınarın başında söylenen sözler

Beni del ediyor sendeki gözler

Mahlede gelinler evdeki gızlar

Az galdılar beni yardan ederler "

Türkü, Hüseyin Şahinler - Süleyman Özerol’un "Arguvan Türküleri" kitabından alınmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız