SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Pilot İl"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:18:14
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, “Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitimi” verildi. Malatya ve Bolu pilot il seçildi. 

Eğitim de Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı birimler, TSM’ler ve KHB Gebe Okulu’nda görevli toplam 25 sağlık personeli katılımcı olarak yer aldı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Kemal Şener, selamlama konuşmasında, gebe eğitiminin öneminden, özellikle Malatya’da ve Türkiye’de ki sezaryen doğum oranlarının yüksekliğinden bahsetti. Söz konusu eğitimin gebelerde normal doğuma yönelime destek olacağından ve bu eğitimler için Malatya ilinin seçilmiş olmasının da bir onur olduğunu vurguladı.

Şener, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından gebelere sunulan bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerinde standardın sağlanması amacıyla “Gebe Bilgilendirme Sınıfı Programı” genelgesi yayınlanmıştır. Bu kapsamda; Bolu ve Malatya illeri pilot il seçilerek eğitimler Kurum Başkanlığı tarafından söz konusu illerde yapılmıştır. Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarına yönelik “Gebe Bilgilendirme Sınıfı (GBS) Eğitimi” düzenlendi” dedi.

Kadın Üreme Sağlığı Daire Başkanı Uzm. Dr. Sema Sanisoğlu tarafından ise, gebe bilgilendirme ve danışmanlığa yönelik hizmetlerde standart uygulamanın gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan eğitimde; anne ve bebeklerin, sağlık hizmetleri açısından risk altında bulunan ve öncelik tanınması gereken iki önemli grubu oluşturduğundan özellikli hizmet almaları vurgulandı.

Sanisoğlu, “GBS eğitimi kapsamında; her kadının üreme sağlığı, gebelik, doğum, doğum sonu ve yeni doğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkına sahiptir. Sağlık kurumları, gebelere bu eğitimi vermeli ve doğum öncesi bakım programlarına katılmalarını özendirilmesi amaçlanmıştır. Anne adayını gebelik döneminde bilgilendirmek bir anne hakkı olarak değerlendirilip, tüm gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını, bilinçli doğum yapmalarını sağlamayı, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırılması hedeftir” ifadelerini kullandı.

Eğitime; Dr. Zübeyde Özkan Altunay, Prof. Dr. Anayit Çoşkun, Prof.Dr. Esin Ceber, Prof.Dr. Yusuf Üstün, Psikolog Ayşe Evran, Ebe Kamile Aydemir Erkeç, Fizyoterapist Serkan Pekçetin, Dyt. Nermin Çelikay, Yrd.Doç.Dr. Nazan Karahan, Dr.Filiz Aslantekin, Hemşire Burcu Akıncı, Uzm.Dr. Levent Akkuş eğitici olarak katıldı.

Eğitim, katılımcılara eğitim belgesi, il de GBS'larına destek olan yöneticilere ve eğitimde görev alan eğitimcilere teşekkür belgesi verilmesi ile sonlandırıldı.

Sanisoğlu tarafından eğitim sürecinde Kadın Hastalıkları ve Doğum hizmeti veren 2. ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarına ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ziyaretler gerçekleştirildi.

Hanem Otel’de 3 gün süreli gerçekleştirilen Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitimi” programına Sağlık Bakanlığı Kadın Üreme Daire Başkanı Uzm.Dr.Sema Sanisoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreter Yardımcı Dr. Fikret Serin, İl Halk Sağlığı Yöneticileri ve çeşitli üniversitelerden katılımcılar, akademisyenler ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Merkez Teşkilatı’nda görevli sağlık profesyonelleri Doktor, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız